Kultni parking u Cetinjskoj poslužio kao inspiracija umetnicima: Instalacija na Gugl mapi

08.12.2022

15:00

0

Umetnički kolektiv iz Beča room69 će u Beogradu spojiti virtuelnu realnost i fizički prostor

Kultni parking u Cetinjskoj poslužio kao inspiracija umetnicima: Instalacija na Gugl mapi
Copyright Promo/Room69

Umetnički kolektiv iz Beča room69 dolazi u Beograd gde će u galeriji "Monolog" u Cetinjskoj 15 spojiti virtuelnu realnost i fizički prostor u okviru izložbe pod nazivom „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“.

Inspirisani upravo kultnim parkingom na ovoj adresi gde se nalazi jedan od beogradskih centara noćnog života i urbane kulture, kolektiv room69 je izgradio virtuelnu parking garažu kao centralno digitalno mesto svoje instalacije u realnom prostoru galerije Monolog.

Na ovaj način je kroz njihovu intervenciju izložba postala večno otvorena spajanjem sa Gugl mapom, gde će uvek biti dostupna posmatračima.

Promo/Room69
 

Interaktivna garaža u okviru izložbe

Na ovom putovanju gde se prelama virtuelno i realno, svetlost i mrak, i svi prostori između, posetilac se susreće sa skulpturama i instalacijama nastalih u virtuelnom prostoru, ali i prisustvom skulptura u fizičkom prostoru galerije koje su umetnici kreirali za potrebe izložbene instalacije.

Interaktivna garaža biće projektovana u okviru izložbe i omogućiće angažovanje korisnika koji će imati kontrolu nad onim što vidi, dok će objekti u virtuelnoj instalaciji imati različite oblike u zavisnosti od tačke gledišta posetioca.

Pored okruženja, skulptura i interaktivnosti, instalaciju će pratiti posebno kreirani višekanalni audio rad koji doprinosi atmosferi i prati skulpture.

Ova međumesta neizvesnosti utkana u novi dimenziju i pretvorena u praznu parking garažu, oslikavaju napuštanje noćnog kluba neposredno pre zore ili izgubljenost u nepoznatom urbanom okruženju.

Promo/Room69
 

Prelazak između dana i noći

- U našem pristupu ovoj izložbi, kontinuirano smo bili zainteresovani za prelazak između dana i noći, trenutke u kojima prolazi gradijent vremena i noćni život dolazi u prvi plan. Od interesovanja za svetlost i osvetljenje do društvenih aktivnosti i digitalnih veza.

Znali smo da želimo da nastavimo sa našim hibridnim načinom rada sa tehnologijom, instalacijom i prostorom. Važno nam je da pronađemo načine na koje možemo da istražujemo nove ideje, stvaramo nova izložbena iskustva i prikazujemo radove koje je često teško prikazati - istakao je kolektiv room69.

Zajedno sa kolektivom room69 i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom, galerija Monolog će otvoriti svoja virtuelna i fizička vrata u okviru izložbe „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“ u Cetinjskoj 15, 17. decembra od 19 časova.

Promo/Room69
 

Galerija "Monolog" je otvorena svakog dana od 17 do 21 čas, dok će postavka bečkog kolektiva room69 biti dostupna posetiocima do 15. januara.

Beogradska galerija "Monolog" osnovana je u maju 2022. godine i predstavlja kreativni kanal povezivanja umetnika između Beograda, Beča i Berlina sa Museum of Now (MON).

room69 je interdisciplinarni umetnički kolektiv sa sedištem u Beču, koji razvija progresivne izložbene formate, nove medijske umetnosti i instalacije.

Kolektiv room69 čine Hannah Neckel, Maximilian Prag, Josepha Erdbauer, Cristian Anutoiu, Lukas Dworschak, Brooklyn J. Pakathi i Roman Fleischmann.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike