Otkud otrovna biljka u dvorištu vrtića? Sve o ljubičastom bagremu zbog koga su deca završila u bolnici! Roditelji, oprez, ima ga po Srbiji!

25.03.2024

20:14

0

Autor: I.K.

Najavljena je istraga da bi se utvrdilo ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića nikla biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje

Otkud otrovna biljka u dvorištu vrtića? Sve o ljubičastom bagremu zbog koga su deca završila u bolnici! Roditelji, oprez, ima ga po Srbiji!
Copyright Profimedia

Nakon incidenta u vrtiću u Mađarskoj, kada se šestoro dece otrovalo od ploda ljubičastog bagrema, te su završili u bolnici, najavljena je istraga, da bi se utvrdilo ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića nikla biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje. 

Drvo ljubičastog bagrema (Wisteria sinensis) prolazi kroz ogradu dvorišta ustanove, odakle su ga deca ubrala i pojela. Dvoje dece je poslato u bolnicu i svi su srećom sutradan bili bolje. 

Iako je plod ljubičastog bagrema otrovan, on se ne nalazi na listi upozorenja Nacionalnog centra za javno zdravlje kao otrovna biljka.

Ova biljka, poznata kao kineska glicinija, jeste listopadna, višegodišnja puzavica iz roda wisteria, poreklom iz Kine. Može da naraste i do 20 metara, a ima karakteristično talasasto deblo i viseće grane. Cvetovi formiraju čitave grozdove, a obično cveta sredinom maja.

Šta je čini otrovnom?

Ima karakterističan miris sličan mirisu grožđa. Kod nas je još poznata i kao puzavi bagrem ili plava kiša. U Evropi je počela da se gaji u 19. veku, a veoma je popularna jer njene krošnje prave čitave tunele, zbog čega se upravo jedan takav u Japanu zove "tunel za zaljubljene i put sreće".

Ono što ovu biljku čini opasnom jeste činjenica da svi njeni delovi  sadrže glikozid zvan visterin, koji je toksičan ako se proguta i može da izazove mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju. Glikozid se sastoji od šećera i aglikona, nešećerne komponente, koja ga i čini toksičnim.

Profimedia
Kineska glicinija

 

Slučaj u Mađarskoj, kada je došlo do trovanja dece u vrtiću, nije usamljen, nažalost. Glicinije su izazvale trovanje kod dece širom sveta, a izazivaju blagi do teški gastroenteritis. Otrovne su, takođe, i za životinje, pa i kućne ljubimce, te se nikako ne preporučuje da se drže u kući gde najmlađi mogu doći do nje.

Može se kupiti preko oglasa

Treba napomenuti da ove biljke ima i u Srbiji, pa smo čak uspeli da je pronađemo preko oglasa kod odgajivača. 

Cena ove biljke je oko 2.000 dinara, a sem kineske, postoje i razne druge vrste glicinije, u drugim bojama, ali veoma sličnih cvetova i stabla.

Treba napomenuti da je biljka veoma popularna zbog svog slatkastog i opojnog mirisa, koji može biti primamljiv radoznaloj deci. Biljka ima i bobice, koje su njeni plodovi, a koji podsećaju na grožđe, pa mogu biti primamljivi maloj deci da je probaju.

Zbog toga se preporučuje da se ne sadi u dvorištima gde ima male dece, a roditelji treba da obrate pažnju kada su sa decom u blizini ove biljke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike