Jedno od retkih prvih izdanja „Don Kihota“ na aukciji: Procenjena vrednost 600.000 evra (FOTO)

15.12.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj primerak je deo jedne od najboljih kolekcija antikvarnih knjiga na planeti

Jedno od retkih prvih izdanja „Don Kihota“ na aukciji: Procenjena vrednost 600.000 evra (FOTO)
Jedno od prvih izdanja Servantesovog "Don Kihota" - Copyright Profimedia

Jedno od prvih izdanja Servantesovog „Don Kihota”, kao i njegova prva zbirka novela iz 1613. godine, vredne beleške istoričara Franciska Lopeza de Gomare i drugi umetnički predmeti iz bogate zbirke pasioniranog kolekcionara Horhea Ortiza Linaresa biće izloženi na aukcijskoj prodaji u pariskom „Sotbiju”.

Linares je bio ambasador Bolivije u Francuskoj posle Drugog svetskog rata, a njegova zbirka umetničkih predmeta važi za jednu od najboljih kolekcija antikvarnih knjiga i artefakta na planeti, navodi Politika.

Profimedia
 

Najvrednije delo u poslednjih 30 godina

Među delima koja su od pre nekoliko dana izložena u galeriji „Sotbija” u Parizu nalazi se i „Don Kihot de la Manče” jedno od prvih izdanja čuvenog romana španskog pisca Migela de Servantesa, objavljeno početkom 17. veka.

Vrednost ove knjige procenjuje se između 400.000 i 600.000 evra, a stručnjaci tvrde da će se na aukcijskoj prodaji naći najvrednije delo ovog pisca među svim ponuđenim u poslednjih 30 godina.

Publici su predstavljena i dela iz zbirke „Borbe bikova” čuvenog španskog slikara Franciska Goje, kao i drugi umetnički predmeti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike