Mač sa božjim blagoslovom, sarkofag sa ljubavnom porukom i čamac sa tajnom Dunava otkrivaju prošlost Viminacijuma i Srbije!

07.04.2024

20:01

0

Viminacijum je ogromna riznica arheoloških saznanja koju će nam zemljište u okolini Kostolca tek otkrivati

Mač sa božjim blagoslovom, sarkofag sa ljubavnom porukom i čamac sa tajnom Dunava otkrivaju prošlost Viminacijuma i Srbije!
Copyright Profimedia

Dugo je opstajala predrasuda da u Rimskom carstvu nije postojalo detinjstvo kao kategorija, da su deca zanemarivana, da je čak roditeljima bilo savetovano da se ne vezuju za svoje potomke jer je bila velika smrtnost dece u to vreme. Međutim, pogrebni običaju i oprema govore drugačije - deca su sahranjivana podjednako raskošno kao i odrasli, a uz njih su ostavljane amajlije i amuleti čija je namena bila da ih štite u životu, kao i u smrti.

- Iako je većina brakova u Rimskoj imperiji bila dogovorena, ljubavi između supružnika je ipak bilo. U prilog tome govori natpis na sarkofagu jedne Rimljanke, koju je očigledno sahranio muž, a na kojem piše “žena kakva se retko sreće” - rekao je arheolog u Viminacijumu Ilija Danković, u emisiji “24sedam sa Marom”.

Neverovatan pogled na prošlost pruža i Dunav, odnosno ono što je nekada bio rukavac ove moćne reke, a proticao je pored Viminacijuma. Danas je to rit, ali duboko u slojevima zemlje i dalje se nalaze čamci, brodovi, sidra i sve ono što su plovila prenosila tim rečnim "auto-putem" za vreme uspona velikog carstva.

U nekim medijima se pojavio senzacionalistički naslov da su brodovi pronađeni u blizini Viminacijuma stari čak 70.000 godina jer su iskopani na velikoj dubini, međutim, daljim analizama brzo se pokazalo da to jednostavno nije tačno.

Međutim, njihova starost ne umanjuje doprinos otkrivanju prošlosti. Naprotiv!

Najstarije plovilo je monoksilni čamac (čamac od jednog debla, u ovom slučaju hrasta) koji je datovan na 1. vek pre nove ere. Ovaj čamac je naročito interesantan, jer istraživačima otvara pitanje da li je on dokaz prvog prisustva Rimljana na ovom prostoru ili je pripadao Keltima koji su pre njih zauzimali tu teritoriju.

Tu su pronađeni i mačevi, od kojih su neki pripadali rimskim vojnicima, a jedan je poseban, jer je, po svemu sudeći, pripadao nekom krstašu. To je zaključeno na osnovu natpisa na maču.

- INIO IN pa nedostaje D, a to je skraćenica od “In Nomine Jesu Omni Potentis, in Nomine Domini - U ime svemogućeg Isusa, u ime Gospodnje”. Dakle, taj krstaš je pozivao ime boga u borbi protiv nevernika na Istoku - objasnio je Danković voditeljki Mariji Atanasković.

Otkud krstaši u istočnoj Srbiji, bez čega nijedna poštena rimska žena nije smela da bude sahranjena i odakle je sve luksuzna roba stizala u Viminacijum, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike