MUP uputio apel vlasnicima oružja nakon nezapamćene tragedije na Vračaru: "Držite oružje zaključano, nenapunjeno i odvojeno od municije"

04.05.2023

11:02

0

Autor: M. B.

K. K. (13) je, kako se sumnja, juče u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio devet osoba, a sedmoro ranio

MUP uputio apel vlasnicima oružja nakon nezapamćene tragedije na Vračaru: "Držite oružje zaključano, nenapunjeno i odvojeno od municije"
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci.

Takođe, apeluju da vlasnici oružja provere da li oružje drže nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

- U narednom periodu pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici oružja drže oružje u skladu sa važećim propisima o oružju - razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima - navodi se u saopštenju MUP.

Kako se dodaje, vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugrozi bezbednost ljudi, oružje će se oduzeti i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

Podsetimo, juče se u Srbiji dogodila nezapamćena tragedija kada je, kako se sumnja, učenik sedmog razreda K. K. ušao u školu koju je pohađao na Vračaru, "Vladislav Ribnikar" i iz pištolja koji je uzeo iz očevog sefa, ubio devetoro ljudi, a sedmoro ranio. Ubijeni su čuvar škole i osmoro đaka, a ranjeni nastavnica istorije i šestoro đaka.

Dečak je saslušan u prisustvu majke i predat Centru za socijalni rad. On neće krivično odgovarati jer nema 14 godina.

Njegov otac je uhapšen i određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je počinio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike