Ko je Goran Nikolašević zbog koga je, pored ostalog, pala Šarićeva grupa? Dva puta prijavljivao svedoka saradnika za pokušaj ubistva!

17.04.2022

18:45

0

Uprkos tvrdnjama žrtve i izjavi Dalibora Ristića da su mu date instrukcije u Joksovićevoj štampariji prijave odbačene

Ko je Goran Nikolašević zbog koga je, pored ostalog, pala Šarićeva grupa? Dva puta prijavljivao svedoka saradnika za pokušaj ubistva!
džip - Copyright Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy/ Vijesti Online Tanjug/Jadranka Ilić 24sedam

Goran Nikolašević, svedok u postupcima protiv Darka Šarića, dva puta je ranije podnosio krivične prijave protiv svedoka saradnika u istim postupcima Nebojše Joksovića i obe su odbačene. Uprkos tvrdnjama samog Nikolaševića i tome što je čak postojala i izjava Dalibora Ristića da su mu date instrukcije za likvidaciju Nikolaševića u Joksovićevoj štampariji, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Nikole Spasojevića, Danila Odovića, Stefana Andrejića, Aleksandra Boškovića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića zbog sumnje da su organizovali pokušaj ubistva Nikolaševića, a sve sa ciljem da diskredituju Joksovića kao svedoka saradnika i prikažu kako je nastavio sa teškim krivičnim delima.

U tom cilju, kakose navodi u zahtevu za sprovođenje istrage, pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je Joksović pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića. Sve to kako bi se u javnosti prikazalo da je svedok saradnik nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela, što je u krivičnim postupcima protiv Darka Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika. 

Dejan Lazarević se sumnjiči da je kao branilac Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića, kao i najbolje vreme da se ona postavi.

Advokat je osumnjičen i da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Lazarević se po Šarićevom nalogu, kako se sumnja, sastajao sa policijskim službenikom Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Joksovića, što je prenosio Šariću, a za dobijene informacije i podatke je Mirkoviću davao novčane poklone.

Detonacija u sred noći

Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović, su postupajući po nalozima Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini Gorana Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje osoba koje bi podmetnule eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim počinocima krivičnog dela.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
 

Valjevcu Goranu Nikolaševiću, svedoku u procesu protiv Darka Šarića, dignut je džip u vazduh u Valjevu u noći između 8. i 9. avgusta 2020. godine, a on je odmah medijima izjavio da sumnja da iza bombaškog napada stoji svedok saradnik Nebojša Joksović Joksa.

U trenutku eksplozije Nikolašević je spavao sa suprugom i decom u porodičnoj kući u Mišarskoj ulici, kada je oko 3 sata iza ponoći, grunula detonacija, koja je oštetila okolna vozila i izlomila stakla na kućama i lokalima.

„Gde si, pi*ko jedna, videćeš, doći će ti kraj?!”

Goran Nikolašević je ranije istakao da su pretnje kojima je bio izložen pojačane otkad je Šarić tužio Joksovića za sedam miliona evra, koje traži da mu vrati!

- To je suđenje u septembru, a on očigledno želi da me spreči da na suđenju kažem da je on prisvojio i da on obrće Šarićeve pare, koje mu je ranije dao. Šariću sada sude za navodna 22 miliona pranja para, a Joksović ima više od 10 miliona evra, što u gotovini, što u nekretninama! I to su sve Šarićeve pare. Zato se i grčevito bori da sačuva status svedoka saradnika - tvrdio je za medije Nikolašević.

On je u policiji rekao da su pretnje počele da mu stižu još pre dve godine, od nepoznatih osoba, sa nepoznatog broja telefona.

- Rekao mi je: „Gde si, pi*ko jedna, videćeš, doći će ti kraj?!” Ne znam ko je to bio, ali me ne iznenađuje da Joksović ima jak motiv da me ubij,e jer želi da prikrije svoju kriminalnu delatnost iz prošlosti - ispričao je tada Nikolašević u policiji.

- Digli su mi džip „hondu element“, vredan oko 10.000 evra. Spavao sam u kući sa porodicom kad je grunulo. Sve komšije su se prestravile. Apsolutno sam siguran da iza toga stoji Nebojša Joksović i niko drugi! To je hteo da uradi pre dve godine, a sada je to opet pokušao. Smeta mu šta sve znam o njegovim kriminalnim delatnostima i to iznosim na sudu i hoće da mi pošto-poto skine glavu. To sam pre dve godine rekao u istrazi i jutros sam to ponovio. Ne znam više dokle treba to da ponavljam? Znači treba da ostanem bez glave da bi neko ukapirao o čemu se tu radi - izjavio je tada za medije Nikolašević.

On je tada naglasio da je tim napadom Joksović prevršio svaku meru, da mu smeta istina i da to nije poslednje što će da uradi.

- Uplašen sam za svoj život, kao i za bezbednost svoje dece. Auto je totalno uništen. Sigurnosne kamere snimile su kako nepoznati, maskirani muškarac prilazi autu i stavlja napravu na haubu, a ubrzo posle toga je auto raznet - dodao je Nikolašević.

Tužilac dao zeleno svetlo

Nikolašević je išao čak dotle u izjavi da je rekao kako je tužilac u Valjevu dao Joksoviću zeleno svetlo, jer je malo pre bombaškog napada, odbacio krivičnu prijavu koju je podneo protiv Joksovića za pokušaj ubistva 2018. godine.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
 

- Tužilac je pre nekoliko dana odbacio moju krivičnu prijavu protiv Joksovića i automatski mu dao zeleno svetlo da me i dalje napada. Rekao sam policiji da samo na njega sumnjam. Nemam drugog neprijatelja, već isključivo njega. Policija vodi istragu protiv nas, a on diže u vazduh. Ovo je više besmisleno - govorio je Nikolašević.

Tužilac Zlatko Šulović iz Valjeva odbacio je nekoliko dana ranije krivičnu prijavu protiv Joksovića za pokušaj ubistva Nikolaševića. Slučaj je prvo bio u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu, a onda je prebačen u Valjevo, gde je tužilac odustao od krivičnog gonjenja.

Nikolašević je istakao da je ranije dostavio tužiocu nove dokaze o tome da Joksović hoće da ga ubije i da je ovo novi pokušaj zastrašivanja svedoka.

- Odustankom od gonjenja Joksovića, koji je lažno svedočio protiv Darka Šarića, samo se poručuje da se svedoci mogu zastrašivati i da to prolazi nekažnjeno. Ja sam ranije dostavio tužiocu dokaze da Joksović hoće da me ubije i da je podstrekavao Dalibora Ristića. U tim dokazima je detaljno navedeno kako je Joksović planirao moje ubistvo i podstrekivao Ristića na to, međutim Ristić je sve to ispričao policiji o čemu postoje i zvanične izjave - rekao je Nikolašević.

Dalibor Ristić u policiji je dao izjavu u kojoj je tvrdio da su mu dali instrukcije kako da ubije Nikolaševića.

Bombašu dali i revolver

- Bio sam prisutan kada su planirali likvidaciju u štampariji kod Jokse. Vrbovali su mene lično da to uradim, što sam i posle njihovih insistiranja odbio da učinim. Kod Saše Cvetinovića u kući sam svojim očima video eksplozivnu napravu. Ovaj događaj me je prilično uznemirio i zato sam sve to morao da prijavim inspektoru UBPOK-a iz Loznice, koji je dalje reagovao i informaciju prosledio da bi sprečili likvidaciju Nikolaševića. Joksović mi je dao sve instrukcije po pitanju Nikolaševića, gde stanuje, šta vozi, broj tablica automobila. Ja sam bezbroj puta dolazio u Joksovićevu firmu i bili smo bliski, zato mi je on i ponudio da poturim eksplozivnu napravu pod auto Nikolaševića. U toku tih razgovora sa Joksovićem i Sašom dali su mi revolver „magnum 357“ da mi se nađe za svaki slučaj, jer su bili ubeđeni da ću ja prihvatiti likvidaciju Nikolaševića - ispričao je u policiji Ristić.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
 

Goran Nikolašević je bio direktor u jednoj od firmi koje su bile u vlasništvu Joksovića „Dont plus“, a Šarićeva odbrana je njegovo svedočenje iz 2015. godine, pokušala da iskoristi kako bi diskreditovala Joksovića. Nikolašević je, pored ostalog, tada naveo da je Joksović dva puta prodavao iste stanove, kao i da je jedan od stanova prodao okrivljenom Marku Pandrcu, za koga je Joksović ranije rekao da ga ne poznaje.

Ranije, 2018. godine, Nikolašević je u medijima tvrdio da je iz policije dobio informacije da mu je život ugrožen i da će Joksović da mu podmetne bombu ispod automobila. On je zbog tih navoda podneo i krivičnu prijavu protiv Joksovića, zajedno sa izjavom čoveka kome je taj posao navodno poveren, ali je, prema pisanju medija, tužilaštvo u Valjevu tu prijavu odbacilo.

Svega nedelju dana pre eksplozije u Valjevu, mediji su opet pisali o Joksoviću. Kako je više dnevnih listova izvestilo, u prostorije Joksovićeve štamparije na Čukarici, upala je policija i pronašla nekoliko kradenih automobila. Zbog ovoga, pisalo je, podneta je krivična prijava protiv svedoka saradnika zbog krađe automobila, ali je kasnije demantovano da takva prijava uopšte postoji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike