"Kum" iz Ustaničke ulice: Otkrivamo kako su Darko Šarić i njegova kriminalna grupa zastrašivali svedoke!

04.02.2023

19:45

2

Kad je Nebojša Joksović trebalo da svedoči u sudnicu mu doveli oca, što je već viđeno u filmu "Kum"

"Kum" iz Ustaničke ulice: Otkrivamo kako su Darko Šarić i njegova kriminalna grupa zastrašivali svedoke!
Darko Šarić i Goran Nikolašević, Nebojša i Radojica Joksović - Copyright O.B./ATAImages Printscreen/Youtube/Rudar7/Jutarnji Program TV Happy

Darko Šarić i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe terete se za zastrašivanje svedoka Gorana Nikolaševića, ali i svedoka saradnika Nebojše Joksovića Jokse, čije su, kako je navelo Tužilaštvo za organizovani kriminal, ubistvo takođe planirali. Početak suđenja Šarić dočekuje u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, gde sa manjim prekidom, boravi već devet godina.

Goran Nikolašević, svedok u postupcima protiv Darka Šarića, dva puta je ranije podnosio krivične prijave protiv svedoka saradnika u tim postupcima Nebojše Joksovića i obe su odbačene. Uprkos tvrdnjama samog Nikolaševića i tome što je čak postojala i izjava Dalibora Ristića da su mu date instrukcije za likvidaciju Nikolaševića u Joksovićevoj štampariji, TOK je za to optužio Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Nikolu Spasojevića, Danila Odovića, Stefana Andrejića, Aleksandra Boškovića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića.

Oni se terete da su organizovali pokušaj ubistva Nikolaševića, a sve sa ciljem da diskredituju Joksovića kao svedoka saradnika i prikažu kako je nastavio sa teškim krivičnim delima.

Šarić i njegovi saradnici terete se, pored ostalog, i da su planirali da ubiju svedoka saradnika Nebojšu Joksovića. Šariću se na teret stavljaju krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa dva krivična dela priprema teškog ubistva i to svedoka saradnika Joksovića.

Valjevcu Goranu Nikolaševiću, svedoku u procesu protiv Darka Šarića, dignut je džip u vazduh u Valjevu u noći između 8. i 9. avgusta 2020. godine, a on je odmah medijima izjavio da sumnja da iza bombaškog napada stoji svedok saradnik Nebojša Joksović Joksa.

Džip dignut u vazduh

U trenutku eksplozije Nikolašević je spavao sa suprugom i decom u porodičnoj kući u Mišarskoj ulici, kada je oko 3 sata iza ponoći, grunula detonacija, koja je oštetila okolna vozila i izlomila stakla na kućama i lokalima.

- Digli su mi džip „hondu element“, vredan oko 10.000 evra. Spavao sam u kući sa porodicom kad je grunulo. Sve komšije su se prestravile. Apsolutno sam siguran da iza toga stoji Nebojša Joksović i niko drugi! To je hteo da uradi pre dve godine, a sada je to opet pokušao. Smeta mu šta sve znam o njegovim kriminalnim delatnostima i to iznosim na sudu i hoće da mi pošto-poto skine glavu. To sam pre dve godine rekao u istrazi i jutros sam to ponovio. Ne znam više dokle treba to da ponavljam? Znači treba da ostanem bez glave da bi neko ukapirao o čemu se tu radi - izjavio je tada za medije Nikolašević.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
Goran Nikolašević i raznet džip

On je tada naglasio da je tim napadom Joksović prevršio svaku meru, da mu smeta istina i da to nije poslednje što će da uradi.

Dalibor Ristić u policiji je dao izjavu u kojoj je tvrdio da su mu dali instrukcije kako da ubije Nikolaševića. Rekao je da je bio prisutan kada su planirali likvidaciju kod Jokse i sve do detalja opisao, kao i da je video eksplozivnu napravu, a dali su mu i revolver "magnum 357".

Goran Nikolašević je bio direktor u jednoj od firmi koje su bile u vlasništvu Joksovića „Dont plus“, a Šarićeva odbrana je njegovo svedočenje iz 2015. godine, pokušala da iskoristi kako bi diskreditovala Joksovića. Nikolašević je, pored ostalog, tada naveo da je Joksović dva puta prodavao iste stanove, kao i da je jedan od stanova prodao okrivljenom Marku Pandrcu, za koga je Joksović ranije rekao da ga ne poznaje.

Ranije, 2018. godine, Nikolašević je u medijima tvrdio da je iz policije dobio informacije da mu je život ugrožen i da će Joksović da mu podmetne bombu ispod automobila. On je zbog tih navoda podneo i krivičnu prijavu protiv Joksovića, zajedno sa izjavom čoveka kome je taj posao navodno poveren, ali je, prema pisanju medija, tužilaštvo u Valjevu tu prijavu odbacilo.

Razneli mu brata od strica

Radojica Joksović, brat od strica Nebojše Joksovića, likvidiran je 3. jula 2012. godine u ulici Braće Vučković u beogradskom naselju Bele vode. Ova likvidacija nikad nije rasvetljena. Samo nekoliko minuta pre stravične eksplozije, Radojica Joksović sedeo je sa dvojicom svojih najboljih prijatelja u stanu u ovom žarkovačkom naselju.

Požar u štampariji, bomba u kafiću

Radojica je, kako se pričalo, u biznisu trebalo da nasledi svog brata od strica Nebojšu i već je preuzimao njegove poslove. Nebojša je imao važnu ulogu u vrhu narko-kartela i bio je zadužen za distribuciju droge dilerima. Na njega se vodi "BMG-NM štamparija" u Žarkovu, oko koje je u sporu sa Šarićem, a u kojoj je sredinom septembra 2010. godine izbio požar. Iako se sumnjalo da je podmetnut, za to nije bilo dokaza. U junu 2011. godine bačena je bomba na Joksovićev kafić "La prinćipesa", takođe u Žarkovu.

Malo pre 14 časova, sva trojica ušla su u Joksovićev sivi „audi A6“ i odlučila da se provozaju. Pričali su i smejali se, kad je Joksović pred sobom video "ležećeg policajca" i usporio. Sekundu kasnije, automobil je odleteo u vazduh.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Radojica Joksović i policijski uviđaj posle eksplozije

Bomba, postavljena tačno ispod mesta vozača i aktivirana daljinskim upravljačem, potpuno je raznela Radojicu. Predrag Rakić, Joksovićev prijatelj, koji je sedeo na mestu suvozača, lakše je povređen. Drugi putnik u vozilu, koji je sedeo pozadi, posle detonacije je istrčao iz kola, preskočio obližnji zid i pobegao bez traga, a policija do danas nije otkrila njegov identitet. Posle eksplozije, automobil se kretao nekih tridesetak metara, a potom je udario u ogradu obližnjeg dvorišta.

Radojica Joksović ubijen je, kako se pričalo, navodno zbog neispunjenog obećanja tada odbeglom Darku Šariću da će brata Nebojšu Joksovića sprečiti da pred Specijalnim sudom u Beogradu svedoči protiv pljevaljskog narko-klana.

Printscreen/Youtube/b92/Rudar7
Nebojša Joksović i štamparija oko koje se spori sa Darkom Šarićem

Nekoliko činjenica potkrepljivalo je tu teoriju, a od njih je najznačajnija da je upravo Radojica u januaru 2011. na suđenje u kome je Nebojša Joksović svedočio kao saradnik, doveo njegovog oca, sa ciljem da spreči brata da ocinkari bivše saradnike.

Gotovo identična scena viđena je u filmu "Kum" kada je na saslušanje svedoka saradnika protiv Don Vita Korleonea doveden njegov otac, pa je svedok saradnik promenio iskaz. To se ovde, ipak, nije dogodilo. Nebojša Joksović je tada inscenirao srčani napad zbog čega su reagovali lekari Hitne pomoći, a njegovo svedočenje odloženo je za sutradan. Dan kasnije, Nebojša je progovorio o narko-poslovima i saradnji sa klanom Darka Šarića.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike