Roditelji, oprez! Dileri preko TikTok mreže prodaju deci drogu u obliku elektronskih cigareta!

26.12.2023

07:38

0

Autor: R.M.

Droge se često pakuju tako da privuku decu, pa je tako jedan onlajn prodavac pakovanje ukrasio likovima iz crtanih filmova

Roditelji, oprez! Dileri preko TikTok mreže prodaju deci drogu u obliku elektronskih cigareta!
Vejp - Copyright Profimedia

Elektronske cigarete (popularni vejp) sa kanabisom prodaju se i promovišu kao slatkiš na platformi TikTok!

Ovu informaciju je objavio britanski "Tajms", uz upozorenje istraživača narko-tržišta da sve više dece završava u bolnici zbog ilegalnog vejpinga.

Naime, na TikToku je četvrtina korisnika mlađa od 18 godina, a njima se, između ostalog, promoviše sintetički kanabis i tetrahidrokanabinol (THC) ulje, psihoaktivni sastojak kanabisa, koji se dodaje tečnosti za vejping.

Da stvar bude gora, ove droge se često pakuju na način koji je dizajniran da privuče decu, pa je tako jedan onlajn prodavac u ponudu uvrstio pakovanja ukrašena likovima iz crtanih filmova "Futurama" i "Simpsonovi" i brendovima slatkiša kao što su "Gejmdrops" i "Pik & Mik".

Jedan prodavac vejpova sa kanabisom koji ima više od 3.000 pratilaca na TikToku prodavao je bočice od 10 mililitara THC-a za samo tri funte i slao ih specijalnim servisom britanske Kraljevske pošte.

TikTok nalozi prodavaca vejpa funkcionišu kao onlajn izlog, a oni koji žele da kupe proizvod upućuju se na platformu Telegram, bezbednu aplikaciju za razmenu poruka preko koje mogu da naruče vejp sa kanabisom.

THC jeftin i lako se švercuje

Marko Nicović iz Međunarodne policijske asocijacije za borbu protiv droge kaže za 24sedam da ovo nije čudno jer je tržište ovih droga među mladima, a THC je jeftin i lako se švercuje.

- Ulje kanabisa i THC se pakuju kao elektronske cigarete i onda carina i policija kada ih pregledaju misle da to i jesu. Zamislite kada biste morali da kontrolišete hemijski sastav svake e-cigarete koja prođe carinu. I to mafija zato i koristi - kaže Nicović.

Profimedia
Ilustracija

On dodaje da dileri u sintetičke droge ovog tipa stavljaju i konzervanse kako bi se duže očuvale, ali da je to štetno za zdavlje, a posebno za bubrege.

Nažalost, sintetičke droge su sve prisutnije, a na tržištu se dešava čak i jedan apsurd.

- Pre 10 godina je sintetika bila 12 odsto ukupnog tržišta droga, a sada ispada da je došla do 31 odsto. Dešava se apsurd da siromašne zemlje na jugu proizvode prirodne droge poput heroina, kokaina i kvalitetnog hašiša koje se izvoze na bogati sever, a oni sa severa prave sintetičke droge i izvoze ih na siromašni jug. Preko tog novca se lakše radi i korupcija policijskih struktura u siromašnim zemljama - objašnjava Nicović.

Ne čudi ni to što se u vejp stavlja THC, koji se vadi iz marihuane, jer upravo marihuana čini čak 71 odsto tržišta droga. Zbog toga, dodaje naš sagovornik, u Međunarodnoj policijskoj asocijaciji za borbu protiv droge smatraju da je treba legalizovati.

- Nedavno smo na sastanku u San Dijegu predložili da se upotreba marihuane i svih njenih proizvoda legalizuje jer je to mafiji veliki izvor zarade. Naredne godine bi to trebalo da bude pred UN pa ćemo videti šta će biti. Tako bi mafiji bilo oduzeto više od 70 odsto prihoda - naglasio je Nicović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike