Glavom platio jer nije sprečio brata da svedoči protiv Darka Šarića? Joksović dignut u vazduh u Žarkovu!

03.07.2022

19:10

0

Radojica, brat od strica svedoka saradnika Nebojše, u momentu eksplozije bio u svom "audiju" sa dvojicom prijatelja

Glavom platio jer nije sprečio brata da svedoči protiv Darka Šarića? Joksović dignut u vazduh u Žarkovu!
Uviđaj posle eksplozije u kojoj je poginuo Radojica Joksović - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Radojica Joksović, brat od strica Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića, likvidiran je pre tačno 10 godina u Ulici braće Vučković u beogradskom naselju Bele vode. Ova likvidacija nikad nije rasvetljena, a nedavno je grupa Darka Šarića uhapšena zbog sumnje da je htela da diskredituje Nebojšu Joksovića, pa čak i planirala njegovo ubistvo.

Samo nekoliko minuta pre stravične eksplozije koja je tog 3. jula 2012. godine odjeknula u naselju Bele vode, Radojica Joksović sedeo je sa dvojicom svojih najboljih prijatelja u stanu u ovom žarkovačkom naselju.

Malo pre 14 časova, sva trojica ušla su u Joksovićev sivi „audi A6“ i odlučila da se provozaju. Pričali su i smejali se, kad je Joksović pred sobom video "ležećeg policajca". Usporio je. Sekundu kasnije, automobil je odleteo u vazduh.

Bomba, postavljena tačno ispod mesta vozača i aktivirana daljinskim upravljačem, potpuno je raznela Radojičino telo. Predrag Rakić, Joksovićev prijatelj, koji je sedeo na mestu suvozača, lakše je povređen. Drugi putnik u vozilu, koji je sedeo pozadi, posle detonacije je, kako su ispričali očevici, istrčao iz kola, preskočio obližnji zid i pobegao bez traga. Policija do danas nije otkrila njegov identitet..

Posle eksplozije, automobil se kretao nekih tridesetak metara, a potom je udario u ogradu obližnjeg dvorišta.

Bomba aktivirana daljinski

Eksplozivna naprava je, prema prvim nalazima istrage, najverovatnije postavljena ispod automobila, na mestu sedišta vozača. Pretpostavlja se da je aktivirana daljinski, u trenutku kada je Joksović svojim "audijem" naišao na "ležećeg policajca" i usporio.

Inspektori su, samo nekoliko sati kasnije, ustanovili da je ubijeni Radojica zapravo brat Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u procesu protiv narko-bosa Darka Šarića i njegov nekad najbliži i najpouzdaniji saradnik.

O motivima  likvidacije samo se nagađa. Ipak, mnogi su uvereni da je ubistvo Radojice Joksovića direktno povezano sa njegovim bratom od strica Nebojšom. Njegova likvidacija smatrana je kao najvažnija "opomena", ali i osveta za svedočenje protiv "pljevaljskog klana".

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Upućeni navode da je Radojica Joksović preuzeo gotovo sve poslove svog brata od strica. On je brinuo o firmama, jer je Nebojša Joksović bio ograničen u kretanju i organizovanju sastanaka sa poslovnim partnerima. Ipak, i dalje je glavnu reč vodio svedok saradnik, dok mu je Radojica bio desna ruka.

U proteklih deset godina, imoovina svedoka Nebojše Joksovića bila je više puta na meti napadača, a.u većini slučajeva korišćen je eksploziv.

Nekoliko meseci pre Joksovićevog ubistva nepoznati napadači bacili su bombu na kafić koji je držao.

- Radojica je nedavno otvorio kafić na Vidikovcu, a odranije ima teretanu. Bavio se i građevinskim poslovima. Znamo da je na jedan njegov kafić bačena bomba, ali tada niko nije bio povređen - ispričale su posle ubistva njegove komšije.

Pismo iz zatvorske ćelije

Nebojša Joksović je status svedoka saradnika dobio 2010. godine, pošto je prethodno iz ćelije Centralnog zatvora poslao pismo adresirano na Tužilaštvo za organizovani kriminal u kome je naveo da je spreman da sarađuje. U pritvoru je proveo nešto manje od pola godine, pošto je uhapšen u Beogradu krajem januara 2010. godine. Iako je neposredno po hapšenju negirao da ima veze sa trgovinom narkotika iz Južne Amerike, u zamenu za povlašćeni status odlučio je da nadležnima ispriča sve što mu je poznato o Darku Šariću i njegovoj grupi.

Joksović je imao važnu ulogu u vrhu narko-kartela i bio je zadužen za distribuciju droge dilerima. Na njega se vodi "BMG-NM štamparija" u Žarkovu, u kojoj je sredinom septembra 2010. godine izbio požar. Iako se sumnjalo da je podmetnut, za to nije bilo dokaza. U junu 2011. godine bačena je bomba na Joksovićev kafić "La prinćipesa", takođe u Žarkovu.

24sedam/Profimedia/Tanjug/Srahinja Aćimović
 

Radojica Joksović ubijen je, kako se pričalo, navodno zbog neispunjenog obećanja tada odbeglom Darku Šariću da će brata Nebojšu Joksovića sprečiti da pred Specijalnim sudom u Beogradu svedoči protiv pljevaljskog narko-klana, prvi je smer istrage koju je posle eksplozije pokrenula beogradska policija.

Nekoliko činjenica potkrepljivalo je tu teoriju, a od njih je najznačajnija da je upravo Radojica Joksović u januaru 2011. na suđenje u kome je Nebojša Joksović svedočio kao saradnik, doveo njegovog oca, sa ciljem da spreči brata da ocinkari bivše saradnike.

Tada je Nebojša Joksović inscenirao srčani napad zbog čega su reagovali lekari Hitne pomoći, a njegovo svedočenje odloženo je za sutradan.

Dan kasnije, Nebojša je progovorio o narko-poslovima i saradnji sa klanom Darka Šarića, a u međuvremenu većina optuženih iz ovog klana sa Tužilaštvom za organizovani kriminal potpisali su sporazum o priznanju krivice.

Sukob sa bratom

Radojica je bio u lošim odnosima sa bratom u poslednje dve godine pre kobne eksplozije, a u kriminalnim krugovima se čak pominjao i kao osoba koja je trebalo da likvidira Nebojšu.

Ubijeni Radojica je u vreme kada je Šarićev klan na veliko švercovao drogu bio u istom timu sa bratom. Obojica su radila za Šarića, ali se nešto pre akcije “Balkanski ratnik” Radojica priklonio drugom kriminalnom klanu. Izbio je sukob između njega i Nebojše i oni su tada bili u lošim odnosima i nisu kontaktirali.

24sedam/Tanjug/Jadranka Ilić
 

Šta se dešavalo sa Radojicom nakon što je pokrenuta akcija “Balkanski ratnik”, a zatim i Nebojša Joksović odlučio da svedoči protiv Šarića, u domenu je nagađanja.

Tokom 2010. godine, Radojica je u kriminalnim krugovima pominjan kao osoba koja je trebalo da likvidira brata. Pitanje je da li zbog njihovih neraščišćenih računa ili u ime osvete za svedočenje protiv Šarića.

Ukoliko se Radojica u međuvremenu vratio starim saradnicima iz Pljevalja, pitanje je ko stoji iza njegove likvidacije i sa kojim motivom. Ukoliko je ostao pri suprotstavljenom klanu, motiv je jasan: osveta, njemu koji se okrenuo protiv Šarića, ali i bratu za svedočenje. Na ovaj način ubice su Nebojši Joksoviću pokazale koliko blizu mogu da priđu njegovoj familiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike