Neda nam otkrila kako srpski studenti proslavljaju Uskrs u Rusiji: Slavimo s Rusima, držimo se zajedno i slušamo kosovske pesme (FOTO)

05.05.2024

20:00

0

Autor: I.K.

Neda kaže da se Rusi za Uskrs pozdravljaju rečima "Spashoj", "S prazdnikom", ali i "Hristos voskrese"

Neda nam otkrila kako srpski studenti proslavljaju Uskrs u Rusiji: Slavimo s Rusima, držimo se zajedno i slušamo kosovske pesme (FOTO)
Copyright Privatna arhiva/Ustupljene fotografije/Jelena Stojilković

Praznici su vreme za porodična okupljanja i to je period kada se oseti sva toplina doma. 

Studenti koji se školuju u inostranstvu, međutim, često nemaju priliku da doputuju kući za praznike, pa ih provode sa svojim kolegama uz pripremljen svečani obrok, pesmu i igru, ali i emocije koje neminovno nadiru.

Kako za 24sedam priča Neda Stojilković iz Vranja, koja studira u Belgorodu u Rusiji na smeru dizajn arhitektonskog okruženja, za praznike se sa kolegama okuplja u srpskom centru u sklopu univerziteta. 

Privatna arhiva/Ustupljene fotografije/Jelena Stojilković
Neda Stojilković

- Direktorka centra Viktorija Nikolajevna uvek je s nama za praznike, pogotovo kada su Božić ili Uskrs. Tada organizujemo večeru ili ručak. Rusi imaju tradiciju da u nedelji pred Uskrs prave i prodaju kolače kulič, koji se nose u crkvu da ih sveštenik osvešta. Nakon toga se okupljamo u srpskom centru, gde donosimo ofarbana jaja, razgovaramo, družimo se, idemo u šetnju... To druženje umanji činjenicu da nismo s porodicom, roditeljima, bližnjima, ne osećamo se usamljeno u tom trenutku - govori Neda za 24sedam.

Navodi da ih direktorka centra Viktorija nekoliko dana pred praznik pozove, pa zajedno spremaju hranu za praznični ručak.

Privatna arhiva/Ustupljene fotografije/Jelena Stojilković
Studenti na zajedničkom ručku za praznike

- Na Veliki petak odemo na liturgiju i provedemo veći deo dana u crkvi. Posle toga farbamo jaja... Zajedno s kolegama koje studiraju bogosloviju ostanemo sa sveštenikom posle službe, razgovaramo sa njim. U subotu uveče, pred Uskrs, takođe vreme provodimo u crkvi na liturgiji - navodi Neda.

Dalje dodaje da se od hrane obično sprema specijalitet koji Rusi zovu šašljiki.

- To je meso poput naših ražnjića, ali se hrana u Rusiji prilično razlikuje od naše. Pravi se i okroška što je vrsta supe, odnosno čorbe - pojašnjava Neda. 

Privatna arhiva/Ustupljene fotografije/Jelena Stojilković
Crkva i sveštenstvo okupljaju studente

Kaže da se Rusi za Uskrs pozdravljaju rečima "С Пасхой", "С праздником", ali i "Hristos voskrese". 

- U toku celog dana na Uskrs bude vesela atmosfera. Jedni drugima popunjavamo prazninu bez porodice. Složni smo, držimo se svi zajedno. Slušaju se kosovske pesme.... Rusi seminaristi - studenti bogoslovije, lepo su nas prihvatili, neki od njih vole da uče srpski i znaju srpske reči - napominje Neda.

Dodaje da i van praznika ruski sveštenik organizuje za studente posle jutarnje liturgije zajednički doručak.

Privatna arhiva/Ustupljene fotografije/Jelena Stojilković
 

- Organizujemo i ekskurzije, srpske večeri gde igramo kolo, glumimo, pogotovo ako je neki naš državni praznik. Predstavljamo našu tradiciju i Rusi se upoznaju sa našom kulturom. Ono što je posebna prednost studiranja ovde jeste činjenica da su Rusi pravoslavci, pa ne osećamo otuđenost, nego nam je izuzetno prijatno i lepo - zaključuje Neda, koja provodi već treću godinu na studijama u Belgorodu.

Veza Belgoroda i Niša

Belgorod je grad u zapadnom delu Rusije i administrativni centar Belgorodske oblasti. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 356.426 stanovnika. 

Smešten u blizini granice između Rusije i Ukrajine, Belgorod leži duž gornjeg toka reke Donec.

Prvi put se pominje 1237. godine, a osnovan je 1593. kao tvrđava, postajući ključno uporište u odbrani južne granice Rusije od napada Tatara.

Partnerski je grad sa Nišom u Srbiji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike