Sve o testiranju na koronavirus: Uzimaju se brisevi ili krv, a jedan test je naročito pouzdan

30.11.2020

06:22 >> 09:55

0

Autor: autor26

PCR, antigenski ili serološki test? Od početka epidemije koronavirusa o njima se najviše govori, pogotovu sada, kada broj novozaraženih premašuje 7.000, a

Sve o testiranju na koronavirus: Uzimaju se brisevi ili krv, a jedan test je naročito pouzdan
Copyright Tanjug/Tamas Vasvari/MTI via AP

PCR test, antigenski test, serološki test… Od početka epidemije koronavirusa o njima se najviše govori, pogotovo sada, kada broj novozaraženih u Srbiji premašuje 7.000, broj preminulih 60, a kreveta u kovid bolnicama gotovo da nema.

Međutim, pojedini građani Srbije, koji zbog sumnje da su inficirani aktuelnim virusom, krenu na testiranje, obično se pitaju šta ih čeka u kovid ambulantama, na koji način će biti testirani, ali i koliko je svaki od tih testova brz i efikasan.

Stoga, “24sedam” do detalja vam prenosi koje vrste testova na koronavirus se najčešće koriste, kako se rade i šta o njihovoj pouzdanosti kažu stručnjaci.

PCR test (Polimerazna lančana reakcija) 

Ovaj test, prema objavljenim informacijama stručnjaka, predstavlja zlatni standard za detekciju koronavirusa. Tim testom se traži genetski materijal izazivača bolesti, a koji je u dezoksiribonukleinskoj kiselini ili DNK i ribonukleinskoj kiselini ili RNK. Koronavirus poseduje RNK.

Tanjug/Laurent Gillieron/Keystone via AP

Prilikom testiranja, virusna RNK se umnožava, tako da iz minimalne količine virusnih čestica, PCR test može pokazati pozitivan rezultat. Obično se na rezultat u Srbiji čeka 24 sata, nekada i kraće.

Uzorci za testiranje na koronavirus uzimaju se brisevima iz nosa i ždrela, odnosno sa mesta gde izazivač bolesti najčešće ulazi u naš organizam. Ako se virus spusti na pluća i nema ga u nosu ili ždrelu, onda se uzorak uzima iz sputuma, odnosno ispljuvka.

Antigenski test 

Reč je, kako je objavljeno, o brzom testu koji određuje antigene virusa – delove mikroorganizma na koje reaguje naše telo i stvara antitela. U konkretnom slučaju, naš organizam stvara antitela na protein iz kapsida ili omotača koronavirusa. Baš kao PCR test, ovaj način testiranja određuje prisustvo samog virusa u telu, ali u organizmu mora biti dovoljno virusnih čestica kako bi rezultat bio pozitivan. Dakle, čak i u idealnim uslovima, premala količina virusnih čestica daje negativan rezultat, ali osetljivost bi trebalo da bude preko 90 odsto. Ovaj test gotov je za 30 minuta, a uzorak se uzima brisevima iz nosa i ždrela.

Serološki test na antitela

Za razliku od prethodna dva, a prema informacijama stručnjaka, serološki test na antitela ne detektuje virus, već reakciju tela na njega, odnosno antitela. Od osobe se uzima krv. Ovaj test bi trebalo da se radi osmog dana od početka infekcije jer je to najmanji vremenski interval tokom kojeg naš imuni sistem počinje da stvara antitela na koronavirus.

Na infekciju ukazuju, uglavnom, IgM i IgG antitela. Stvaranje IgM antitela je proces koji startuje oko nedelju dana od početka infekcije, dok su IgG antitela pokazatelj da je organizam već ranije bio u kontaktu sa virusom, odnosno da je osoba imala infekciju. IgM ukazuju na aktuelnu, odnosno trenutnu infekciju, a IgG na stvoreni imunitet, odnosno memoriju u ćelijama imunog sistema na preležani koronavirus. Rezultati testiranja stižu za osam do 12 sati.

AP Photo/ Dar Yasin

Pročitajte još:

VAŽNO! Od danas svi mogu da zakažu PCR testiranje jednim klikom

Korona ili ne, PCR test će da pokaže: Kako smo preživele dvodnevni odlazak u kovid ambulantu

Prednosti i mane testova

Prilikom testiranja na koronavirus najviše se koristi PCR test, a o njegovoj pouzdanosti za “24sedam” govori prim. dr Ivica Zdravković.

– Postoji nekoliko situacija u kojima PCR test može da pogreši. Ako ste, recimo, preležali kovid-19 i imate antitela, a neko zaražen vam se nakašlje u lice neposredno pre testiranja, onda će PCR test pokazati da ste pozitivni. Prosto, jer antitela koja imate još nisu stigla da “ubiju” virus. Druga situacija je kada su se virusi već spustili u donje partije repiratornog sistema, pa ih više nema u nosu i ždrelu. Tada ih PCR neće detektovati, odnosno rezultat će biti negativan, a osoba će imati koronavirus – objasnio je dr Zdravković.

S druge strane, kako je ranije za naš portal izjavio prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, PCR test, ipak, je najpouzdaniji za otkrivanje koronavirusa.

Printscreen / YouTube

– Molekularni testovi, kao što je PCR test, odlični su, jer traže genetski materijal virusa. Međutim, problem može nastati ako se infekcija spusti niže, na pluća. U tom slučaju rezultati će biti negativni, jer se bris uzima iz nosa i grla, pa infekcija nije “uhvatljiva” – rekao je on.

Kako je dodao, antigentski testovi prilično zaostaju i nisu najprecizniji.

– Kooronavirus je virus sa omotačem, na koji su prilepljeni njegovi proteini. A, antigentski testovi zapravo prate specifične proteine i belančevine na omotaču – površini virusa. Stoga, oni ne mogu biti 100 odsto pouzdani, ali je njihova prednost brzina – objasnio je prof. dr Radovanović i dodao da serološke testove, ili one iz krvi, ne treba raditi na početku bolesti, već tek nakon osmog dana, jer pre toga neće dati precizan rezultat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike