Srpski turisti našli način da ne ostanu bez para! Prošlogodišnje aranžmane preprodaju preko Fejsbuka

10.07.2021

06:00 >> 09:29

0

Na društvenim mrežama mogu se naći oglasi gde preprodavci po istoj ili nešto nižoj ceni ustupaju letovanja

Srpski turisti našli način da ne ostanu bez para! Prošlogodišnje aranžmane preprodaju preko Fejsbuka
Copyright Pixabay

Građani Srbije, koji prethodne godine zbog pandemije koronavirusa nisu mogli da otputuju na uplaćeno letovanje, dobili su zamenske vaučere. Međutim, veliki broj njih sprečen je da ove godine otputuje u istom terminu, pa su pojedini našli rešenje i odlučili da preprodaju svoje vaučere, kako ne bi ostali bez novca!

Pixabay

Tako se na pojedinim društvenim mrežama, konkretno u nekoliko grupa posvećenih našim turistima u Grčkoj, mogu naći oglasi u kojima se po istoj ili nešto nižoj ceni “ustupaju” letovanja.

Ponude na društvenim mrežama

Jedna od ponuda koju smo pronašli na društvenoj mreži Fejsbuk glasi:

– Ukoliko je neko zainteresovan ustupam vaučer na svoje ime, iznos vaučera je 32.000 dinara, možete ga iskoristiti za bilo koji aranžman u toj agenciji, u terminu kada vama odgovara. Ukoliko je aranžman koji izaberete skuplji, možete doplatiti razliku – piše u oglasu.

Profimedia

U iste shvrhe, na jednom portalu napravljena je i stranica posvećena preprodaji letovanja, kao pomoć turistima da ne ostanu bez uplaćenog depozita ili čitavog iznosa aranžmana.

Kako su naveli na tom portalu, svi koji žele da “ustupe” aranžmane, moraju da podele što više informacija o smeštaju, istaknu cenu depozita i putovanja, a kako bi se njihova ponuda našla na ovom sajtu, neophodno je da putnici koji su odustali od letovanja slikaju zamenski vaučer, obavezno sa pečatom agencije i datumom izdavanja računa, kao dokaz da se aranžman zaista vodi na njihovo ime i da je uplaćen.

Obostrana korist

Da takva snalažljivost srpskih turista ima nekoliko benefiti, smatra potpredsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Milan Lainović.

Milan Lainović, Printscreen/Youtube/Grand magazin

On za 24sedam kaže da, u zavisnosti od toga gde je uplaćen aranžman, variraju uslovi i mogućnost prebacivanja rezervacije na drugo ime.

– Ukoliko je to urađeno preko rezervacionih sistema koji nisu registrovani u Srbiji, putnik ne ostvaruje svoja prava u Srbiji, već u zemlji u kojoj je registrovan onlajn provajder. Negde postoji mogućnost besplatne zamene imena u kratkom roku, a kod pojedinih se takva izmena plaća – navodi Lainović.

Ipak, dodaje on, turističke agencije u našoj zemlji mahom dozvoljavaju ustupanje aranžmana drugom putniku, jer im nije toliko važno ko putuje, već da se putovanje realizuje.

Ime nije toliko važno

– Mi dozvoljavamo našim putnicima da zamenske vaučere ustupe komšiji, prijatelju, drugu. Procedura je jednostavna. Potrebno je da putnik samo dođe u agenciju i potpiše da ustupa aranžman na ime drugog putnika – kaže Lainović.

Pixabay

Prema njegovim rečima, u slučaju sprečenosti odlaska na putovanje, bolje je  ustupiti aranžman.

– Agencija ima pravo da, bez obzira na to da li se radi o opravdanom otkazivanju, može naplatiti penale u visini troškova koje je imala i koji su dokazivi. Prema uslovima putovanja, u slučaju da je ono otkazano 45 do 90 dana pre putovanja, agencija bi trebalo da vraća pun iznos aranžmana, ali i tada se naplaćuju ti administrativni troškovi, koji obično iznose oko pet odsto od iznosa – ističe on.

U pojedinim slučajevima, agencija može da zadrži i 100 odsto uplaćenog iznosa, napominje naš sagovornik.

– U zavisnosti od vremena otkazivanja aranžmana, kao i da li je u pitanju putovanje avionom ili drumskim putem, zadrže određenu količinu novca. Ukoliko se aranžman otkaže neposredno pre putovanja, odnosno 48 sati od predviđenog vremena za polazak, agencija može da zadrži 100 odsto iznosa – rekao nam je Lainović i dodao da je iz tog razloga preprodaja ili ustupanje dobro rešenje kako putnici ne bi ostali bez uplaćenog novca.

Pixabay

– I onima koji kupuju takve aranžmane se ponuda isplati, jer su cene uglavnom nešto niže od ponuda u turističkim agencijama – ističe Lainović.

Opasnost od zloupotrebe

Sa druge strane, on napominje da građani moraju da obrate pažnju na nekoliko stvari prilikom dogovora preko Fejsbuka.

– Novac nikako ne uplaćujte dok niste sigurni u validnost dokumentacije. Najbolje je da zajedno sa preprodavcem odete u agenciju i uverite se da je sve po propisima. Takođe, građani moraju da znaju da aranžmane ne mogu da menjaju kao sličice – kaže Lainović.

Nepoverenje u agencije

Inače, pandemija koronavirusa uticala je na to da građani izgube poverenje u turističe agencije, pa je ovakav njihov potez zaista opravdan, smatraju zaposleni u jednoj turističkoj agenciji.

Pročitajte još
– Ukoliko neko nije iskoristio vaučer, uplaćeni novac agencija bi trebalo da vrati putniku nakon 1. januara 2022. godine. Međutim, brojni građani skeptični su po tom pitanju i rešili su da stvar uzmu u svoje ruke, što je potpuno razumljivo. Niko ne želi da bude na gubitku – rekli su za naš portal u toj agenciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike