"Pre krvavog pira na Vračaru dečak je trenirao airsoft, ekstremni sport u kom se koriste replike pravog oružja": Otud preciznost u pucnjavi?

04.05.2023

11:50

1

Na pomenute treninge deca mogu da dolaze samo i isključivo u pratnji roditelja, što je dečak K.K. i radio - rekla je Ana Simonović, oružarka

"Pre krvavog pira na Vračaru dečak je trenirao airsoft, ekstremni sport u kom se koriste replike pravog oružja": Otud preciznost u pucnjavi?
Hapšenje K.K. - Copyright Tanjug/AP

Maloletni K.K. otpočeo je juče krvavi pir u školi "Vladimir Ribnikar" kada je došao sa dva pištolja, pet šaržera i četiri Molotovljeva koktela. Epilog pucnjave je osmoro ubijenih đaka, jedan čuvar škole, šestoro dece i jedan nastavnik su ranjeni zbrinuti u Urgentnom centru i "Tiršovoj".

Preciznost sa kojom je držao oružje, pucao i menjao šaržere, javnost je sledila, a nadležni su to donekle objasnili informacijom da je dečak u pratnji oca odlazio u streljanu.

Ana Simonović, oružarka, u jutarnjem programu K1 rekla je da nije potrebno puno vremena da se lice obuči da rukuje pištoljem koji je dečak imao sa sobom.

- Konkretno u slučaju dečaka K.K. u pitanju je dete koje je tri godine treniralo airsoft. Detetu je odatle preciznost. U pitanju je ekstremni sport, napredna verzija paintbola - objasnila je ona.

k1/youtube/printscreen
 

Na pomenute treninge, kaže ona, deca mogu da dolaze samo i isključivo u pratnji roditelja, što je dečak i radio.

- Tu imate oružje (pištolj, pušku, snajper, mitraljez) i imate klasičnu simulaciju pucanja, kao iz igrica. Njegov plan škole, koji je nađen, nacrtan je po uzoru na neku igricu. Sve te veštine koje je steklo tamo iskoristio je na pogrešan način - dodala je Ana.

 

 

Šta je airsoft?

Airsoft je vojni simulacijski sport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara. Mogu biti mase od 0,20 g (za slabije replike), 0,23 g (za jače pištolje), 0,25 g (za puške), 0,28 g (za jake puške i snajpere) i 0,30 g (za snajpere).

Suština mehanizma airsoft oružja je da malom količinom vazduha izbacuje plastičnu kuglicu (BB).. Kuglice putuju brzinom mnogo manje u odnosu na prave metkove i iako mogu biti bolne kada nekog pogodite, one ne mogu ubiti niti dovesti do teških povreda za razliku od pravih pištolja odnosno pušaka. Iako se Airsof replike smatraju igračkama, ipak treba preuzeti određene mere opreza prilikom igranja odnosno njihovog korišćenja.

Većina replika su kopije pravih pištolja i pušaka. Neki proizvođači koriste pravi kalup od svojih originala pri izradi replika u cilju stvaranja izgleda, osećaja težine, verodostojne pravim modelima.

Crni bilans masakra na Vračaru

U pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeni su osmoro dece i jedan radnik obezbeđenja. Šestoro dece i jedan nastavnik su ranjeni i zbrinuti u Urgentnom centru i "Tiršovoj".

Maloletni K. K. (13), koji je izvršio ovaj zločin, učenik je te škole i on je pronađen i uhapšen u dvorištu škole.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike