Bivši suprug kao u filmskoj otmici odveo decu u Hrvatsku: Iz Srbije izašao bez dokumenata, tužilaštvo naložilo istragu

08.06.2022

20:43

0

Autor: 24sedam

Ana Landeka je ispričala šta se dešavalo "sporne" noći

Bivši suprug kao u filmskoj otmici odveo decu u Hrvatsku: Iz Srbije izašao bez dokumenata, tužilaštvo naložilo istragu
sigurna-kuca-830x0 - Copyright Ana landeka/Foto: Printskrin/RTS

Čekajući odluku suda o starateljstvu, štićenica Sigurne kuće Ana Landeka dočekala je, kako kaže, da joj bivši suprug kao u filmskoj otmici odvede decu iz Beograda. Već tri dana ne zna ni gde su ni kako su, ali zna da ih je otac u nedelju noću odveo iz Srbije u Hrvatsku.

- Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi informacije i podatke vezano za slučaj otmice dece od strane oca i o tome u što kraćem roku dostavi izveštaj tužilaštvu koje će na osnovu dobijenih podataka odlučiti da li ima elemenata krivičnog dela -  rečeno je za 24sedam.

Prema informacijama koje posedujemo, tužilaštvo je tražilo da se dostave sve odluke vezane za decu, rastavljene supružnike, ali i utvrdi kako i na koji način je otac oduzeo decu.

Ana Landeka je ispričala šta se dešavalo "sporne" noći.

- U 20.20 me zvao tata, pošto mi po pravilu moramo do 21.00 sati biti u kući, kaže evo nas pakujemo se u kola i krećemo za minut, vidimo se uskoro. U 20.28 tata zove i urla 'zovi policiju,  oteo nam je decu iz auta na putu smo, jurimo ga kolima, zovi beli 'fijat, beogradske registracije' i tog trenutka smo odmah zvali policiju - ispričala je štićenica Sigurne kuće i majka dvoje dece Ana Landeka.

Ana Landeka i Domagoj/ Foto: Fejsbuk/Ana Landeka
 

 Nakon što je saznala da joj je suprug ilegalno prešao granicu sa decom, Ana je o tome obavestila Centar za socijalni rad, na šta je od zaposlenog u Centru dobila odgovor da su deca dobro, kod oca i da će sve dalje rešavati sud. Takođe joj je rečeno, da su deca na sigurnom kod svog oca, kao što su poslednjih godinu dana bila kod svoje majke i da potraži pomoć lekara ukoliko je uznemirena.

Ana kaže da njen suprug ima švajcarsko državljanstvo, deca srpsko i hrvatsko, a da je problem u tome što ona još nije dobila privremenu meru starateljstva nad decom.

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu: Kako su deca prešla granicu?

Danas je sud Ani dodelio starateljstvo nad decom. Kasno, poručuje koordinatorka Sigurne kuće i pita kako su deca, sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i Srbije, prešla granicu bez putnih isprava koje su kod majke. I ona je tražila od policije da Domagoju Landeki ne dozvoli prelazak granice.

Vesna Stanojević/ Foto: ATA images
 

 

- Kad je rečeno da se zatvore, bilo je devet sati uveče, a kad je prešao granicu bilo je jedan sat noću. Prema priči koju ja znam, granica je bila otvorena, rampa je bila podignuta, njega na našoj granici niko ništa nije pitao i prošao je granicu, na hrvatskoj granici su mu navodno nešto pogledali dokumenta, ali se postavlja pitanje kako je hrvatska granica mogla da pusti nekoga ko nije imao pečat sa naše granice - navodi Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu.

A šta kažu Hrvati?

Hrvatska policija tvrdi da nije bilo zakonskih prepreka da otac sa dvoje dece nad kojima, kako tvrde, ima starateljstvo, pređe granicu i nastavi putovanje.

Profimedia
 

- Hrvatska policija je nad hrvatskim državljaninom i njegovo dvoje dece, takođe državljanima Hrvatske, sprovela graničnu kontrolu na prelazu Tovarnik 6. juna u noćnim satima. Tokom granične kontrole i proverama putem međunarodne policijske saradnje utvrđene su sve relevantne činjenice, te nije bilo zakonskih prepreka da otac, sa decom, nad kojima ima starateljstvo, nastavi putovanje - ističe MUP Republike Hrvatske.

Nije prvi put

Ana Landeka priča da ovo nije prvi put da joj suprug od koga je rastavljena uzima decu. Već je to uradio 2020. godine kada je sa decom otišao u sigurnu kuću za muškarce u Švajcarskoj.

Landeka je ispričala da se zbog psihičkog nasilja prvo obratila socijalnoj službi u Švajcarskoj, gde su tada živeli. Iz centra su došli da obave razgovor sa mužem, a sutradan on daje otkaz na poslu i odlazi u sigurnu kući, vodeći decu sa sobom.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike