TEMA NEDELJE: Delta plus soj sigurno stiže u Srbiju, ne ginu nam oštrije mere! Epidemiolozi predlažu kako da se zaštitite!

07.11.2021

08:00

1

Delta soj je zarazniji od delta soja koji je prisutan u Srbiji, ali upale pluća se češće dešavaju

TEMA NEDELJE: Delta plus soj sigurno stiže u Srbiju, ne ginu nam oštrije mere! Epidemiolozi predlažu kako da se zaštitite!
Tan2021-10-12_174519823_0 - Copyright TanjugAP Photo

Nakon što je u Hrvatskoj u petak saopšteno da se pojavio novi soj korona virusa nazvan delta plus, naši epidemiolozi su uvereni da će ovaj soj uskoro stići i u Srbiju.

Zamenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je u petak da je u Hrvatskoj zabeležen prvi slučaj delta plus soja korona virusa i to u Čakovcu. Ona je dodala da se ovaj soj mnogo brže i lakše prenosi, a da je jedina opcija za zaštitu vakcinacija.

Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački
Branislav Tiodorović

 

Istog dana oglasio se i epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović, koji je izjavio da je broj umrlih od kovida "strahovit", a nove žrtve su nevakcinisani. On je podsetio da je produžen jesenji raspust za učenike na devet dana, ali je dodao da nas čeka "mnogo zarazniji" delta plus soj, kao i pojava sezonskog gripa.

Pixabay
Radmilo Petrović

 

- Propao nam je scenario da se vakciniše što veći broj ljudi i da sprovodimo oštre mere. Ostao nam je scenario koji se zove prirodni proces, što znači da će se zaražavati svi... Od želje da stignemo do kolektivnog imuniteta, deli nas jedan deo antivaksera, ali i politikanstvo koje se koriste u svakoj prilici, na svakom mestu - poručio je Tiodorović na TV Prva.

Propusnice da važe 24 sata

Krizni štab je na poslednjoj sednici već doneo jednu meru koja je za nijansu represivnija nego ranije mere. A to je da se uvede obavezna kovid propusnica u ugostiteljskim objektima već od 20 časova za sve goste i zaposlene umesto do ranijih 22 časa.

Međutim, Tiodorović je ponovio raniji stav kriznog štaba a to je da propusnice mogu biti efektivne samo ukoliko se sprovode 24 sata.

Printscreen/Youtube, TV Most Novi Sad
Zoran Radovanović

Sa Tiodorovićem se slaže i njegov kolega epidemiolog Zoran Radovanović.

- Pitanje je vremena kada će delta plus stići u Srbiju, ne može da se izbegne. Ovaj soj ima veću spospobnost prenošenja i malo brže nastaju upale pluća, nego kod delta soja. Ipak, ne razlikuje se mnogo od delte, koja je značajno drugačija od prvobitnog vuhanskog soja.

Radovanović kaže da od delta plus soja najefikasnije ljude može da zaštiti vakcina.

- Od delta soja vakcina štiti 10 puta da ne završite na veštačkoj ventilaciji ili umrete. Kod delta plus soja će možda osam ili devet puta - kaže on.

Pixabay
Radmilo Petrović

 

Epidemiolog je uveren da će zbog novog soja morati da se uvode i strožije mere, a kaže da one najviše zavise od toga koliki će biti obuhvat vakcinacijom.

- Bilo bi logično da se uvedu kovid propusnice 24 sata. Takođe, obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i zaposlenih u javnim ustanovama... ali to će se rešavati verovatno tek za desetak dana na novom kriznom štabu - kaže Radovanović i dodaje da bi dotle građani trebalo da poštuju postojeće mere, a to je nošenje maske i izbegavanje gužvi u zatvorenom.

Zatvoriti ugostiteljske objekte, pojačati vakcinaciju...

I epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je delta plus zarazniji od kod nas aktuelnog delta soja, a da su veze između Srbije i Hrvatske takve da će sigurno doći i kod nas.

Međutim, on smatra da treba pooštriti postojeće mere u borbi protiv korone.

- Mere se daju na kašičicu. Prave mere su da se na 10 do 15 dana zatvore svi restorani, svi zatvoreni prostori gde se održavaju predstave, koncerti, utakmice... da se prekine transmisija virusa. Za to vreme da se ubrza vakcinacija na što više vakcinalnih punktova kako bi se stvorio imunitet dok traju te stroge mere i da se preseče talas novog soja - kaže Petrović.

Printscreen/Youtube, RTS
Radmilo Petrović

On dodaje da će i produženi raspust pomoći da se umanji širenje virusa, a da bi to vreme trebalo iskoristiti za povećanje broja vakcinisanih.

Međutim, Petrović kaže da tek dolazi period koji bi mogao da bude opasan za širenje virusa zbog predstojećih praznika.

- Sve će to da pogoršaju razne svadbe, slave, pa Božić i Nova godina... svi ti skupovi će omogućiti da se virus ponovo proširi. Narod jeste umoran i neće da sluša, ali nemamo kud! Mora da se uradi kako kaže medicinski deo kriznog štaba - objašnjava on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike