Počinje potraga za "škaljarcem": Bežao policiji, verovao Vukotiću, a poslednju put viđen u Sloveniji

11.08.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Jurili su ga da bi ga ubili, ali nema potvrde da je i uhvaćen

Počinje potraga za "škaljarcem": Bežao policiji, verovao Vukotiću, a poslednju put viđen u Sloveniji
Copyright Profimedia/MUP

Specijalno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet u cilju prikupljanja podataka i provere dobijenih informacija o mogućnosti da je Jovan Jovanović Joka, član "škaljarskog klana", ubijen van Crne Gore.

Kako se navodi u dokumentu Specijalnog tužilaštva, a prema poslednjim operativnim podacima kojima raspolaže crnogorska policija, Jovanoviću se svaki trag gubi početkom novembra 2020. godine. Kako je za Jovanovićem raspisana plava poternica kojom se prati kretanje osoba van Crne Gore, 6. novembra 2020. godine slovenačka policija je prosledila podatak crnogorskim državnim organima da je kontrolisala ovog "škaljarca" nakon što je uhvaćen u ilegalnom prelasku granice.

Interpol Ljubljana obavestio je nacionalnu kancelariju u Crnoj Gori da je Jovanović tada zaustavljen i kontrolisan u mestu Ljutomir i da su nadležni državni organi Slovenije prema njemu preduzeli odgovarajuće radnje zbog ilegalnog prelaska državne granice.

Srđan Lalić: Ma, on je ubijen u Barseloni

Srđan Lalić je, svedočeći protiv klana Veljka Belivuka u Specijalnom sudu, otkrio da Jovan Jovanović nije više živ. 

- Namamljen je i ubijen u Španiji. Slike njegovog mučenja slate su njegovim saradnicima. Čim je sleteo u Barselonu, Jovanovića su dočekala trojica" kavčana", otela su ga, mučila i zverski ubila - ispičao je svedok.

Navodno, Jovanović je otišao u Barselonu da odradi posao za 35.000 evra, koliko mu je trebalo za lečenje sestre. Međutim, slike njegovog mučenja potom su stigle i u Crnu Goru, ali i do njegove porodice. Sestra mu je ubrzo posle toga preminula, kao i roditelji. Cela porodica se ugasila.

Komunikacija preko Skaj aplikacije je crnogorskim istražiteljima otkrila nekoliko planova za likvidaciju Jovanovića suprotstavljene "kavačke grupe", na čijem čelu je Kotoranin Radoje Zvicer. Ali su ih nastale okolnosti, odnosno policija, sprečile u tome.

Prvobitna ideja bila je da ga ubiju na sedmodnevnom, odnosno četrdesetodnevnom pomenu Igoru Dedoviću, ali se i od toga odustalo.

Smetao im mrak

U aprilu i maju 2020. godine saznali su da se meta ponovo nalazi u Kotoru i da boravi u stanu jedne stambene zgrade. Ipak, i od ovog plana se odustalo zbog građana, ali i smanjene vidljivosti usled mraka.

Crnogorska policija tako je privela 29. oktobra 2022. godine Milutina Kneževića (39), Miloša Jovanovića (35), Milutina Čotara (58) i Dejana Rutovića (44), koji se terete da su, kao pripadnici "kavačkog klana", po nalogu Radoja Zvicera (41) i Milana Vujotića (41), pripremali likvidaciju Kotoranina Jovana Jovanovića.

Iz policije je zvanično saopšteno da je devet pripadnika organizovane kriminalne grupe osumnjičeno za planiranje teškog krivičnog dela, da su četiri osobe uhapšene, a da je oduzeto 14 komada vatrenog oružja i 30.000 evra.

Objašnjava se da su Zvicer i Vujotić tokom 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju i podstrekavali druge osumnjičene da preduzmu aktivnosti na lišenju života Jovanovića.

- Sprovodili su pripremene aktivnosti na ubistvu ovog lica, odnosno vršili njegovo osmatranje i praćenje, prikupljali informacije o njegovom kretanju i boravku, obezbeđivali sredstva namenjena za izvršenje krivičnog dela i uništavanje tragova nakon izvršenja, obezbeđivali i skrivali oružje namenjeno za izvršenje krivičnog dela, prikupljali informacije o policijskim službenicima na terenu, što bi olakšalo izvršenje krivičnog dela i bekstvo izvršilaca nakon izvršenja, te skrivali neposredne izvršioce na prethodno pripremljenim lokacijama - navela je policija.

Beg iz "betonjerke"

Kotoranin Jovan Jovanović, koji u evidencijama bezbednosnih službi slovi za osobu blisku škaljarskom kriminalnom klanu, odranije je poznat javnosti, ali i policiji. U žižu javnosti dospeo je decembra 2016. godine, nakon što je pobegao komandiru policijske stanice dok ga je vodio u toalet.

Pritvorenik je uspeo da utekne policajcu Dežurne službe Miliji Bujišiću, koji je bio zadužen da ga iz "betonjerke" odvede do toaleta. Nakon što je pobegao iz zgrade policije Jovanović je velikom brzinom nestao u naselju Muo, gde mu se izgubio svaki trag.

Zbog bekstva opasnog člana "škaljaraca" policija je blokirala ceo Kotor, a gotovo da nije bilo raskrsnice niti ulice u koju policija nije zašla kako bi pokušala da ga pronađe. Zbog neviđene bruke u Kotoru direktor policije Slavko Stojanovć je odmah smenio komandira Stanice policije Kotor Marka Miškovića, dok je policajcu Bujišiću naređeno da razduži službeni poštolj i značku.

Dok se Jovanović još nalazio u bekstvu, nakon što je utekao iz policijske stanice u Kotoru, njegovo ime našlo se na optužnici zbog sumnje da je, zajedno sa braćom Vukotićem, Jovanom i Igorom, inače vođama "škaljarskog klana", nedozvoljeno držao pištolj. Takođe, optuživani su da su u julu 2012. u tivatskoj diskoteci „Madam Coco“ ranili radnika obezbeđenja.

Robija za oružje

Jovan Vukotić je oslobođen tih optužbi, a zbog istog događaja, Vukotićev brat Igor osuđen je na osam, a Jovanović na 14 meseci zatvora.

Krajem oktobra 2014. godine Jovanović je sa Daliborom Đurićem poslat u zatvor u Spužu, nakon što se sumnjalo da su u maju te godine na silu i uz pretnje od sugrađanina Marjana Netzmeskala oteli automobil "mercedes" i čamac "faeton", vrednosti preko 20.000 evra. Zbog toga je Jovanović osuđen na godinu i osam meseci robije.

Tokom boravka u spuškom zatvoru, nepoznati ubica je hicem iz snajpera, pucajući sa obližnjeg brda, likvidirao Dalibora Đurića. Njega je metak pogodio pravo u srce, i uprkos tome što je odmah medicinski zbrinut, nije mu bilo spasa. Ovaj slučaj napravio je tektonske poremećaje u Crnoj Gori, posebno ako se zna da se Đurić duže vreme žalio da mu je bezbednost ugrožena.

Vrelo ulje za suparnika

Jula 2016. godine, u Istražnom zatvoru u Spužu Jovanović je vrelim uljem polio Igora Božovića, koji slovi za jednog od visokopozicioniranih "vojnika" "kavačkog klana". Kako je Božović kasnije ispričao na suđenju, sve se dogodilo u večernjim satima, oko 22 sata, na poluotvorenom odeljenju.

- Vraćao sam se iz dnevnog boravka ka sobi. Kada sam bio na oko metar i po od sobe u kojoj je Jovanović, on je izašao i polio me vrelim uljem po licu i rukama - rekao je Božović.
Na pitanje sudije kako zna da ga je polio baš uljem, Božović je ispričao da je tečnost cvrčala, a da je od bolova pao na zemlju.

Nakon ovog incidenta, zatvorenici su premešteni u različita odeljenja, pa je tako Jovanović završio u paviljonu C spuškog zatvora. Ni tamo, međutim, nije bilo mirno. Kako su pisali podgorički mediji, ne iznoseći detalje, Jovanović je i tamo napadnut.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike