U Srbiji ima 19 univerziteta gde studira više od 250.000 studenata: Drastično više akademaca na državnim fakultetima

04.04.2024

14:23

0

Čak 226.108 studenata studira na državnim, a 32.287 na privatnim fakultetima

U Srbiji ima 19 univerziteta gde studira više od 250.000 studenata: Drastično više akademaca na državnim fakultetima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas na skupu koji povodom Dana studenata organizuje Studentska konferencija akademija strukovnih studija i visokih škola Srbije (SKAS) da u Srbiji na ukupno 19 univerziteta studira više od 250 hiljada studenata. 

Ministarka je čestitala Dan studenata i podsetila da se 4. april obeležava kao studentski praznik u znak sećanja na demonstracije koje su, kako je navela, organizovali studenti u Beogradu 1936. godine protiv jačanja fašizma u zemlji.

"Tog 4. aprila pre 88 godina ubijen je student Pravnog fakulteta Žarko Marinović, braneći kolegu od napada nožem. U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata beogradskog Univerziteta", rekla je Đukić Dejanović. Naglasila je da su studenti, zahvaljujući svom znanju i obrazovanju, snaga svakog društva.

"U Srbiji na ukupno 19 univerziteta - na devet državnih i 10 privatnih studira više od 250 hiljada studenata, od čega je 226.108 na državnim, a 32.287 na privatnim visokoškolskim ustanovama", rekla je ona.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Prema njenim rečima, povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja jedan od strateških ciljeva Srbije. Dodala je da studenti u Ministarstvu prosvete imaju podršku i da kroz partnerski odnos sa studentskim organizacijama i zajedničko delovanje unapređuju visoko obrazovanje. Podsetila je da je omogućeno studiranje po dualnom modelu.

"Cilj uvođenja dualnog modela studiranja jeste pružanje mogućnosti studentima da značajno povećaju svoju konkurentnost na tržištu rada i imaju veće šanse za zapošljavanje kod poslodavaca kod kojih su obavili učenje kroz rad", rekla je ministarka.

Ona je istakla da Srbija i resorno ministarstvo značajnim ulaganjima u infrastrukturu u visokom obrazovanju doprinose pobošljanju kvaliteta visokog obrazovanja.

"Nastavljamo da ulažemo u projekte obnove i izgradnje domova za studente u nameri da uslovi u njima budu što bolji. Takođe, nastavljamo ulaganja i u visokoškolske ustanove. To je jedan od prioriteta i u planu 'Skok u budućnost Srbija 2027'", rekla je Đukić Dejanović.

Podsetila je i da predstoji izgradnja novog objekta za smeštaj studenata u Studentskom gradu sa 1.000 novih mesta.

"Gotov je idejni projekat, radi se na izradi projektno-tehničke dokumentacije, nakon čega se može ući u postupak izbora izvođača", rekla je ona.

Ministarka je podsetila i na zajednički projekat koji je pokrenut na inicijativu studenata, a to je studentska kartica. Događaju su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, predsednik Konferencija i akademija visokih škola Branko Savić, predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić i predsednik SKAS-a Vojislav Stojanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike