Doktorka otkrila moć "zlatnog sata": Šta je važno reći Hitnoj pomoći o povređenima

27.02.2024

08:12

0

Autor: 24sedam

Jedna ekipa zbrinjava jednog teško povređenog, to je novi koncept urgentne medicine, objasnila je dr Stefanović

Doktorka otkrila moć "zlatnog sata": Šta je važno reći Hitnoj pomoći o povređenima
dr Ivana Stefanović - Copyright Printscreen/YouTube/Novo jutro

Doktor Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći objasnila je šta bi svako trebalo da kaže ako se nađe na mestu saobraćajne nezgode kako bi njene kolege što efikasnije delovale i pomogle povređenima.

- Izuzetno je važno da svaki pacijent u zlatnom satu stigne na operacioni sto, tako ima šanse i da preživi i da se posle toga oporavi - rekla je dr Stefanović za RTS.

Milos Tesic/ATAImages.
 

Objašnjavajući kako je teklo spasavanje teško povređenog muškarca i žene na Kružnom putu, odakle su prevezeni u crvenu zonu Urgentnog centra, napominje da su odmah poslate dve ekipe Hitne jer im je, upravo, neko lepo opisao šta se dešava i kako su povređeni.

- Jedna ekipa zbrinjava jednog teško povređenog, to je novi koncept urgentne medicine. Izvlačenje je i pored policije i vatrogasaca išlo nešto teže. Ali, oni koji su nam javili rekli su nam broj pacijenata i u kakvom su stanju. Neophodno je samo da nam se opiše da li je neko bled, preznojen, poplaveo, da li diše i da li mu se podiže grudni koš. To je orijentir koji nama govori koliko ekipa treba da pošaljemo - ispričala je dr Stefanović u uključenju za RTS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike