Specijalistkinja "Batuta" otkrila recept za mršavljenje: Ove dve stvari su najvažnije!

04.03.2024

12:52

0

Nije zdravo izbacivati određene grupe namirnica, ukoliko ne postoji neki zdravstveni problem

Specijalistkinja "Batuta" otkrila recept za mršavljenje: Ove dve stvari su najvažnije!
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Specijalista Savetovališta za ishranu Insituta "Milan Jovanović Batut" Jelena Kašanin izjavila je danas za Tanjug da su za regulisanje telesne težine najvažniji pravilan raspored obroka i izbor namirnica i poručila da opšte primenljive dijete nisu dobre već savetuje konsultacije sa stručnjacima sa Instituta, a zatim individualni pristup u rešavanju problema gojaznosti ili pothranjenosti.  

Ona je povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv gojaznosti 4. marta ukazala na to da su mnogi danas prepušteni brzom načinu života koji sa sobom nosi i nepravilne navike u ishrani, i da su neophodne dugoročne odnosno trajne promene navika.  

"Mnogi su se prepustili brzom načinu života, i onda dolazi do povećanja telesne mase odnosno gojaznosti. Obeležavanjem ovog dana mi pozivamo građane da zakažu svoj pregled i konsultacije na Institutu", rekla je Kašanin. 

Interesovanje je veliko, dodaje, i ocenjuje da pacijenti sve češće prihvataju promenu životnih navika sa ciljem regulisanja telesne mase umesto brzih i nezdravih dijeta. 

"Zato je posao koji Institut radi važan. Radi se o menjanju navika u ishrani, kada se usvoje pravilne navike, onda onog trenutka kad se dostigne neki cilj - željena težina ili popravljanje vrednosti laboratorijskih analiza koji ukazuju na povećane masnoće u krvi, povećan šećer, onda se te navike usvajaju i to sve se može vrlo lako održati i nemamo onaj klasičan `jo-jo efekat`, odnosno vraćanja tog viška kilograma", rekla je Kašanin. 

Na pitanje da li postoji zastupljeniji pol ili uzrast sa problem viška kilograma, specijalista ističe da je nekada bilo više gojaznih žena ali da se ta razlika sada smanjuje, da na konsultacije dolaze i muškarci, međutim da je povod često različit. 

"Muškarci češće dolaze zbog zdravstvenih problema, dok je kod žena osim toga razlog i estetske prirode. Što se tiče uzrasta, najviše su zatupljeni oni srednjih godina, kada se u stvari možda i prvi put javljaju zdravstveni problemi. Mlađi dolaze ako su gojazni opet više iz estetskih razloga, suviše su možda mladi da bi bilo nekih zdravstvenih poremećaja, ali nisu ni oni isključeni", ukazala je Kašanin. 

24sedam/Nenad Vujanović
Savetovališta za ishranu Insituta "Milan Jovanović Batut"

Kašanin savetuje pravilan raspored obroka, redovno uzimanje obroka i posebno ističe odabir namirnica i način pripreme.  

"Pravilan raspored obroka - da nema u toku dana preskakanja obroka, da nema velikih razmaka između njih. Vrlo je važan i odabir namirnica i način njihove pripreme, da se maksimalno izbegava brza hrana i pecivo, i da se nekako vratimo na ono što je nekada bilo, da se koliko god radno vreme dozvoljava, najviše obroka obavi kod kuće", savetuje Kašanin. 

Posebno je istakla individualni pristup kada je u pitanju borba sa gojaznošću, i ukazala na to da ni jedna dijeta ne može da bude "opšta" odnosno adekvatna za svaku osobu. 

"Nije zdravo izbacivati određene grupe namirnica, ukoliko ne postoji neki zdravstveni problem. Ni jedna dijeta i promena načina ishrane nije univerzalna, rad kod nas u Savetovalištu je individualan - ne može biti isti način ishrane za nekoga ko ima 50 i 30, ili 18 godina. Uzimaju se u obzir i fizička aktivnost, kako izgleda njegov dan, jer ako neko radi od 9 do 17 sati, sigurno ne možemo očekivati da ruča u 14 sati. Sve to se prilagodi pojedincu, i to je razlika između nas i tih brzih dijeta, koje su možda u tom prvom trenutku efikasnije, ali kada se neko vrati nekom starom načinu ishrane i života, ti kikogrami se uvek vraćaju", rekla je Kašanin. 

Globalno, gojaznost predstavlja uzrok više od milion smrtnih ishoda godišnje, a procenjuje se da pogađa više osoba nego pušenje, alkoholizam ili siromaštvo iziskujući visoke troškove zdravstvene zaštite, objavio je Institut.  

Tokom poslednje dve decenije prevalencija gojaznosti u Evropi trostruko je povećana, a prekomerna uhranjenost danas pogađa 50 odsto odraslih, dok je jedna trećina te populacije gojazna. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike