Deca otrovana alkoholom puštena kući posle detoksikacije

20.02.2024

08:31

0

Doktori računaju da je 14 čašica rakije jednako 2,8 promila alkohola u krvi – baš toliko je pronađeno kod neke dece, među dvanaestoro hospitalizovanih na VMA

Deca otrovana alkoholom puštena kući posle detoksikacije
VMA - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Dvanaestoro dece koja su se pre pet dana otrovala alkoholom u noćnom provodu puštena su kući posle detoksikacije.

- Naprosto se primećuje da se alkohol sve više konzumira, da negde 25-30 odsto mladih ima problem sa prekomernim konzumiranjem alkohola - rekla je dr Diana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Doktorka Raketić kaže da alkohol smanjuje moć samokontrole koji je u vezi sa saobraćajnim nesrećama, kriminalom, tučama, nasrtajima.

Takođe su četiri puta veći pokušaji suicida pod dejstvom alkohola, a trećina saobraćajnih nesreća od 15. do 20. godine života u vezi je sa alkoholom objašnjava dr Raketić za RTS.

Doktori računaju da je 14 čašica rakije jednako 2,8 promila alkohola u krvi – baš toliko je pronađeno kod neke dece, među dvanaestoro hospitalizovanih na VMA.

 

 

- To je životno ugrožavajuće, u tom stanju je neko somnolentan, ulazi u komu, svi refleksi koji postoje, koji nas održavaju u životu su umrtvljeni - pojašnjava dr Raketić.

Smatra da ne postoji bezbedna količina alkohola kada je u pitanju mozak mladih, te je važna nulta tolerancija do 18 godine.

Podnete prijave

Maloletnici po zakonu ne samo da ne mogu da kupe alkohol, već ni da uđu u klub, a kamoli da ga zakupe za zabavu.

Kad su deca završila na detoksikaciji, klub "Sinner" se na društvenim mrežama ogradio da sa žurkom nema veze, da je reč o privatnoj organizaciji. Protiv organizatora je podneta prijava ali još nije poznato ko je to. Istraga je u toku, a Više javno tužilaštvo pokrenulo je postupak.

Kazne za prodaju alkohola najmlađima

Dr Ivica Mladenović iz Klinike za bolesti zavisnosti smatra da treba prvo roditelji da reaguju – kao porodični terapeut je na strani roditelja i oni moraju da znaju svoje odgovornosti, ali i da deca treba da znaju svoje odgovornosti.

- Problem je komunikacija, problem je paralelna veza, nešto šta govore roditelji, šta je princip realnosti i nešto šta nudi sistem, kroz kanale elektronskih medija, internet, društvene mreže koji pogubno utiču na mlade ljude i najviše i dalje je identifikacija sa vršnjačkom grupom. To znači sa mladim ljudima koji su to već uradili - objašnjava dr Mladenović.

Profimedia
 

U poslednjih nekoliko godina nema potvrde o izrečenoj kazni za nezakonitu prodaju alkohola maloletnicima koja je zabranjena Zakonom o zaštiti potrošača.

Po zakonu o javnom redu i miru granica je 16 godina – ko mlađoj osobi proda alkohol rizikuje kaznu od 20 hiljada do 100 hiljada dinara, ako je pravno lice kazna je od 200 hiljada do 500 hiljada dinara. Za preduzetnike - do 200 hiljada dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike