Volonteri pohrlili u Zvečansku: Grlite bebe i budite drugar mališanima iz doma!

17.07.2023

08:12

0

Autor: J.N.

Grupa volontera koja uđe svakako mora proći određenu obuku. Uči se pristup, na koji način bi trebalo da se postave, koje su potrebe dece...

Volonteri pohrlili u Zvečansku: Grlite bebe i budite drugar mališanima iz doma!
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Pixabay

Znate li da možete grliti bebe u Zvečanskoj, biti "stariji brat ili sestra" klincima, družiti se s njima, čitati, ići na izlete, pomoći ustanovi pri sređivanju dvorišta, igračaka i sprava na kojima se klinci igraju...sve kako bi se mališani, štićenici doma, osećali prijatnije, bili u kontaktu sa ljudima, što češće napolju, u igri, osetili ljubav i povezanost.

Sve ovo mogu da učine volonteri koji se prijave preko sajta Zvecanska.org.rs.

Ova akcija je pokrenuta pre nekoliko godina, ali je tokom korone sve utihnulo jer volonteri nisu mogli da ulaze, iz dobro poznatih razloga.

Sada se nastavlja tamo gde je pandemija zaustavila ovu plemenitu ideju iako su direktni kontakti sa decom i dalje smanjeni.

- Grupa volontera koja uđe svakako mora proći određenu obuku. Uči se pristup, na koji način bi trebalo da se postave, koje su potrebe dece... ti mališani su već osetili gubitak kada su se rastajali od porodica, neki od njih ih nisu ni upoznali, tako da svako novo vezivanje i eventualni rastanak moraju polako i pažljivo proći - za portal 24sedam objašnjava direktor ove ustanove Zoran Milačić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dodaje da na pojedinim odeljenjima su maske i sada obavezne, a pre ulaska kod dece rade se antigenski testovi.

Svi koji bi voleli da se priključe volonterima to mogu učiniti putem sajta Zvečanske. Kada se dođe do određenog broja prijavljenih, nadležni istaknu obaveštenje da trenutno nemaju potrebu za novim ljudima.

- U našoj ustanovi je angažovan veliki broj volontera, aktuelno dovoljan da zadovolji potrebe dece i ustanove. Hvala svim angažovanim volonterima i zainteresovanim za volontiranje. Do daljeg nećemo primati nove prijave. Kada se ponovo ukaže potreba za volonterima objavićemo. Hvala na razumevanju i strpljenju - trenutno piše na sajtu ove ustanove, odakle nam otkrivaju da je veliki broj građana zainteresovan da se priključi i pomogne na bilo koji način, koliko može.

Prijavljeni volonteri se dele po zaduženjima, ne mogu svi na druženje s mališanima, zbog još uvek ograničenih kontakata.

Ostali mogu pomoći u čišćenju igračaka, dvorišta, sprava za igranje...pomoć je dragocena, kažu iz Zvečanske, a kako je broj građana koji žele da se priključe sve veći i veći, sve se lako sredi.

Zadaci volontera

Volonteri koji se druže s mališanima u Zvečanskoj imaju različite aktivnosti.

printscreen/Zvecanska.org.rs
 

Bilo da je u pitanju dodatna pomoć u učenju, izradi domaćih zadataka, vođenju edukativnih, sportskih kreativnih radionica ili čitanje bajki mališanima, grljenju i maženju beba kako bi imala što više fizičke i emocionalne stimulacije...svaki korak i obuka volontera pažljivo su osmišljeni.

printscreen/Zvecanska.org.rs
 

Cilj je razvijanje odnosa poverenja i prijateljstva, širenje interesovanja i poznavanja zajednice, kod dece, osnaživanje samopoštovanja, podrška u komunikacijskim veštinama.

Jednom u 3-4 meseca organizuje se obavezna tročasovna obuka potencijalnih volontera, koja daje osnovne informacije o ustanovi, deci, volontiranju, uzajamno se razmenjuju informacije i dogovara program odnosno radna jedinica u kome će volontirati, ukoliko ispunjava uslove.

Kada se uspostavi jasno definisana potreba za angažovanjem volontera dobijaju informaciju kome i kada da se jave.

Dobijaju mentora koji ih prati i podržava tokom volontiranja, sa njim se dogovaraju oko termina i aktivnosti, razmenjuju informacije o deci i načinu rada sa decom.

U toku prve sedmice potpisuju ugovor o volontiranju, koji traje najmanje 3 meseca, može da se produži, sa definisanim aktivnostima, uzajamnim obavezama i vremenom volontiranja, koje nije kraće od 2 sata nedeljno ni duže od 10 sati nedeljno. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike