Ovaj lek spasava smrti od korone, a Srbija ga dobija prva na planeti: Pročitajte kada nam tačno stiže

09.11.2021

19:15

1

Samo tri dana pošto je „Fajzer“ objavio karakteristike svog medikamenta, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da smo već potpisali ugovor za njegovu nabavku

Ovaj lek spasava smrti od korone, a Srbija ga dobija prva na planeti: Pročitajte kada nam tačno stiže
thermometer-gbc7b5ec1a_1280 - Copyright Pixabay

Srbija će prva na planeti imati najnoviji lek protiv kovida kompanije „Fajzer“, a koji za 89 odsto smanjuje rizik od bolničkog lečenja i smrti. Ujedno, naša zemlja jedna je od tri na svetu koje su potpisale ugovor sa tim farmaceutskim gigantom u vezi sa nabavkom njegovog leka.

Vruće vesti

Ove vruće vesti juče je obelodanio sam ministar zdravlja Zlatibor Lončar i to samo tri dana pošto je „Fajzer“ na svom sajtu objavio karakteristike svog medikamenta, nazvanog Paxlovid (PF-07321332), a vesti preneli najznačajniji svetski mediji, poput Njujork tajmsa. Kuriozitet cele priče, a prema objavljenim informacijama, jeste što se lek uzima oralno, odnosno u tabletama je i pruža komfor obolelima da ne moraju da ga dobijaju u bolničkim uslovima.

- Srbija je prva zemlja u svetu koja će imati novi eksperimentalni lek za lečenje koronavirusa, koji je razvila američka kompanija „Fajzer“, a koji smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto – kazao je Lončar i dodao da „je upravo potpisan ugovor sa "Fajzerom" o distribuciji leka Srbiji, kao i da je naša zemlja treća u svetu koja ga je potpisala, a prva koja će lek imati u upotrebi“.

Blokira razmnožavanje virusa

Prema Lončarevim rečima, taj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se razmnožavao, a kao rezultat tog mehanizma delovanja medikamnta jeste smanjenje smrtnosti od kovida i hospitalizacije, nakon dobijanja simptoma bolesti za 89 odsto.

Lončar je apostrofirao da je vakcina, ipak, i dalje primarno oružje u borbi sa virusom.

Uzima se kod kuće

Istovremeno, baš kao što je kod nas, tako je i na čitavoj planeti odjeknula vest da je „Fajzer“ došao do svog leka protiv kovida, a koji se uzima oralno, što ga svrstava u drugog farmaceutskog giganta na svetu, posle Merka, koji je postigao tako izvanredne rezultate.

Da je tako, govore podaci „Fajzera“, u koje je 24sedam zavirio, ali i drugi podaci najrelevantnijih sajtova koji se bave tom problematikom.

Među podacima o karakteristikama oralnog antivirusnog leka, koji potiče iz „Fajzerovih“ laboratorija, na njihovom sajtu, u objavi od 5. novembra, još stoji:

„Današnje vesti su prava promena u globalnim naporima da se zaustave razaranja ove pandemije. Ovi podaci sugerišu da naš oralni antivirusni kandidat, ako ga budu odobrila regulatorna tela, ima potencijal da spase živote pacijenata, smanji ozbiljnost infekcija kovid 19 i eliminiše do devet od deset hospitalizacija“.

Ovo je rekao Albert Burla, predsednik i glavni izvršni direktor „Fajzera“, i dodao:

Pomoć zdravstvenom sistemu

 „S obzirom na kontinuirani globalni uticaj kovida 19, ostali smo fokusirani na nauku i ispunjavamo našu odgovornost da pomognemo zdravstvenim sistemima i institucijama širom sveta, istovremeno obezbeđujući jednak i širok pristup ljudima svuda“.

AP Photo/Gero Breloer
 

Istovremeno, kako stoji, ako bude odobren „pakslovid“, bio bi prvi oralni antivirusni lek te vrste, posebno dizajniran inhibitor SARS-CoV-2-3CL proteaze. Prema istim podacima, mogao bi se propisivati kao terapija koja se uzima kod kuće kako bi se smanjila težina bolesti, hospitalizacija i smrt, ali i verovatnoća infekcije nakon izlaganja virusima kod odraslih.

Jedini „problemčić“, za sada, jeste taj što eksperimantalni lek još nije odobrila Američka agencija za hranu i lekove (FDA), niti njen pandan u Evropi – Evropska agencija za lekove (EMA).

U nedavno završenom ozbiljnom kliničkom ispitivanju utvrđena je efikasnot i bezbednost leka, a prema objavljenim informacijama, on bi se davao oralno, svakih 12 sati, tokom pet dana. Lečenje bi trebalo započeti na pojavu prvih simptoma infekcije ili nakon saznanja da je osoba bila u kontaktu sa inficiranima koronavirusom.

Istovremeno, prema dostupnim podacima, u ukupnoj studijskoj populaciji ljudi, koju je sporveo „Fajzer“, nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali „pasklovid“, u poređenju sa 10 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo, odnosno pilule u kojima nije bila aktivna supstanca.

I, na kraju, logično „Fajzer“ planira da dostavi sve svoje podatke o leku američkoj FDA za odobrenje za hitnu upotrebu leka.

Dobra svojstva

Dr Radan Stojanović, profesor farmakologije i toksikologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, potvrđujući ove informacije kaže da je lek dosad pokazao dobra svojstva, ali da još nije dobio dozvolu za upotrebu.

Foto: Privatna arhiva
Prof. dr Radan Stojanović

- Ali, kako stvari stoje, dobiće je. Ujedno, taj lek je drugi oralni antivirusni lek koji deluje na koronavirus. Prvi je Merkov. Ako sve bude proteklo u redu i u praksi se lek pokaže baš kao što je to bilo i u studiji, dobiće se lek koji je efikasan, bezbedan i daje se na početku infekcije kovida i ima korist za obolelog u smislu da on ne razvije tešku formu bolesti. Sa druge strane, tu je korist za čitav zdravstveni sistem jer bi se smanjio priliv pacijenata u bolnice – objašnjava taj stručnjak.

Prema jegovim rečima, u pitanju su lekovi koji bi se uzimali kod kuće.

- Postoji i druga indikacija za uzimanje tog leka, a to je nakon što je osoba bila u kontaktu sa inficiranima. Režim uzimanja leka je baš kao kod onog Merkovog – pet dana, na 12 sati, po jedna tableta – navodi on.

Na pitanje 24sedam kada bismo najranije mogli da očekujemo ovaj „Fajzerov“ lek u Srbiji, on kaže:

- Njega bi prvo trebalo da registruje Američka agencija za hranu i lekove (FDA), potom evropska (EMA), pa tek onda mi. Najarnije, za mesec dana – zaključio je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike