Iz Afrike stiže "pakao": Temperatura će da skoči i do 40. podeoka, evo kako izbeći kolaps na vrućinama

18.06.2024

09:00

0

Autor: 24sedam

U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnom temperaturom od 35 do 40 stepeni Celzijusa

Iz Afrike stiže "pakao": Temperatura će da skoči i do 40. podeoka, evo kako izbeći kolaps na vrućinama
Copyright Profimedia

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da se nalazimo na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području.

Vrednosti maksimalnih temperatura u Srbiji danas će biti od 33 do 35 stepeni, sutra od 35 do 37 stepeni, a u četvrtak od 33 stepena na severu do 39 stepeni na jugu i istoku Srbije, navodi RHMZ.

U petak i subotu biće pik toplotnog talasa sa maksimalnom temperaturom od 35 do 40 stepeni Celzijusa.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelju i u ostalim krajevima očekuje nas pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 stepena Celzijusa.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"  ističe da potencijalno opasni vremenski uslovi predstavljaju slabe izglede za pojavu ekstremnih pojava. U tom periodu neophodno je primeniti mere prevencije, jer postoji potencijalna opasnost od sunčanice i toplotne iscrpljenosti.

Ključ - nadoknada tečnosti

U tim danima neophodna je nadoknada tečnosti. Nemojte se osvrtati tim danima na subjektivni osećaj žeđi, vodu uzimajte redovno. Izbegavajte alkohol, kafu i šećer.

Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina.

Prema opštim preporukama, savetuje se stalno rashlađivanje stana. 

Profimedia
 

- Idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepena tokom dana, odnosno ispod 24 stepena tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike. Iskoristite noćni vazduh da rashladite dom. Otvorite sve prozore i držite roletne (šalone, zastore) podignute tokom noći i ranog jutra, kada je spoljašna temperatura niža. Smanjite toplotno opterećenje u svom stanu ili kući u najtoplijem delu dana. Zatvorite prozore i prozorske zastore, posebno one na sunčanoj strani. Isključite veštačko osvetljenje i sve električne uređaje koji vam nisu neophodni - savetuju iz "Batuta".

Mogu li ventilatori da nas rashlade na visokim temperaturama

Možete da okačite vlažne čaršave na otvorene prozore kako biste rashladili vazduh u sobi, ukoliko nemate klima-uređaj. Ako vam je stambeni prostor klimatizovan, zatvorite vrata i prozore i štedite struju koju ne koristite za rashlađivanje. Ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi iznad 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od pojave poremećaja zdravlja izazvanih toplotom.

Unsplash
 

Noću pređite u najhladniju prostoriju u stanu. Ako nemate mogućnost da rashladite stan, otiđite negde gde je klimatizovano, nemojte rizikovati zdravlje boravkom u toplom prostoru.

Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana, od 10 do 17 časova.

- Koliko možete, izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između četiri i sedam časova ujutru. Boravite u hladu - poručuju iz "Batuta".

Nosite laganu, komotnu odeću

Insistiraju na tome da decu, kao ni životinje, ne ostavljate u parkiranim vozilima. Odeća bi trebalo da je od prirodnih tkanina velike poroznosti za vazduh, zbog olakšanog isparavanja znoja.

- Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi. Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala itd. Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja. Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce. Koristite pamučnu posteljinu - savetuju iz "Batuta".

Profimedia
 

Dodaju da je u ovim vrelim letnjim danima neophodno redovno proveravati kako su članovi porodice, prijatelji i susedi koji žive sami, jer bi mogla da im zatreba pomoć.

- Ako neko od njih uzima lekove, proverite sa njihovim lekarom da li ti lekovi utiču na termoregulaciju. Lekove držite na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru, ako je navedeno u uputstvu da se to sme. Zatražite medicinski savet ako patite od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimate više različitih lekova - poručuju iz "Batuta".

Šta uraditi dok ne dođe lekar

Ako osetite vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju, što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu. Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature. Odmah potražite pomoć.

- Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju. Ako primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite Hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće - savetuju iz "Batuta".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike