Imovinu štamparije nezakonito prebacio na sebe: Svedok saradnik protiv Šarića na optuženičkoj klupi!

14.09.2022

06:00

0

Nebojša Joksović i Miloš Nikolić terete se za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, a pred sudom ćute

Imovinu štamparije nezakonito prebacio na sebe: Svedok saradnik protiv Šarića na optuženičkoj klupi!
Nebojša Joksović Joksa i štamparija BMG-NM - Copyright Printscreen/Youtube/b92/Rudar7

Suđenje Nebojši Joksoviću za zloupotrebu položaja odgovornog lica nastaviće se danas pred većem Višeg suda u Beogradu. Svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića i njegov nekadašnji prijatelj tereti se da je imovinu štamparije "BMG-NM" nezakonito prebacio na sebe kako bi izbegao da je izgubi u stečaju.

Optužnica protiv Nebojše Joksovića i Miloša Nikolića, zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, podignuta je sredinom 2020. godine, a potvrđena je 12. novembra iste godine. Samo tri dana pre toga grupi Darka Šarića doneta je pravnosnažna presuda u postupku za šverc kokaina u kome je Nebojša Joksović bio svedok-saradnik.

Printscreen/Youtube/b92
 

Joksović je optužen zajedno sa Milošem Nikolićem, direktorom i suvlasnikom štamparije "BMG-NM". Prema navodima optužnice, zloupotrebom položaja, tokom 2013. i 2014. godine, Joksoviću je pribavljena protivpravna imovinska korist.

Ni Joksović ni drugi optuženi Miloš Nikolić, nisu želeli da iznose odbranu. Oko ove firme i njene imovine na sudu se spore i Joksović i Šarić. Šarić tvrdi da je preko Joksovića ulagao u firmu i traži polovinu vlasništva.

Nikolić i Joksović optuženi su da su u dva navrata izvukli imovinu iz firme "BMG-NM", u kojoj je Nikolić bio direktor, kako je ne bi izgubili, jer je kompanija koja bila njen vlasnik otišla u stečaj. To su uradili, prema navodima optužnice, tako što je Joksović od ove firme kupio imovinu vrednu više od dva miliona evra, a jedan deo je platio duplo manje nego što je bila njena stvarna vrednost.

Hala upola cene

Tužilaštvo je sumnjalo da je Miloš Nikolić, Joksoviću, bez saglasnosti stečajnog upravnika BMG, u aprilu 2013. godine prodao halu i trafostanicu za cenu koja je bila gotovo upola manja od tržišne.

Joksović tvrdi da je Nikolić sam napisao taj iznos

Tokom svedočenja na suđenju Darku Šariću, Nebojša Joksović je naveo da nije tačno da je od novca Darka Šarića kupio stan u centru Beograda, u Krunskoj ulici. Branioci su pitali i odakle baš cifra od 4.149.020 evra Milošu Nikoliću za kupovinu štamparije, Joksović je rekao da je Nikolić sam napisao taj iznos.

-Odakle onda vaš rukopis i potpis na priznanici - pitao je branilac.

- Pitajte njega - odgovorio je Joksović.

Godinu dana kasnije, kako se navodi u optužnici, Joksoviću je omogućeno da postane vlasnik celokupne imovine BMG, tačnije svih objekata i mašina. On je, prema navodima optužnice, nedugo zatim preduzeću iz Zagreba prodao mašine, takođe bez odobrenja stečajnog upravnika.

Miloš Nikolić bio je na optuženičkoj klupi i u slučaju protiv grupe Darka Šarića, ali je oslobođen optužbe za pomoć počiniocu posle krivičnog dela. Njemu se, naime, sudilo zbog optužbi da je pomogao u skrivanju upravo Nebojše Joksovića. Tokom tog postupka Nikolić je sudu govorio da Joksović pokušava da mu otme imovinu i da se bavi kriminalom.

Štamparija zbog koje se sada sudi Joksoviću nekoliko puta je bila meta bombaških napada, a pucano je i na njegov lokal.

Bombaški napadi

Poslednji napad dogodio se uoči presude Darku Šariću za šverc kokaina, kada je iz automatskog oružja pucano na lokal za koji se tvrdilo da pripada Nebojši Joksoviću. Najpoznatiji su napadi na štampariju 2011. i 2015. godine, koja je čak gađana i iz "zolje".

Mediji su preneli i da mu je zapaljena kuća, a 2015. u eksploziji automobila ubijen mu je i rođak, Radojica Joksović, za koga se navodilo da je vodio poslove Nebojše Joskovića, kome je zbog suđenja Darku Šariću kretanje bilo ograničeno.

Dvojica optuženih ranije su bili bliski i poslovno su sarađivali, a čak su se i privatno družili. Obojica su uhapšeni 2010. u sklopu akcije razbijanja kriminalne grupe Darka Šarića - Joksović zbog učešća u švercu kokaina, a Nikolić zbog sumnje da je pomagao Joksoviću da se krije od policije.

Nebojša Joksović je nakon priznanja i svedočenja na suđenju grupi Darka Šarića za šverc kokaina, osuđen na pet meseci zatvora, kao svedok pokajnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike