Narkomane ćemo lečiti uz pomoć igle i šprica: Izmislili vakcinu protiv kokaina i kreka, a evo kada će ući u upotrebu

12.04.2024

08:11

0

Autor: R.M.

Vakcina mora uspešno da prođe kroz sve faze kliničkih ispitivanja da bi se primenila na ljudima

Narkomane ćemo lečiti uz pomoć igle i šprica: Izmislili vakcinu protiv kokaina i kreka, a evo kada će ući u upotrebu
Copyright Profimedia

Istraživači u Brazilu razvili su vakcinu dizajniranu da se bori protiv zavisnosti od kokaina i njegovog snažnog derivata kreka. Ova vakcina bi trebalo da spreči zavisnike da osete dejstvo droge, a lek je razvio tim sa brazilskog Federalnog univerziteta Minas Žerais. 

Iako još uvek nije odobren za ljudsku upotrebu, testovi na životinjama pokazali su pozitivne rezultate. Koordinator istraživačkog tima psihijatar Frederiko Garsija kaže da bi ovo trebalo da bude prva vakcina koja se koristi za borbu protiv zavisnosti od kokaina.

Garsija je rekao agenciji Frans pres da lek deluje tako što podstiče telo da proizvodi antitela protiv kokaina koja se vezuju za lek, čineći ih prevelikim da bi prešli u mezolimbički sistem mozga, ili "centar nagrađivanja".

Profimedia
Ilustracija

Lek bi mogao čak i da smanji rizik od predoziranja, a testovi na životinjama pokazali su da se antitela prenose kroz majčino mleko pa bi tako mogle biti zaštićene i bebe koje se doje.

Odobravanje više godina

Profesorka Farmaceutskog fakulteta Aleksandra Buha Đorđević kaže za 24sedam da je proces razvoja, testiranja i odobravanja bilo koje vakcine često složen i može potrajati više godina. 

- Vakcina "kalikoksa", koju razvija istraživački tim sa Univerziteta u Brazilu, trenutno je u fazi priprema za klinička ispitivanja na ljudima, a nakon obećavajućih rezultata testova na životinjama. Faza koja sledi je ključna jer će ispitati sigurnost i efikasnost vakcine na ljudima, što je presudan korak pre nego što regulatorna tela razmotre njeno odobrenje za širu upotrebu - objašnjava profesorka.

Printscreen/YouTube/K1
Profesorka Aleksandra Buha Đorđević

Ona dodaje da proces odobravanja bilo kog leka ili vakcine od strane regulatornih tela zahteva rigoroznu analizu svih podataka prikupljenih iz kliničkih ispitivanja kako bi se osigurala ne samo efikasnost, nego i sigurnost upotrebe. 

- Ako vakcina uspešno prođe kroz sve faze kliničkih ispitivanja, mogla bi biti odobrena za ljudsku upotrebu. Međutim, ovaj proces može trajati od nekoliko godina do decenije, što zavisi od brojnih faktora. Imajući u vidu veliko interesovanje za vakcinu i da se timu istraživača javlja veliki broj volontera koji žele da učestvuju u kliničkim ispitivanjima, ceo proces može biti i dosta brži - objašnjava Buha Đorđević.

Korak u borbi protiv narkomanije

Ipak, ona je optimistična kada se radi o tome da li će ova vakcina smanjiti broj narkomana u svetu.

- Što se tiče potencijalnog uticaja vakcine na smanjenje narkomanije u svetu, vakcina koja sprečava efekte kokaina i njegovih derivata mogla bi biti značajan alat u borbi protiv zavisnosti. Zavisnici često doživljavaju relapse tokom oporavka, delimično zbog snažnih žudnji za psihoaktivnom supstancom. Vakcina koja neutrališe ove efekte mogla bi pružiti dodatnu podršku u oporavku, smanjujući želju za kokainom. Međutim, treba uzeti u obzir da lečenje zavisnosti zahteva sveobuhvatan pristup, koji uključuje psihološku podršku, terapiju i, u nekim slučajevima, druge farmakološke tretmane. Vakcina bi, svakako mogla biti jedan od vrlo korisnih alata u borbi protiv ovog izuzetno ozbiljnog i rasprostranjenog problema - rekla je profesorka Buha Đorđević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike