Srpski DNK seže do praistorije! Najnovije istraživanje donelo neverovatna otkrića! (VIDEO)

24.12.2023

20:01

1

U svetlu ovih najnovijih DNK istraživanja, možemo reći da je naša genetika svakako doprinela stvaranju i uzdizanju Rimske imperije i civilizacijskih tekovina

Srpski DNK seže do praistorije! Najnovije istraživanje donelo neverovatna otkrića! (VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Tim naučnika sa arheološkog nalazišta Viminacijum u saradnji sa laboratorijom američkog univerziteta Harvard, kao i instituta iz Španije i Kanade i Biološkog fakulteta u Beogradu, sprovelo je DNK istraživanje na skeletnim ostacima starim oko 2.000 godina pronađenim na lokalitetima u Srbiji i Hrvatskoj. 

Sa Viminacijuma je analizirano 50 uzoraka i oko 20 uzoraka sa dva lokaliteta koja se datiraju u rimskom periodu. To je lokalitet Timacum Minus, koji se nalazi u Istočnoj Srbiji i Medijana, koja se nalazi nadomak Niša.

Zanimljivo je da su ovi DNK uzorci upoređivani sa genetikom ljudi koji danas žive u tim područjima i rezultati su iznenađujući. O uticaju ovih ispitivanja, pričali smo sa fizičkim antropologom Ilijom Mikićem, u njegovoj laboratoriji u naučnom centru “Viminacium”.

24sedam/Nenad Vujanović
 

“Na tolikom uzorku imamo 60 odsto gena koji vodi poreklo od starobalkanskog stanovništva, koji se može pratiti od perioda praistorije, dok je 40 odsto genetskog materijala vezano za slovenski element, koji nešto kasnije dolazi na ove prostore i uspostavlja svoju dominaciju”, kaže Mikić u emisiji “24sedam sa Marom”.

Antropolog dodaje da rezultati ovog istraživanja potvrđuju da se doseljavanje Slovena na Balkan zaista i desilo, uprkos tome što neki tvrde drugačije. Ono što je možda zanimljivo je procenat genetskog porekla koji se vezuje za starosedeoce Balkana, dakle plemena koja su na ovom prostoru živela pre Slovena i pre Rimljana.

Zbog društveno-političke situacije Mikić nije želeo da precizira koja su to plemena, ali je opšte poznato da su ovom teritorijom svojevremeno vladali Kelti, Dačani, Tračani, Iliri…

Koliko je ovo istraživanje zanimljivo međunarodnoj stručnoj javnosti, govori i to da je sada u planu novi projekat, koji bi obuhvatio čak 1.000 uzoraka sa Viminacijuma. U Viminacijumu je inače do sada pronađeno oko 14.000 grobova i oko 20.000 skeleta, što predstavlja jedinstven primer u celom svetu, ni na jednom drugom arheološkom nalazištu nije pronađeno toliko.

Viminacium je rimski vojni logor nastao u I veku naše ere. Ovde su bile smeštene IV Flavijeva i VII Klaudijeva legija. Logor je narastao i postao grad, a jedno vreme je bio i prestonica rimske provincije Gornje Mezije, koja je zauzimala veći deo današnje Srbije, deo Makedonije i Bugarske. 

Interesantna je činjenica da je čak 18 rimskih imperatoa bilo rođeno i poreklom je sa teritorije današnje Srbije. U svetlu ovih najnovijih DNK istraživanja, možemo reći da je naša genetika svakako doprinela stvaranju i uzdizanju Rimske imperije i civilizacijskih tekovina. 

Šta je još otkriveno zahvaljujući ovom istraživanju, saznaćete ako pogledate ovu epizodu emisije “24sedam sa Marom”, autorke Marije Atanasković.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike