Podrška deci bez roditeljskog staranja: Studenti volontiraju u domovima i stiču neophodnu praksu

27.02.2024

11:12

0

Cilj programa je podići kapacitete dece za samostalan život, razvijati njihove socijalne, kognitivne, emocijalne i fizičke sposobnosti

Podrška deci bez roditeljskog staranja: Studenti volontiraju u domovima i stiču neophodnu praksu
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Pixabay

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu u društvo, kaže za RTS Dušica Jeleč iz Centra za unapređenje društva koji promoviše unapređenje društvenog života ugroženih grupa posebno dece.

Projekat koji pokreće Centar za unapređenje društva želi da pomogne ugroženim grupama kroz dualno obrazovanje studenata humanističkih nauka – budućih socijalnih radnika, psihologa, defektologa. Na taj način bi studenti obavljali stručnu praksu i osposobljavali se za budući poziv, volontirajući u domovima za nezbrinutu decu.

"Obe grupe su u benefitu i do sada su ostvarili odlične rezultate. U saradnji sa 5 beogradskih fakulteta uspevamo da oformimo grupe studenata koje su nam potrebne tokom godine. Ove godine imamo oko 60 studenata i 100 dece uzrasta od 2 do 12 godina. Osim u Beogradu, radimo i u Beloj Crkvi gde nam nedostaju studenti, odnosno volonteri. Veliki je izazov raditi u malim sredinama, u Beogradu su svi skoncentrisani. Mi upravo tražimo mlade ljude koji možda uče od kuće, ili su master studenti, a koji bi mogli da se posvete u svom kraju ovoj deci", objašnjava Jeleč. 

U Beogradu su obuhvaćena tri doma gde su deca uzrasta od 6 do 18 godina, u domu u Beloj Crkvi obuhvaćeno je 26 mališana. Žele da obuhvate sve domove u Srbiji, sledeća stanica im je Pančevo.

"Cilj programa je da podignemo kapacitete dece za samostalan život, da razvijamo njihove socijalne, kognitivne, emocijalne i  fizičke sposobnosti. To smo postigli kroz aktivnosti koje studenti sa njima sprovode van domova. Uspeli smo da utičemo na njihovu sreću, da se bolje osećaju, da jedva čekaju da vide svog studenta-druga, da se lepše ponašaju u javnom psrostoru, da se spremaju za školu, da više uče i održavaju higijenu u prostaru gde borave. Ostvarili smo benefite u svim sferama, i to nam je najvažnije", ističe Jeleč.

RTS printscreen
Dušica Jeleč iz Centra za unapređenje društva

 

Centar pokreće i program podrške samohranim roditeljima, kojih ima oko 300.000 u Srbiji. Reč je uglavnom o višečlanim porodicama, a roditelji su često nezaposlenim ili bolesni dok brinu o maloletnoj deci.

"Započeli smo i program sa udruženjem 'Samostalan ali ne sam' tako što formiramo parove od mladih koji su izašli iz domova pre nekoliko godina i koji su prošli to iskustvo, i sada su mentori mladima koji se spremaju za izlazak. Na taj način želimo da im pomognemo da se pripreme što bolje za ono što ih čeka u spoljnoj sredini", rekla je u razgovoru za RTS Dušica Jeleč iz Centra za unapređenje društva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike