Servis za podršku nestaloj deci primio oko 5.000 poziva za 12 godina: Polovina deca koja su bežala iz porodica, a evo koliko je bilo otmica

28.03.2024

10:54

0

Zabeležene i roditeljske otmice kada roditelj koji nema starateljstvo pokušava da dođe do partnera, do dece ili samo do dece kako bi naudio drugom partneru

Servis za podršku nestaloj deci primio oko 5.000 poziva za 12 godina: Polovina deca koja su bežala iz porodica, a evo koliko je bilo otmica
Deca - Copyright Profimedia

Podaci Organizacije koja se bavi borbom protiv svih oblika eksploatacije (ASTRA) pokazuju da je u prethodnih 12 godina servisu podrške nestaloj deci, deci u riziku i njihovim roditeljima ili starateljima upućeno oko 5.000 poziva, a gotovo polovina slučajeva su deca koja beže iz porodica ili socijalnih ustanova u kojima su smeštena,  rekla je za Tanjug Jasmina Krunić, kordinatorka sa javne politike u ASTRI. 

“Podaci ASTRE koja već 12 godina vodi Evropski broj za nestalu decu u Srbiji pokazuju da smo mi zabeležili gotovo pet hiljada poziva u proteklih dvanaest godina. Statistika pokazuje da uprkos asocijaciji koju svako ima kada čuje za nestanak deteta, da je reč o otmici ili ozbiljnom krivičnom delu... podaci pokazuju da gotovo polovinu slučajeva čine deca koja beže iz svojih porodica, hraniteljskih porodica, iz socijalnog smeštaja zbog različitih razloga - od zanemarivanja, porodičnog ili vršnjačkog nasilja”, rekla je za Tanjug Jasmina Krunić, kordinatorka za javne politike u ASTRI. 

Ona je dodala da su slučajevi otmice dece i dalje veoma retki.

“Slučajevi otmice dece i dalje su vrlo retka pojava - 3 odsto. U poslednjih 10 godina, bilo je dva takva slučaja, oba sa izuzetno uznemirujućim, tragičnim epilogom”, rekla je Krunić. 

Profimedia
Ilustracija

 

Kako je navela, potom slede takozvane roditeljske otmice u situacijama kada roditelj koji nema starateljstvo pokušava da dođe do partnera, do dece ili samo do dece kako bi naudio drugom partneru. 

“Zbog specifičnog geografskog položaja Srbije, kao i izloženosti brojnim legalnim i ilegalnim migracionim tokovima, zabeleženo je i 17 posto slučajeva nestale dece migranata bez pratnje”, rekla je Krunić i dodala da se isti procenat beleži i u slučajevima izgubljene, povređene ili na drugi način nestale dece, koja ne pripadaju  navedenim kategorijama. 

Srbija od prošle godine ima servis "Pronađi me"

Ona je podsetila da od prošle godine, Srbija ima i sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka deteta „Pronađi me“, a ASTRA je bila jedna od 17 članica republičkog Tima za uvođenje Amber Alert sistema u Republici Srbiji, koji je uspostavilo i vodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Krunić je napomenula da ASTRA sve prijave prosleđuje policiji, ali nastavlja da radi sa podnosiocima prijave - roditeljima, starateljima, institucijama i organizacijama koje se obraćaju toj organizaciji u slučaju deteta u riziku od nestanka ili nestalog deteta

“Mi u okviru servisa 11600 pružamo različite vrste podrške deci, roditeljima i starateljima tokom potrage, deci i porodici nakon pronalaska, a servis je namenjen i prijavljivanju nestanka deteta i saradnji sa nadležnim institucijama”, rekla je Krunić. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike