Medicinski fakultet razjasnio dilemu: Lek za životinje "ivermektin" ne leči koronu!

05.11.2021

10:51

0

Medicinski fakultet oglasio se nakon spekulacija da lek za životinje leči kovid 19

Medicinski fakultet razjasnio dilemu: Lek za životinje "ivermektin" ne leči koronu!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Medicinski fakultet saopštio je da je zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima u vezi sa primenom preparata “ivermektin” u lečenju infekcije kovid 19 Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu smatrao da Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje.

Fakultet se konsultovao sa Klinikom za tropske i infektivne bolesti, kao i Institutom za mikrobiologiju i imunologiju, a obe ove institucije su zaključile da "invermektin" ne pomaže niti leči kovid 19.

U dopisu Klinike za infektivne i tropske bolesti, između ostalog, piše sledeće:

- Do sada sprovedene kliničke studije koje ispunjavaju bar minimum kriterijuma objektivnosti o efikasnosti i sigurnosti nisu pokazale efikasnost "ivermektina", kako u lečenju tako i u prevenciji COVID-19, počevši od aprila 2020. godine. Lek se ne nalazi ni u jednom objavljenom terapijskom protokolu bilo koje zemlje, čiji su protokoli dostupni pretraživanju, uključujući i našu. U svetu je zabeleženo više toksičnih posledica dejstva leka.

Kako su naveli, ne postoji opravdanje za primenu ovog leka u lečenju i prevenciji kovida.

Institut za mikrobiologiju i imunologiju u svom dopisu je potvrdio da se "ivermektinom" prema zvaničnim protokolima nigde ne leči kovid 19.

- Prema trenutno važećem stavu SZO, kao i drugih stručnjih tela i organizacija (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-SCD, Evropska medicinska agencija - EMA), nema pouzdanih dokaza o efektu "ivermektina" na smanjenje smrtnosti i obolevanja od bolesti COVID-19 i jedini dozvoljen način primene ovog leka u lečenju COVID-19 je u okviru kontrolisanih kliničkih studija. Takođe, nijedna od prethodnih kao ni važeća verzija Terapijskog protokola COVID-19 u našoj zemlji ne uključuje "ivermektin". Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da "ivermektin" ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 - naglasili su oni.

Oba saopštenja možete pogledati ovde i ovde

Medicinski fakultet podseća da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike