Da li trudnice na bolovanju smeju na more? Zakon nije na njihovoj strani...

24.04.2024

11:50

0

Zaposlena koja je na bolovanju mora da se pridržava saveta lekara i ne sme da preduzima radnje koje bi mogle ugroziti njeno zdravlje

Da li trudnice na bolovanju smeju na more? Zakon nije na njihovoj strani...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sezona godišnjih odmora uskoro počinje, a ono što će zanimati mnoge buduće mame jeste da li ako su na bolovanju mogu da putuju u inostranstvo

Međutim, zakoni za trudnice na bolovanju su isti kao i za sve druge zaposlene. 

Tačnije, zakoni u Srbiji ne dozvoljavaju na bolovanju napuštanje mesta boravka, jer ako se trudnica nalazi na trudničkom bolovanju to znači da je u pitanju rizična trudnoća i da bi putovanje moglo da pogorša njeno stanje.

Advokat Miloš Radulac ističe da zaposlena koja je na bolovanju mora da se pridržava saveta lekara i ne sme da preduzima radnje koje bi mogle ugroziti njeno zdravlje, što uključuje i putovanje.

Putovanje tokom trudničkog bolovanja može se smatrati zloupotrebom prava na bolovanje, iako postoje situacije kada boravak na određenim mestima može pozitivno uticati na oporavak zaposlenog.

Ono što je dobro jeste da trudne zaposlene žene ne mogu biti otpuštene jer uživaju posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu, ali mogu biti kažnjene novčanom kaznom ukoliko ne poslušaju lekarske savete ili otputuju bez dozvole stručnog medicinskog organa.

Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom pre putovanja tokom trudničkog bolovanja kako bi se izbegle eventualne komplikacije i očuvalo zdravlje majke i bebe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike