Jedinstveno otkriće u Viminacijumu: Arheolozi pronašli rimsku varijantu "čuvarkuće" neobičnog oblika

03.11.2023

22:53

0

Tintinabulum je trenutno na konzervaciji, a potom će biti izložen u Viminacijumu

Jedinstveno otkriće u Viminacijumu: Arheolozi pronašli rimsku varijantu "čuvarkuće" neobičnog oblika
Viminacijum - Copyright Profimedia

U arheološkom parku Viminacijum kod Kostolca otkriven je jedinstven predmet iz antičkog doba - zvono falusnog oblika, svojevrsna rimska varijanta "čuvarkuće" koja je štitila ukućane od zlih sila.

Tintinabulum, kućno zvono iz doba antičkog Rima, služilo je da zaštiti domaćina i kuću od zlih čini, kaže direktor Arheološkog instituta SANU dr Miomir Korać.

"Ali pre svega ovaj nalaz govori o tome kakav je Viminacijum u stvari bio grad", dodao je Korać.

Predmeti falusnog oblika, poput tintinabuluma nisu bili neuobičajeni u Rimskom carstvu. Mi ih danas najčešće posmatramo kroz njihovu erotsku dimenziju, ali su u antičko doba imali potpuno drugo značenje.

"To je jedan predmet apotrofejskog karaktera, znači čuvarkuća, kako mi kažemo, koja je redak nalaz uopšte na teritoriji Carstva. Takvi predmeti nađeni su u Napulju, odnosno u Pompeji i Herkulanumu i čuvaju se u Napuljskom muzeju. Britanski muzej ima neke primerke, ali to nije, na primer, toliko čest nalaz. A za sada je jedinstven na teritoriji Srbije", objašnjava za RTS arheolog Mladen Jovičić.

Tintinabulum je trenutno na konzervaciji, a potom će biti izložen u Viminacijumu. Arheolozi su ovaj predmet našli u ostacima kuće u civilnom delu grada, koji trenutno istražuju.

"Otkrili smo jednu od glavnih ulica u gradu, takozvani dehumanus, a pored njega se nalaze raznorazni objekti iz rimskog perioda", navodi arheolog Saša Redžić.

Poslednje otkriće samo je jedan od delova velike slagalice Viminacijuma, nekadašnjeg glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije, koji gotovo svakodnevno obraduje arheologe novim blagom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike