Opasna droga hara regionom, jedna "cigareta" dovoljna je da neko umre!

19.03.2024

08:16

0

Autor: I.K.

Uzgajivači i preprodavci sušenu konoplju tretiraju raznim hemijskim sredstvima kako bi pojačali THC

Opasna droga hara regionom, jedna "cigareta" dovoljna je da neko umre!
Copyright Profimedia

Konzumiranje marihuane postaje daleko opasnije po zdravlje nego pre. Naime, uzgajivači konoplje, kako bi pojačali njeno dejstvo, a samim tim izazvali i veću zavisnost korisnika, počeli su da je obogaćuju trenutno najopasnijom drogom na tržištu.

Stručnjaci upozoravaju da prskanje indijske konoplje hemijskim preparatima pretvara konzumente u ozbiljne zavisnike, a može i da razvije razne oblike psihoze, pa čak i da dovede do smrti, i to posle samo jednog džointa, odnosno jedne popušene cigarete.

Naime, uzgajivači i preprodavci sušenu konoplju tretiraju raznim hemijskim sredstvima kako bi pojačali THC koji ima snažan uticaj na receptore u mozgu. Oni je „obogaćuju“ sintetskim kanabinoidima koji snažno utiču na centralni nervni sistem i štete mu.

Ovi sintetski kanabinoidi predstavljaju daleko veću opasnost od predoziranja, nego što tu snagu ima THC u konoplji. Širom Evrope zabeležen je veći broj smrtnih slučajeva izazvan upravo konzumiranjem ovakve droge, saopšteno je iz hrvatskog MUP-a, prenose tamošnji mediji.

Sintetski kanabinoidi prilikom udisanja mogu da razviju stanje anksioznosti, paranoje i halucinacija. 

Minimalne doze su opasne i izazivaju zavisnost

Kao da ovo nije dovoljno, trgovci marihuanom počeli su da svoju robu mešaju i sa trenutno najopasnijom drogom na tržištu.

Reč je o fentanilu, ili takozvanoj zombi-drogi, koja je i do 100 puta jača od morfina. Minimalne doze mogu da utiču na svest onoga ko je konzumira, i razvija zavisnost gotovo momentalno. U Americi već odnosi na hiljade života, dok Evropa, a samim tim i region Balkana, strahuje da bi i tamo mogla da uzme maha i svoje prve žrtve.

Profimedia
 

 

Kako je za 24sedam potvrdila prof. dr sc. Zorica Bulat, redovni profesor na Katedri za toksikologiju „Akademik Danilo Soldatović“ Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i član UO Udruženja toksikologa Srbije, godinama stručna javnost upozorava na ovu pojavu, budući da je uočeno da se ovi nekad isključivo u farmaciji korišćeni preparati zloupotrebljavaju na crnom tržištu droge.

- Godinama se srećemo sa ovim problemom pojačavanja dejstva narkotika. Stručna javnost upozorava na pojavu da se kod uzgajane konoplje, koja ima slabiji nivo THC-a, on veštački pojačava, što dovodi do sve težih posledica po konzumente. Takođe, konoplja se "obogaćuje" i sintetskim kanabinoidima, a njih ima na stotine i mogu da u maloj dozi dovedu do teških i tragičnih posledica - kaže prof. dr Zorica Bulat.

S tim u vezi je Ministarstvo zdravlja Srbije - posle upozorenja udruženja „Prevent“ na četiri smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona - odmah preduzelo sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca. 

- Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozoravanja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozoravanja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Republike Srbije (VMA – Nacionalni centar za kontrolu trovanja, Institut za sudsku medicinu - sve nacionalne filijale, MUP - Forenzički centar i Carina) - saopšteno je krajem prošle godine.

Istovremeno je održan hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima. 

Nitazen seje smrt u Evropi

Pored fentanila, sve češće se na crnom tržištu sreće i droga, uglavnom heroin, „obogaćena“ preparatima na bazi nitazena, koji spada u sintetske opioide. Reč je o izuzetno jakoj drogi, koja je takođe izazvala na desetine smrti prevashodno u Velikoj Britaniji. Nitazeni su i do 100 puta moćniji od heroina i sve češće ih dileri droge mešaju sa heroinom, izlažući na taj način smrtonosnom riziku korisnike narkotika.

Kako za 24sedam objašnjava prof. dr sc. Zorica Bulat, efekti nitazena slični su heroinu i fentanilu, ali su daleko jači, izraženiji...

privatna arhiva
Prof. dr Zorica Bulat

 

- Smrt nastupa veoma brzo usled predoziranja, a rezultat su depresije respiratornog sistema - upozorava prof. Zorica Bulat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike