Izrađena od pozlaćenog srebra, puna smaragda i bisera: Pogledajte kako izgleda rekonstruisana kruna despota Đurđa Brankovića (FOTO)

25.03.2024

14:56

0

Kruna je izrađena po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen

Izrađena od pozlaćenog srebra, puna smaragda i bisera: Pogledajte kako izgleda rekonstruisana kruna despota Đurđa Brankovića (FOTO)
Copyright FOTO TANJUG/ ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE/ GORAN RISTOVIĆ POKIMICA

Izložba "Čekajući stalnu postavku" obogaćena je novim značajnim predmetom - rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune despota Đurđa Brankovića, saopštio je Istorijski muzej Srbije.

Rekonstrukciju krune despota Đurđa Brankovića izradio je filigranista Goran Ristović Pokimica u konsultacijama s relevantnim stručnjacima, a po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen.

Kruna srpskog despota je ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.

Od kada je otvorena, izložba "Čekajući stalnu postavku" povremeno je obogaćivana novim predmetima, poput olovnog pečata velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, koji je prošle godine otkupljen u San Marinu od aukcijske kuće "Artemide aste", potom zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, pa rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, ali i kristalnim bokalom s grbom Kraljevine SHS.

Posetioci su mogli da vide i novčiće vladara iz dinastije Nemanjić, kao i rekonstrukciju krune kraljice Simonide, ali i sliku Miodraga Petrovića "Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima", koja je na izložbu stigla iz kolekcije porodice Maravić.

Posle svih ovih artefakata, kao i najnovijeg – rekonstrukcije krune despota Đurđa Brankovića, posetioce izložbe "Čekajući stalnu postavku" tek očekuju novi originalni predmeti i rekonstrukcije odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su one kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su trenutno u procesu izrade, najavljuju iz Istorijskog muzeja Srbije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike