Uroša Blažića u sudnicu uvelo 10 čuvara: Svi detalji haosa pred početak suđenja masovnom ubici u Smederevu (FOTO/VIDEO)

24.05.2024

21:20

0

Uroš i njegov otac Radiša Blažić u sudnicu su uvedeni sa pancirima i lisicama na rukama i okovima na nogama, a onda je usledio haos

Uroša Blažića u sudnicu uvelo 10 čuvara: Svi detalji haosa pred početak suđenja masovnom ubici u Smederevu (FOTO/VIDEO)
Detalji iz suda u Smederevu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pripremno ričište za masakr u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, nije juče održano u sudnici Višeg suda u Smederevu, zbog haosa koji je nastao samo nekoliko sekundi pošto je okrivljeni Uroš Blažič (22), sa panciom na sebi i lisicama na rukama i okovima na nogama, mirno i pognute glave, uveden u sudnicu. Pripremno ročište, posle ovoga što se dogodilo u sudnici u Smederevu, biće izmeštreno u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gde postoje uslovi za suđenje visokog rizika.

Uroš Blažić,, koji je i sam odrastao u Duboni, optužen je da je 4. maja prošle godine u svom i susednom selu, pucajući iz "kalašnjikova" i pištolja, ubio devetoro mladih, od kojih je dvoje bilo maloletno. Pokušao je da ubije još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

 

 

U zgradu suda juče su prvo ušle porodice ubijenih u Malom Orašju i Duboni, uz sve moguće provere, uključujući i odvajanje braće i sestara u druge prostorije, zarad pretresa. Svi su dodatno pregledani i ručnim metal detektorom pre ulaska u sudnicu. Isto je urađeno i kada su ulazili tužilac, branioci i advokati, punomoćnici porodica žrtava.

 

 

U sudnicu je, pre nego što su uvedeni Uroš Blažić i njegov otac Radiša, ušlo desetak pripadnika policije i sudske straže..

 

 

U pranji okrivljenih takođe je bilo desetak stražara. Uroš Blažić je na suđenje došao je obučen u crni džemper i farmerke, a samo korak iza njega bio je njegov otac Radiša koji je nosio sivu košulju i crne pantalone. Obojica su preko garderobe imala pancire.

Istog trenutka kad su uvedeni i vrata za njima se zatvoriila začuo se jak udarac, a poom još dva. Vrata od sudnice su se otvorila, a zatim su iz proistorije izleteli, trčećim korakom pognut Uroš Blažić u pratnji čuvara koji su svojim telima branili okrivljenog. U toj gužvi tik iza njega čuvari su izveli i Radišu Blažića koji se u jednom trenutku zateturao i udario u vrata sudnice. Trčećim korakom i okrivljeni Radiša je počeo da beži u istom pravcu odakle su pre samo minut dovedeni.

 

 

Uroš Blažić, dok je u pratnji stražara trčao hodnikom nekoliko puta se okrenuo prema sudnici, kako bi video šta se dešava.

Kada su čuvari na bezbedno sklonili okrivljene Blažiće, u sudnici je nastao haos, jer su ožalošćene porodice krenule ka vratima kako bi ih sustigli, ali su čuvari i radnici obezbeđenja svojim telima pokušali da ih obuzdaju i spreče u toj nameri. Ubrzo je u sudnicu ušla i ekipa Hitne pomoći koja je pružila pomoć pojedinim majkama kojima je pozlilo.

U opštem metežu, kako je kasnije objasnila majka ubijenih Milana i kristine Panić, jednom od policajaca ispao je šaržer. Ona ga je, kako kaže, pokupila. i onda su policajci tražili da ga vrati, što je i učinila.

 

 

Porodice su, potom, uz burne reakcije izašle iz sudnice. Neko vreme su proveli ispred zgrade uz mnogobrojne psovke koje su uputili Blažićima. Sami su rekli da su kada su videli Blažića napravili haos. Bacali su klupe i to su bili udarci koji su se čuli izvan sudnice.

 

 

Užasnim scenama tu, međutim, nije bio kraj. Majka ubijenog Dalibora Todorovića iz Dubone, u jednom trenutku srušila se ispred suda. I dok joj je ekipa lekara iz Hitne pomoći ukazivala pomoć, malo dalje od nje, na stepenicama suda. pala je i majka Petra Mitrovića iz Malog Orašja. Obema je pozlilo, a majka Petra Mitrovića sanitetom je odvezena u smederevsku bolnicu. Okupljeni roditelji ostali su neko vreme nezadovoljno i besno razgovarajući o suđenju, a potom su se razišli.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike