Svedoci saradnici propevali i profitirali: Kako su Lalić, Joksa i Bagzi odali prijatelje i kumove, pa zaradili milione!

09.12.2022

19:45

0

Nebojša Joksović preuzeo imovinu Darka Šarića, Lalić prebacio bitkoine, a Bagzi oteo Šiptarove torbe sa evrima

Svedoci saradnici propevali i profitirali: Kako su Lalić, Joksa i Bagzi odali prijatelje i kumove, pa zaradili milione!
Dejan Milenković Bagzi, Srđan Lalić i Nebojša Joksović profitirali kao svedoci saradnici - Copyright Profimedia/Pixabay/Printscreen/Pink/Privatna arhiva

Svedočenje protiv dojučerašnjih drugara, prijatelja i kumova iz klanova, pokazalo se nekim saradnicima tužilaštva kao unosan biznis. Od tog  "državnog posla" najviše su profitirali Nebojša Joksović, svedok-saradnik u postupku protiv Darka Šarića, Srđan Lalić svedok okrivljeni u klanu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihove organizovane kriminalne grupe, ali i Dejan Milenković Bagzi, koji je cinkario "zemunski klan".

Nebojša Joksović poznat je po tome što je apsolutno preuzeo Šarićevu štampariju. Optužnica protiv Joksovića i Miloša Nikolića, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, podignuta je sredinom 2020. godine, a potvrđena je 12. novembra iste godine. Samo tri dana pre toga grupi Darka Šarića doneta je pravnosnažna presuda u postupku za šverc kokaina u kome je Nebojša Joksović bio svedok saradnik.

Joksović je optužen zajedno sa Milošem Nikolićem, direktorom i suvlasnikom štamparije "BMG-NM". Prema navodima optužnice, zloupotrebom položaja, tokom 2013. i 2014. godine, Joksoviću je pribavljena protivpravna imovinska korist.

Ni Joksović ni drugi optuženi Miloš Nikolić, nisu želeli da iznose odbranu. Oko ove firme i njene imovine na sudu se spore i Joksović i Šarić. Šarić tvrdi da je preko Joksovića ulagao u firmu i traži polovinu vlasništva.

Nikolić i Joksović optuženi su da su u dva navrata izvukli imovinu iz firme "BMG-NM", u kojoj je Nikolić bio direktor, kako je ne bi izgubili, jer je kompanija koja je bila njen vlasnik otišla u stečaj. To su uradili, prema navodima optužnice, tako što je Joksović od ove firme kupio imovinu vrednu više od dva miliona evra, a jedan deo je platio duplo manje nego što je bila njena stvarna vrednost.

Bitkoini vredni 70 miliona?

Tužilaštvo je sumnjalo da je Miloš Nikolić, Joksoviću, bez saglasnosti stečajnog upravnika BMG, u aprilu 2013. godine prodao halu i trafostanicu za cenu. koja je bila gotovo upola manja od tržišne.

Printscreen/Youtube/b92/Rudar7
Nebojša Joksović i štamparija koju je preoteo Darku Šariću

Joksovič je, takođe, bio razlog i što je u aprilu ove godine uhapšen Darko Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević i nekoliko pripadnika njihove grupe. Planirali su navodno da prikažu da je Joksović kriv za napade na svedoka u postupku Gorana Nikolaševića, ali i navodno za organizaciju ubistva i samog Joksovića.

Srđan Lalić, član klana Veljka Belivuka navodno poseduje i dve USB fleš memorije sa šiframa za pristup bitkoinima, čija je vrednost, kako se spekuliše, između 60 i 70 miliona evra.

Policija je u stanovima članova klana zaplenila sve kompjutere, hard-diskove i prenosne memorije, ali tom prilikom dva ključna USB-a nisu nađena.

Sumnja se da je klan deo prljavog novca oprao ulaganjem u nekretnine, dok je drugi, veći deo „osigurao“ kupovinom kriptovaluta. Taj posao navodno je bio poveren Laliću, budući da je  IT stručnjak. On je, kako se sumnja, šifre za pristup bitkoinima ubacio na dve fleš memorije. Njihovu lokaciju znaju on, Belivuk i Miljković. Neki su, čak i mišljenja, da je Lalić imao posebne fleš memorije samo za svoje račune i da je posle robije od 18 godina obezbeđen do kraja života.

Mesečno zarađivao 1.300 evra

Klan je kriptovalute koristio jer su one uvek dostupne, a pogotovo što ne ostavljaju nikakav trag. Kriminalci su prešli na njih jer je teško utvrditi identitet osoba koje ih "rudare“. Da bi se raspolagalo tim novcem potrebno je znati samo pristupnu šifru. Oni su na više servera na kojima se trguje podelili taj novac i šifre snimili na dva USB-a. Ako se oni fizički ne pronađu, teško je ući u trag novcu.

YouTube/Profimedia/Pink
Srđan Lalić stručnjak za kriptovalute

Inače, Lalić je u ovom zloglasnom klanu imao važnu ulogu, a sudeći po optužnici, bio je treći čovek ove kriminalne grupe. Lalić se sumnjiči za sedam teških ubistava u saizvršilaštvu i otmicu.

Lalić je posle hapšenja sam izjavio da je IT stručnjak, da je završio privatni fakultet i da radi za 1.300 evra mesečno. Najpre se sumnjalo da je njegova uloga bila da nabavlja kriptovane telefone i trguje kriptovalutama. Međutim, upravo zahvaljujući fotografijama koje je policija zaplenila sa servera "Skaj" aplikacije, utvrđeno je da je učestvovao i u mučenjima i ubistvima.

Dejan Milenković Bagzi, inače svedok saradnik protiv "zemunskog klana", kako su mnogi ubeđeni oteo je milione Dušana Spasojevića Šiptara, koje je kasnije uložio u biznis koji je razvio i sada veoma dobro zarađuje. Tokom akcije "Sablja" i skrivanja "zemunaca", Bagzi se zajedno sa Šiptarom jedno vreme skrivao u jednoj kući u okolini Beograda. Sa njima su bile i dve torbe pune novca. Iz te kuće su zajedno otipšli i našli se sa Miletom Lukovićem Kumom. Ubrzo su Šiptar i Kum ubijeni u Meljaku, ali milioni nikad nisu pronađeni.

Torbe pune para

O milionima evra i Bagziju javno je na suđenju govorio i Aleksandar Simović, jedan od pripadnika "zemunskog klana". Te pare bile su, prema Simovićevim rečima, deo od ukupno 22 miliona evra, koliko mu je Spasojević krajem 2002. godine dao da sakrije. Novac je bio raspoređen u četiri velike torbe i prvo ih je sa bratom Milošem zakopao u šumi pored autoputa.

Profimedia
Dejan Milenković Bagzi

- Kad sam otvorio torbe i video koliko je unutra para, pretrnuo sam. Zakopao sam ih, ali nisam mogao da spavam sedam dana. Otišao sam kod Dušana i rekao mu da ne mogu da izdržim toliki teret. Torbe smo otkopali. Deo sam odneo kod Vukojevića, a ostatak je Dušan dao Bagziju. Deset miliona evra Milenković je držao kod sebe, a ostatak je dao prijateljima na čuvanje. Jedan deo novca je dao Limunu. Kad sam mu odneo pare, iz svakog svežnja je uzeo po nekoliko novčanica i tako Dušana oštetio za oko sto hiljada evra - ispričao je Aleksandar Sinmović.

Bagzi je, mnogi su ubeđeni, prisvojio Spasojevićeve milione i na tome dodatno zaradio.

Ljubiša Buha Čume, koji je takođe bio svedok saradnik protiv "zemunaca", prema tvrdnjama Aleksandra Simovića, nije uložio ni cent u preduzeće "Difens roud". Kazao je da je sam Spasojević dao više od milion evra da se kupe mašine za asfaltiranje, a da mu Buha taj novac nikada nije vratio.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike