Rimski bog rata Mars je rođen u Srbiji, kao i 18 imperatora i najbolji vojnici! U Viminacijumu leži odgovor šta je tako moćno u srpskom DNK

10.03.2024

20:00

0

Najelitnije vojne trupe su se regrutovale sa ovih prostora

Rimski bog rata Mars je rođen u Srbiji, kao i 18 imperatora i najbolji vojnici! U Viminacijumu leži odgovor šta je tako moćno u srpskom DNK
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Najnovija istraživanja DNK na teritoriji Srbije bacaju novo svetlo na temu koja još uvek nije do kraja istražena.

U potrazi za odgovorima, ekipa “24sedam” posetila je Arheološki park “Viminacium” gde je nedavno okončana jedna faza istraživanja tokom koje su ispitivani skeletni ostaci sa prostora Viminaciuma iz doba Rimske imperije (oko 2.000 godina stari) i upoređivali sa današnjim stanovništvom tog kraja. Rezultati su pokazali da u našoj savremenoj genetici više od 50 odsto geoma pripada starosedelačkim narodima Balkana, koji su bili tu i pre Rimljana (Dačani, Tračani, Kelti, Iliri), dok je oko 40 odsto naše DNK slovensko. 

Zanimljivo je da je čak 18 rimskih imperatora rođeno na teritoriji Srbije, što je petina i ujedno najveći broj rođen van teritorije Italije. Najelitnije vojne trupe su se regrutovale sa ovih prostora. Upravo u Viminacijumu je bio stacioniran rimski vojni logor, koji je vremenom narastao u grad sa visokim stepenom autonomije - nezavisna lokalna uprava i pravo kovanja sopstvenog novca. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

“Zaista, broj 18 rimskih imperatora je veliki i taj broj nije samo broj, on pokazuje da se ovde nešto dešavalo, onda kada u trećem veku Rim ulazi u krizu, onda se on obraća najzdravijem prostoru imperije, a to je ovaj prostor ovde, ne zaboravimo da su najelitnije trupe ovde regrutovane, i onda počinju posle Trajana da se rađaju rimski imperatori koji jedno drugog nasleđuju, a zato će sve to da kulminira sa jednim Konstantinom koji je rođen u Nišu, a onda imamo jednog Justinijana, koji će kodifikovati rimsko gradjansko pravo, šta to znači, da ni anglosaksonska, ni ova naša pravna nauka ne mogu da mrdnu, bez takvog prava koji je kodifikovan čovek, ni manje ni više nego čovek rođen u Caričinom gradu kod Lebana”, ispričao je dr Miomir Korać, arheolog i rukovodilac projekta Viminacium.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Može zvučati pretenciozno, ali po svemu sudeći, ovdašnja genetika je utkana u temelje evropske civilizacije.

“I pre rimskih imperatora u mitsko doba, znate gde je rođen bog rata Mars? On je rođen u istočnoj Srbiji, ovo je Istočna Srbija. Ona se zvala Mezija, dakle, tu je rođen bog rata Mars. Da li nas to opredeljuje generalno do današnjeg dana da mi imamo tu najelitnije trupe, koje su se upravo ovde regurtovale? Ne zaboravimo one koji su vodili naše trupe u Prvom svetskom ratu, kako su uspeli da savladaju uz pomoć štapa i kanapa, te moćnike, koji su nadirali sa severa pa se vraćamo na našu poslovicu, “boj ne bije svetlo oružje”. Ali da je to tačno, znate kako u rimsko doba, kad su podizali utvrđenja. Nisu podizali prvo bedeme, zidove, nego su prvo podizali kapije na sve četiri strane. Zašto? Najvažnija stvar kojom treba da oslobodite vojnike straha od smrti, ako vi kažete pa vi ste gospodari sveta na sve četiri strane, onda ste već dovoljno učinili da ti vojnici prenebegnu to što nemaju opremu i onda dolazi da srce u junaka je glavna stvar”, objasnio je Korać voditeljki Mariji Atanasković.

Istraživanje srpske DNK se nastavlja sa Univerzitetom Harvard, u planu je da čak 1.000 skeleta bude poslato i ispitano u najeminentnijim svetskim laboratorijama. Narednih godina sa sigurnošću možemo očekivati interesantne rezultate.

Kako je ispitivanje DNK uticalo na dosadašnji stav istoričara o doseljavanju Slovena na ove prostore, šta nam skeleti iz Viminacijuma još mogu reći i po čemu je ovaj rimski grad poseban, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike