Predstava "Mileva" otvara Sterijino pozorje: Posveta ženi koja je ostala u senci Alberta Ajnštajna

24.05.2022

13:15

0

Drama o srpskoj matematičarki premijerno će biti pikazana na prestižnom pozorišnom festivalu

Predstava "Mileva" otvara Sterijino pozorje:  Posveta ženi koja je ostala u senci Alberta Ajnštajna
thumbnail_Mileva (4) - Copyright Foto: Nađa Repman

Predstava "Mileva" otvoriće 67. Sterijino pozorje 26. maja.

Tekst drame o srpskoj matematičarki Milevi Marić (1875-1948.), prvoj supruzi Alberta Ajnštajna, napisale su dramaturškinje Tijana Grumić, Olga Dimitrijević, Vedrana Klepica, Vedrana Božinović i Minja Bogavac.

Rediteljka predstave Anica Tomić ističe:

- Ova predstava ženska je posveta Milevi i njenom glasu koji joj je oduzet, ali i pobuna protiv predrasuda koje su se vezivale uz nju. Razmišljajući o njoj odmah sam vidjela sliku jedne žene koja bi danas bila snažna i moćna, koja bi svoj glas dala svim ženama i zastupala njihova prava - izjavila je rediteljka Anica Tomić.

Foto: Nađa Repman
 

Ona je navela da su ovom predstavom autorke pokušale ispisati jednu priču koja će Milevi dati jedno novo značenje, "koja će preispitati njenu patnju, njene želje, ali koja će se obratiti i nama koji ju tretiramo kao svojinu i skrivamo se iza njenog imena kao da je naše, hvaleći se njome kako bismo sebi dali na važnosti".

Foto: Nađa Repman
 

- Ova predstava posveta je i svim ženama koje su zakinule svoje karijere kako bi održale formu i dužnost dobre i brižne majke, no najviše je posveta svim onim ženama koje su i danas nevidljive i nad kojima se vrši privatno, ali i institucionalno nasilje - bez prava na glas. Predstava je ovo i o nama, našem cinizmu, ironiji, ali i pokušaju razumijevanja drugog - zaključuje rediteljka.

Narodno pozorište Sombor predstavu "Mileva" realizuje u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem, Novi Sad i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.“

Foto: Nađa Repman
 

U predstavi igraju Ana Rudakijević, Olgica Nestorović, Pero Stojančević, Lea Jevtić, Stefan Beronja, Nemanja Bakić, Sofija Mijatović, Biljana Keskenović, Srđan Aleksić, Bogomir Đorđević, Ivana V. Jovanović, Danica Grubački, Milijana Makević Mirkov, Nikola Knežević.

Foto: Nađa Repman
 

Dramaturškinja predstave je Jelena Kovačić, kompozitor Nenad Kovačić, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Drina Krlić, saradnik za scenski pokret Igor Koruga, a video dizajn Filip Mikić.

Nakon novosadske premijere, "Mileva" će biti premijerno odigrana u Narodnom pozorištu Sombor 7. juna, nakon čega će otpočeti jubilarni 30. Pozorišni maraton

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike