Ranka Eskobara koštao života, a Darka Šarića slobode! Ključni čovek Joksa, oko njega se "sve vrti"

17.03.2023

20:45

0

Šarić na svom suđenju izjavio da svedok saradnik Nebojša Joksović laže kako bi zaštitio Ranka Eskobara

Ranka Eskobara koštao života, a Darka Šarića slobode! Ključni čovek Joksa, oko njega se "sve vrti"
Nebojša Joksović (u sredini), Ranko Radošević i Darko Šarić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Mup/Privatna arhiva/Profimedia

Svedok saradnik u postupcima protiv Darka Šarića, Nebojša Joksović, zvani Joksa, ključna je karika istrage ubistva Ranka Radoševića (54), poznatijeg kao Ranko Eskobar. Nikšićanina je, po svemu sudeći, glave koštalo prijateljstvo i saradnja upravo sa Joksovićem. To je jedan od glavnih pravaca istrage koja se vodi za zločin počinjen 9. marta oko 11.05 časova na benzinskoj pumpi u Rušnju. Isti Joksović koštao je slobode Darka Šarića, koji je zajedno sa svojom kriminalnom grupom optužen da je pokušao da diskredituje Joksovića da izgubi status svedoka saradnika, a potom i planirao njegovo ubistvo.

Ubijeni Radošević, kako se veruje, bio je visokopozicionirani pripadnik "škalajrskog klana" i kum Radomira Bobana Baćovića, koji je na čelu ove kriminalne organizacije zamenio dotadašnjeg neprikosnovenog vođu Jovana Vukotića, koji je ubijen 8. septembra u Istanbulu u Turskoj.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, odbegli vođa "vračaraca" Nikola Vušović Džoni, za kojim je raspisana međunarodna poternica, navodno je dao zadatak Luki P. sa Karaburme, koji je takođe u bekstvu. da pronađe egzekutore i saučesnike u likvidaciji Radoševića. što je ovaj i učinio. Prema nepotvrđenim informacijama koje kruže u određenim bezbednosnim krugovima, sumnnja se da je deo novca za ovo smaknuće obezbedio Radoje Zvicer, prvi čovek "kavačkog klana", a pominje se da je za logistiku zločina dao navodno više od 100.000 evra.

Luka P. je navodno po nalogu Vušovića angažovao Stefana Zlatanovića (28) z Lebana i i Luku Vučetića (35) iz Kraljeva, koji su osumnjičeni da su direktno ubili Ranka Eskobara, maloletnicu koja im je pomagala u zločinu, ali i Marka Pjanovića iz Brčkog i njegovu devojku Azru Šabanović (22), koji su osumnjičeni da su namamili Radoševića.

Direktni počinioci ubistva Radoševića, Zlatanović i Vučetić, maloletnica, Pjanović i Azra Šabanović, koji su osumnjičeni za pomaganje, uhapšeni su i određen im je pritvor. Stefan i Luka branili su se ćutanjem na saslušanju, dok su maloletnica, Pjanović i njegova devojka Azra izneli odbranu.

Razneli mu brata od strica

Ranka Radoševića optuženi Šarić je pominjao na svom suđenju, kada je izjavio da svedok saradnik Nebojša Joksović laže kako bi zaštitio Ranka Eskobara.

Šarić i njegovi saradnici terete se, pored ostalog, i da su planirali da ubiju svedoka saradnika Nebojšu Joksovića. Šariću se na teret stavljaju krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa dva krivična dela priprema teškog ubistva i to svedoka saradnika Joksovića. 

Tanjug/Jadranka Ilić
Darko Šarić

Joksović, koji je svedočio protiv Šarića sa kojim se družio od malih nogu, na udaru se našao od kada se okrenuo protiv svog dotadašnjeg prijatelja Darka i kada je sklopio dogovor sa tužilaštvom i svedočio na suđenju za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.

Radojica Joksović, brat od strica Nebojše Joksovića, likvidiran je 3. jula 2012. godine u ulici Braće Vučković u beogradskom naselju Bele vode. Ova likvidacija nikad nije rasvetljena. Samo nekoliko minuta pre stravične eksplozije, Radojica Joksović sedeo je sa dvojicom svojih najboljih prijatelja u stanu u ovom žarkovačkom naselju.

Malo pre 14 časova, sva trojica ušla su u Joksovićev sivi "audi A6“ i odlučila da se provozaju. Pričali su i smejali se, kad je Joksović pred sobom video "ležećeg policajca" i usporio. Sekundu kasnije, automobil je odleteo u vazduh.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Likvidacija Radojice Joksovića

Bomba, postavljena tačno ispod mesta vozača i aktivirana daljinskim upravljačem, potpuno je raznela Radojicu. Predrag Rakić, Joksovićev prijatelj, koji je sedeo na mestu suvozača, lakše je povređen. Drugi putnik u vozilu, koji je sedeo pozadi, posle detonacije je istrčao iz kola, preskočio obližnji zid i pobegao bez traga, a policija do danas nije otkrila njegov identitet. Posle eksplozije, automobil se kretao tridesetak metara, a potom je udario u ogradu obližnjeg dvorišta.

Inscenirao srčani napad

Radojica Joksović ubijen je navodno zbog neispunjenog obećanja tada odbeglom Darku Šariću da će brata Nebojšu Joksovića sprečiti da pred Specijalnim sudom u Beogradu svedoči protiv pljevaljskog narko-klana.

Nekoliko činjenica potkrepljivalo je tu teoriju, a od njih je najznačajnija da je upravo Radojica u januaru 2011. na suđenje u kome je Nebojša Joksović svedočio kao saradnik, doveo njegovog oca, sa ciljem da spreči brata da ocinkari bivše saradnike.

Gotovo identična scena viđena je u filmu "Kum" kada je na saslušanje svedoka saradnika protiv Don Vita Korleonea doveden njegov otac, pa je svedok saradnik promenio iskaz. To se ovde, ipak, nije dogodilo. Nebojša Joksović je tada inscenirao srčani napad zbog čega su reagovali lekari Hitne pomoći, a njegovo svedočenje odloženo je za sutradan. Dan kasnije, Nebojša je progovorio o narko-poslovima i saradnji sa klanom Darka Šarića.

Radojica je, kako se pričalo, u biznisu trebalo da nasledi svog brata od strica Nebojšu i već je preuzimao njegove poslove. Nebojša je imao važnu ulogu u vrhu narko-kartela i bio je zadužen za distribuciju droge dilerima. Na njega se vodi "BMG-NM štamparija" u Žarkovu, oko koje je u sporu sa Šarićem, a u kojoj je sredinom septembra 2010. godine izbio požar. Iako se sumnjalo da je podmetnut, za to nije bilo dokaza. U junu 2011. godine bačena je bomba i na Joksovićev kafić "La prinćipesa", takođe u Žarkovu.

Printscreen/Youtube/b92/Rudar7
Nebojša Joksović i štamparija

Neposredno posle hapšenja Darka Šarića 14. aprila prošle godine, protiv njega je, između ostalog, pokrenuta istraga i zbog sumnje da je pokušao da diskredituje svedoka saradnika Joksovića. 

Goran Nikolašević, svedok u postupcima protiv Darka Šarića, dva puta je ranije podnosio krivične prijave protiv svedoka saradnika u tim postupcima Nebojše Joksovića i obe su odbačene. Uprkos tvrdnjama samog Nikolaševića i tome što je čak postojala i izjava Dalibora Ristića da su mu date instrukcije za likvidaciju Nikolaševića u Joksovićevoj štampariji, TOK je za to optužilo Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Nikolu Spasojevića, Danila Odovića, Stefana Andrejića, Aleksandra Boškovića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića.

Oni se terete da su organizovali pokušaj ubistva Nikolaševića, a sve sa ciljem da diskredituju Joksovića kao svedoka saradnika i prikažu kako je nastavio sa teškim krivičnim delima. Kada im to nije uspelo, kako se navodi u optužnici, planirali su da ubiju Joksovića. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike