Masakr kakav Srbija ne pamti: Učenik krenuo u krvavi pohod po planu i sa spiskom za odstrel, evo šta se juče dogodilo u školi! (FOTO/VIDEO)

04.05.2023

07:00

0

Iza K. K. (13) u školi su ostali mrtvi, ranjeni, gomila čaura, tuga, neverica, bol i gomila pitanja

Masakr kakav Srbija ne pamti: Učenik krenuo u krvavi pohod po planu i sa spiskom za odstrel, evo šta se juče dogodilo u školi! (FOTO/VIDEO)
Škola na Vračaru u kojoj se dogodila nezapamćena tragedija - Copyright AP/Darko Vojinović

U momentu kada je sa rancem na leđima K. K. (13) juče ujutru ušao u zgradu Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na beogradskom Vračaru, u kojoj pohađa sedmi razred, niko nije ni slutio da će počiniti nezapamćeni masakr. Dečak rođen 30. jula 2009. godine, umesto knjige ili sveske, iz ranca je izvukao pištolj CZ-99 i krenuo u svoj krvavi pohod. Iza njega su ostali mrtvi, ranjeni, gomila čaura, tuga, neverica, bol i gomila pitanja. 

Školska policajka je juče ujutru bila na radnom mestu, obavila savesno svoje zadatke uoči početka nastave i otišla u obilazak. K. K. je očigledno znao njeno uobičajeno kretanje, jer je sve dobro isplanirao.

Pred kraj prvog časa, nešto pre 8.40 sati, K. K. je došao do škole. Odmah na ulazu, sa daljine od 14 metara, ubio je čuvara Dragana Vlahovića hicima iz očevog pištolja. U holu škole zapucao je, zatim, na dve devojčice koje su bile dežurne. Jednoj je pucao u glavu, a drugu je pogodio u noge. Devojčica sa povredom glave je u veoma teškom stanju i lekari se bore za njen život.

24sedam/Lj.K.
K. K. koji je počinio masakr ispred škole

U holu škole je zatim ubio prvo dete. Negde u tim trenucima ispraznio je prvi šaržer i stavio novi. Prema sopstvenom priznanju, prethodno je sam napunio četiri okvira sa municijom, sa po 15 metaka, kalibra 9 milimetara, u svaki okvir.

Ušao je potom u učionicu svog VII/2 odeljenja. Tu je najpre pucao u nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović i teško je ranio, a zatim je zapucao na đake. Ubio je još sedmoro, a ukupno devetoro i to sedam djevojčica, jednog dečaka i školskog čuvara.

Sam pozvao policiju

Ostala deca u školi čula su pucnjavu, ali su u prvi mah pomislila da se radi o petardama. Nekima su prasci bili smešni, neka su se uznemirila, a učiteljii i nastavnici pokušali su da ih smire. Ubrzo je postalo jasno da se radi o tragediji. Deca su vrištala i tražila pomoć, a učitelji i nastavnici su tražili od đaka da ne napuštaju učionice. "Molim vas, ne izlazite! Molim vas! Neko je ušao sa pištoljem", vikala je jedna od učiteljica.

Kad je pucnjava počela, prvi poziv policiji u 8.40 sati uputila je Ivanka Jovanović, pomoćnica direktora škole, koja je rekla da je u školu ušlo diete sa vatrenim oružjem i da “nasumično puca”. Policija je odmah krenula ne mesto napada. Ivanka Jovanović u tom trenutku nije znala da K. K. ne puca nasumično i da je hladnokrvno pokušavao da do kraja sprovede svoj mračni plan, koji će kasnije policajci otkriti kod njega nacrtanog na zgužvanim papirima.

ATAImages/ A.M
Osam vozila Hitne pomoći odmah stiglo na mesto zločina

Među žrtvama i ranjenima u pucnjavi je i nekoliko đaka sa spiska K. K. Plan sa skiciranog nacrta škole sproveo je skoro u potpunosti, samo što se nije popeo i na sprat, što je nameravao. Posle pucnjave u svom odeljenju izašao je u školsko dvorište, gde je bacio jedan okvir pored stepeništa.

Sledeći poziv policiji je upućen u 8.42 sati, upravo od K. K. Prijavio je da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Policija je u međuvremenu došla i bez otpora mu ograničila slobodu kretanja, jer 13-godišnjak ne može biti formalno uhapšen. Kod njega su nađeni ranac, pištolj CZ-99 iz kojeg je ubio devet osoba, kao i tri molotovljeva koktela. Njima je hteo da blokira ulaz u školu, dok ne završi šta je naumio. Od tog dela plana je odustao, jer se uplašio eksplozije. Uviđaj je pokazao da je ispalio čak 57 metaka.

Crni spisak, sveće i cveće

Posle vesti o masakru u školu je stiglo čak osam ekipa Hitne pomoći. Zatečeno je devet osoba bez znakova života i to osmoro đaka i školski čuvar Vlahović. U pucnjavi je ranjeno šestoro dece, od kojih četvorica dečaka i dve devojčice, koji su kolima Hitne pomoći prevezeni u Urgentni centar i Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici. 

K. K. je u pucnjavi ubio S. N. (14), P. A. (12), A. B. (12), A. D. (14). K. M. (13), M. A. (14), E. K. (14) i A. Č. (14). Sedam devojčica i jednog dečaka. Ubio je i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića. 

Đaci škole, njihovi roditelji, roditelji ubijene dece i građani Beograda okupljali su se juče  do duboko u noć ispred škole. Donosili su cveće, palili sveće, stavljali slike, razgovarali o tragediji.

Pojavio se čak i audio-snimak pucnjave. Neki su samo tužno i nemo sve posmatrali sa suzama u očima. 

Dečak K. K. je posle ograničenja slobode prevezen u Policijsku upravu za grad Beograd, u Šesto odeljenje za maloletničku delinkvenciju. Tu je dovedena i njegova majka, koja je bila privedena. Otac Vladimir K. (48) je uhapšen i osumnjičen za teško delo protiv opšte sigurnnosti, za šta je zaprećena kazna od 12 godina zatvora. Dečak je potom prevezen u neuropsihijatrijsku bolnicu, jer prema važećim zakonima, neće odgovarati za masakr.

Maloletni  K. K. rastao je u nečemu što bi se na prvi pogled moglo okarakterisati kao normalna porodica sa uglednim roditeljima. Otac poznati lekar, radiolog, majka naučni radnik, profesorka mikrobiologije. Baš dobrostojeći. On je bio talentovano dete, pristojnog ponašanja, pobeđivao na gradskim takmičenjima, što sa sobom nosi i određene neprijatnosti, jer su ga u školi zvali “štreber”.

Bio je prebačen iz drugog odeljenja u VII/2, na svoj zahtev, jer je navodno bio žrtva vršnjačkog nasilja. U novom društvu nije bio prihvaćen i to je bio jedan od motiva da isplanira masovni zločin. 

Lista za odstrel

Otac ga je prvi put vodio u streljanu početkom prošle godine, kad je imao samo 12 godina. Pucao je u kružnu metu najpre iz vazdušnog pištolja, a zatim i malokalibarskog. Kako je sam priznao, dopalo mu se. Precizno je gađao. Znamo da je ove godine još dvaput bio u streljani s ocem. Pucao je iz “zbrojovke”, kalibra 9 milimetara i malokalibarskog pištolja. Poslednji put pre samo mesec dana.

Upravo u tom periodu pomišlja na masovni zločin. Kako je sam ispričao posle masakra, u to vreme se osećao potpuno odbačenim i počeo je da planira kako da poubija svu decu iz svoje škole. 

Sastavio je tada dva dokumenta pisana rukom. Jedan je spisak 16 imena i prezimena dece iz VII/2 odeljenja škole iznad kojih piše “GL. M.”, skraćenica za glavne mete. Jedno ime je prežvrljano, pa su na spisku na kraju ostala imena osmorice dečaka i sedam devojčica. 

Drugi dokument je kroki tlocrt škole sa rasporedom učionica i natpisom Primary targets na engleskom jeziku. Veruje se da je to bio osnovni plan ubilačkog napada na vršnjake.

Raspravljaće se još godinama o tome šta se Srbiji dogodilo 3. maja 2023. godine, oko 8.40 sati na Vračaru. Pričaće se gde smo zakazali kao društvo, da li je zakon dobar, ko je kriv, o “zapadnim vrednostima”, zastarelom školstvu, roditeljstvu, društvenom nasilju, društvenim mrežama, internetu, mobilnim telefonima, rijalitijima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike