Slavimo sveštenomučenika Kornilija: Nad njegovim moštima se izlečili i teško bolesni, pomolite se i vi za zdravlje!

26.09.2023

06:47

0

Kornilije je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj, kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju

Slavimo sveštenomučenika Kornilija: Nad njegovim moštima se izlečili i teško bolesni, pomolite se i vi za zdravlje!
Sveštenomučenik Kornilije - 1 - Copyright Printscreen/YouTube/Не од овог света

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan sveštenomučenika Kornilija sotnika, poznatog i kao Pretpraznik Vozdviženja, jesenjeg Krstovdana.

Kornilije je bio Rimljanin i oficir u Kesariji Palestinskoj, kršten od apostola Petra, shodno nebeskom otkrovenju. On je bio prvi od neznabožaca koji je stupio u crkvu Božju. Dotle su neki mislili da je crkva Hristova samo za Jevreje i za one koji prime obrezanje jevrejsko.

Krstivši se, Kornilije ostavi sve i pođe za apostolom Petrom. Ovaj ga apostol kasnije postavi za episkopa i posla u neznabožački grad Skipseosis, gde je Kornilije trpeo mnoga mučenja zbog vere u Hrista.

Ali, predanje kaže kako je njegova vera bila toliko jaka da je ni vojnici nisu uspeli slomiti. Verom u Isusa Hrista on uspe da sruši hram Apolonov i krsti kneza grada, Dimitrija, kao i 300 drugih neznabožaca.

Preduznav od Boga dan svoje smrti, on prizva sve hrišćane, posavetova ih, pomoli se Bogu za njih, i mirno se predstavi Gospodu.

Vremenom njegov grob je bio zaboravljen i zapušten, ali svetac se javi episkopu Troadskom Siluanu i objavi mu grob svoj i naredi da tu podigne crkvu.

Episkop to izvrši uz pomoć bogatog građanina Evgenija, a na grobu Svetog Kornilija desila su se brojna čuda.

Printscreen/YouTube/Не од овог света
 

Predanje kaže da se danas valja u crkvi pomoliti ovim rečima za zdravlje, a svedočenja vernika govore da su se nad njegovim moštima izlečili i oni teško bolesni: "Sveti sveštenomušeniče, podarii mir, blagostanje i zdravlje mojim bližnjima".

Današnji dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen crnim slovom, praznuje se kao radni, ali poseban u redovima SPC, jer prethodi jednom od najvećih praznika, Krstovdanu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike