Tim studenata ETF-a u finalu prestižnog svetskog takmičenja

07.04.2024

07:37

0

International Future Energy Challenge 2024 je takmičenje iz oblasti energetske elektronike koje okuplja studentske timove sa prestižnih univerziteta

Tim studenata ETF-a u finalu prestižnog svetskog takmičenja
Copyright RTS printscreen

Ejč Bridžis (H-Bridges) – tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu još jednom se plasirao u finale najvećeg svetskog univerzitetskog takmičenja u oblasti energetske elektronike. 

International Future Energy Challenge 2024 je takmičenje iz oblasti energetske elektronike koje okuplja studentske timove sa prestižnih univerziteta iz celog sveta.

“Ovo takmičenje podrazumeva praktičan rad na projektu kroz 9-10 meseci koje obuhvata proces od idejnog rešenja do razvoja i testiranja rešenja u realnim uslovima. Takmičenje je takođe specifično po tome što se od studenata očekuje da svim aspektima projekta pristupe samostalno u potpunosti. Od idejnog rešenja i realizacije, pa sve do obezbeđivanja finansijskih sredstava, pa i materijalnih resursa”, navodi Katarina Tadić.

RTS printscreen
Katarina Tadić

 

Milica Parojčić ističe da je srpski tim podeljen na tri dela i da broji oko 20 članova.

“Svaki tim ima svoj zadatak, ali radimo u potpunosti zajedno i svako ima zadatak i van svog tima”, dodaje Parojčićeva.

RTS printscreen
Milica Parojčić

 

Tadićeva objašnjava da im je ovogodišnji zadatak za ovo takmičenje upravljanje stereo-audio pojačavača klase D, snage 400 vati sa dva stereo kanala i jednim sabvufer kanalom.

"Ovaj uređaj je specifičan u odnosu na konvencionalne audio-pojačavače zato što ima bolji kvalitet zvuka, poboljšanu energetsku efikasnost, poboljšani frekvencijski raspon, kao i smanjenu težinu. Pristup našeg tima ove godine bio je u tome da napravimo kompletnu digitalnu implementaciju, što podrazumeva smanjenje veličine i olakšanu komunikaciju sa korisnikom”, dodaje Tadićeva.

U polufinalu 12 zemalja

Navode i da je ove godine u polufinalu ovog prestižnog takmičenja, koje je održano u Los Anđelesu, bilo 12 zemalja.

“Naš tim tamo je predstavio dotadašnji rad i svoj prototip koji je već u tom trenutku ispunjavao neke zadatke koji su postavljeni za finale. Pored toga, pohvaljeni su studenti za način izlaganja, a i ceo srpski tim je dobio pohvalu za kritičko razmišljanje", kaže Parojčićeva.

Ističu da do finala rade na poboljšanju svog prototipa, kako bi se što bolje predstavili.

RTS printscreen
 

 

“Naš tim svakog dana u laboratoriji vredno radi na ostvarenju tog cilja. Ono što je trenutno u toku jeste odabir komponenata za nov prototip. Ono što će biti glavna razlika je korišćenje novih tranzistora, takozvanih GAN tranzistora koji imaju bolje performanse, samim tim će i celi prototip imati bolje performanse. Tako da prototip može biti bolji i biće”, naglašava Parojčićeva.

Na finalnom takmičenju, koje će biti održano u julu u Teksasu, za nagradu će se boriti sedam timova.

“U finalu trenutno ima sedam timova, favoriti za prva tri mesta jesu tim iz Nemačke, sa Tajvana, kao i mi. Dakle, ove godine smo među favoritima i nadamo se da ćemo održati taj niz uspeha”, zaključuje Parojčićeva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike