Sve za kumašina! Surovi recept za likvidaciju u redovima "škaljaraca"

05.08.2023

20:45

0

Risto Mijanović otet je, mučen, ubijen i zakopan iza vile Željka Bojanića u Istanbulu

Sve za kumašina! Surovi recept za likvidaciju u redovima "škaljaraca"
Risto Mijanović otet, mučen i ubijen u Istanbulu - Copyright Printscreen/egm Youtube/Rudar7

Apsolutni vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić, kako su turski mediji preneli detalje iz istrage njegove likvidacije u Istanbulu, lično je podstrekavao na ubistvo "škaljarca" Rista Mijanovića. Ta informacija, u momentu kad je objavljena, nikom sa ovih prostora gotovo da nije imala smisla. Posle otkrivanja "Skaj" prepiske u kojoj je upravo Mijanović zajedno sa drugim "škaljarcem" Milićem Minjom Šakovićem "servirao" Alana Kožara "kavčanima", međutim, sve je i te kako svima postalo jasno.

Baranin Alan Kožar, inače veliki prijatelj i kum Jovana Vukotića, likvidiran je zajedno sa Užičaninom Damirom Hadžićem 23. jula 2020. godine, kada su se vraćali sa plaže, ispred luksuzne vile koju su iznajmili u okolini Helikounasa u Prasoudiju, južno od Krfa. U njih je, dok su sedeli u svom parkiranom automobilu, ispaljeno ukupno 29 hitaca iz "škorpiona" i "kalašnjikova" i smaknuti su za svega nekoliko sekundi.

Kožar je sahranjen 31. jula. Kotoranin Jovan Vukotić je pod policijskom pratnjom iz Podgorice išao u Bar na sahranu kuma. Inspektori koji su u Baru tada nadzirali sahranu, posle su sa rotacijama otpratili Vukotića do Podgorice. Sve vreme je vođa "škaljarskog klana" imao pratnju pripadnika Centra bezbednosti Podgorice i njihovih kolega iz Bara.

Tri dana pre sahrane svog kuma i prijatelja, Vukotić je izašao iz istražnog zatvora u kom je bio mesecima zbog optužbi za pokušaj ubistva "kavčana" Miloša Radonjića i Vojina Stupara, od kojih je oslobođen.

Vukotić je, kad je saznao za izdaju Šakovića i Mijanovića, po svemu sudeći, rešio da osveti kuma Kožara. Turska policija došla je do saznanja da je on podstrekavao ubistvo Rista Mijanovića, koji je kidnapovan 11. septembra 2020. godine iz restorana u Uskumrukoju u Istanbulu.

Fotografije mučenja

Turski policajci, dok su istraživali ubistvo Vukotića, došli su do fotografija ubistva Mijanovića na kojima se vidi da je pre smrti mučen.

Turski portal yenicaggazetesi.com.tr. objavio je fotografije koje su nađene u telefonu Radoja Živkovića Žutog, rođaka i jednog od najbližih saradnika odbeglog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera,  a koji je sa grupom crnogorskih i turskih kriminalaca uhapšen posle Vukotićevog ubistva.

Printscreen/egm
Risto Mijanović kako leži na podu

U istražni dosije Vukotićevog ubistva, uvrštene su i fotografije koje prikazuju mučenje Rista Mijanovića.

"Nakon što je ubijen, prevezen je i zakopan iza vile švercera droge Željka Bojanića u Zekerijakoju", navodi yenicaggazetesi.com.tr. Bojanić, za kojim je tragao Europol, uhvaćen je u svojoj vili u Zekerijakoju 4. novembra prošle godine.

Na prvoj od fotografija, u spisu ubistva, vidi se da Risto Mijanović, koji je ubijen mučenjem, sedi na stolici nag sa vezanim rukama i ustima.

Na drugoj fotografiji je vešernica vile Željka Bojanića. Pregledom je utvrđeno da su mesto na fotografiji na kome je Risto Mijanović i vešernica vile zapravo ista prostorija.

Na trećoj i četvrtoj fotografiji u istražnom dosijeu vidi se Mijanović kako leži na zemlji sa vezanim rukama i ustima. Konstatovano je da je to mesto, koje je obloženo plavim i bielim kamenjem, zapravo vila. Pretpostavka je da je ovo mesto pokušano da se zatvori bacanjem građevinskog šuta.

Vila je renovirana u avgustu 2021. godine, čime je uništeno dosta dokaza koji potvrđuju da se tu dogodilo ubistvo.

Prozvao srpske medije

Milić Minja Šaković likvidiran je 17. juna prošle godine u Budvi, a za nešto manje od tri meseca 8. septembra ubijen je i Jovan Vukotić u istanbulskoj četvrti Šišli. Tada su automobilu u kojem se Vukotić vozio prišla dvojica napadača na motociklu i ispalila smrtonosne hice u njega. U vozilu su sa Vukotićem bili i njegov vozač, trudna supruga Maša i maloletna ćerka. Utvrđeno je da je ubistvo plaćeno 1,5 miliona evra. 

Foto:Printskrin/Tviter/@Bykhabercom
Željko Bojanić i vila u kojoj je mučen Mijanović

Kotoranin Željko Bojanić izjavio je pred sudom u Istanbulu da nema nikakve veze sa ubistvom Cetinjanina Rista Mijanovića. On je, kako prenose turski mediji, izjavio da nije član mafije i da ne prihvata optužbe.

- Ovu optužnicu pripremili su srpski mediji. Da je istina, bilo bi dokaza. To je moglo da se uradi i u političkom smislu - rekao je Bojanić.

U Istanbulu je u toku suđenje za ubistvo Rista Mijanovića, člana "škaljarskog klana". Tužilaštvo je utvrdilo da je Mijanović otet 11. septembra 2020. godine iz restorana u Istanbulu, a nakon što je ubijen, prevezen je i zakopan iza vile Bojanića u Zekerijakoju.

- Kuća koja se navodi nije moja. Došao sam u Tursku da živim, ja sam državljanin Crne Gore - branio se Bojanić pred sudom.

U Višem krivičnom sudu u Istanbulu, uz Bojanića, pojavili su se i pritvoreni Hakan Kaptan, optuženi Milan Vujotić i njihovi branioci. Optuženi Radoje Živković, koji je uhapšen zbog likvidacije vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića saslušavan je putem video-linka.

Uhapšeni pripadnici "kavačkog klana" sve vreme tvrde da je Risto Mijanović živ i da je prošle godine uhapšen na Jahorini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike