Pedijatar otkrio koliko dvogodišnje dete može da izdrži bez hrane i vode: Činjenice zabrinjavaju, ali jučerašnja kiša uliva nadu

28.03.2024

10:03

0

Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma

Pedijatar otkrio koliko dvogodišnje dete može da izdrži bez hrane i vode: Činjenice zabrinjavaju, ali jučerašnja kiša uliva nadu
Copyright 24sedam/Google map/Facebook

Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma, a u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode dete od dve godine bez vode može od 1 do 3 dana, a bez hrane maksimalno pet dana, rekao je za Tanjug dr Gabriel Vidović, specijalista pedijatrije DZ Zvezdara. 

“Najveća zabluda koju odrasli imaju je da je dete mali čovek, ali nije. Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma”, istakao je on.

Kako je naveo, kod odraslih u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode važi pravilo trojke: tri minuta bez vazduha, tri dana bez vode i tri nedelje bez hrane. 

"Kod dece je sve to mnogo teže. U ovom uzrastu od dve godine bez vode dete može od 1 do 3 dana, bez hrane do 5 dana. Dete ovog uzrasta izgubljeno u prirodi je ekstremno uplašeno, zbog separacionog straha - odvojenosti od roditelja, nema složene misaone procese i besciljno će lutati što dodatno otežava potragu. Takođe nije sposobno pronaći zaklon”, rekao je Vidović. 

Tanjug/Vladimir Šporčić
Potraga za Dankom Ilić

 

Prema njegovim rečima, jučerašnja kiša može pomoći jer će dete doći do vode. 

Nagon za samoodržanjem je najjači nagon čoveka, dodao je on, iako, kako je naveo kiša i hladnoća kod deteta vrlo brzo dovode do pada telesne temperature - hipotermije koja može brzo da ugrozi dete. 

Hipotermija je stanje pada telesne temperature ispod 35 stepeni celzijusa i dovodi do laganog gašenja funkcija tela ukoliko ide ispod 31 stepen, objasnio je Vidović. 

“Sa druge strane neunošenje hrane kod deteta brzo izaziva niz metaboličkih promena i dete ulazi u stanje hipoglikemije koje je takođe opasno po život. Zbog svega navedenog potrebno je reagovati u što kraćem periodu. Na kraju, iako dete nije mali čovek, deca su veliki borci. Setite se potresa u Turskoj i preživele bebe koja je pod ruševinama izdržala 128 sati”, rekao je dr Vidović”, zaključio je dr Vidović. 

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavlja se treći dan, a policija će proveriti bazne stanice i izvršiti veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.

Nastavak potrage biće obavljen operativnim putem, nakon što je utvrđeno da se devojčica ne nalazi u okviru od 10 kvadratnih kilometara od mesta nestanka.

Policija će ispitati i ljude koji su se nalazili u blizini neposredno pre ili nakon nestanka devojčice, kako bi se utvrdili detalji koji su potencijalno propušteni tokom tekuće istrage

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike