Toksikolog o trovanju dece u noćnom klubu u Beogradu: "Najverovatnije je u pitanju kombinacija supstanci"

17.02.2024

15:10

0

Istakao je da je dobro što se mladi koji su se otrovali leče u nacionalnom centru za kontrolu trovanja na VMA, koje on smatra najboljim izborom u ovom slučaju

Toksikolog o trovanju dece u noćnom klubu u Beogradu: "Najverovatnije je u pitanju kombinacija supstanci"
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

U slučaju nedavnog trovanja u noćnom klubu Sinner u Beogradu, gde je među otrovanima bilo i dosta mladih, prema mišljenu toksikologa Radomira Kovačevića, najverovatnije se radi o kombinaciji alkohola i nekih drugih supstanci.

- Najverovatnije je u pitanju kombinacija supstanci, a to je najopasnije jer se postiže sinergijski efekat, jer se dejstvo jedne supstance pojačava drugom. Nema tu neutralizacije, nego je reč o sinergijskom delovanju. Od devet miliona različitih elemenata i jedinjenja sve može da bude otrov, samo je pitanje koncentracije i doze - rekao je on za Tanjug.

Istakao je da je dobro što se mladi koji su se otrovali leče u nacionalnom centru za kontrolu trovanja na VMA, koje je, ocenio je on, najbolji izbor u ovom slučaju.

Prema njegovim rečima neki lokali i splavovi u Beogradu su na lošem glasu, a po ponašanju vlasnika se može zaključiti da među njima ima i manipulatora zbog profita.

Profimedia
 

- Ako sam dobro razabrao, iz tog kluba su rekli da su lokal izdali grupi dečaka. Vlasnik sada može da se brani da je on izdao lokal, a da su oni doneli piće, ali on je dužan da vodi računa šta se radi u njegovom klubu - rekao je Kovačević.

Istakao je da deca ne mogu da se drže pod staklenim zvonom i da se krive, ali da je društvo to koje bi trebalo da vodi računa o njihovoj zaštiti uključujući i represivne zakonske mere.

Naveo je da je sa medicinske strane, koncentacija do 2,8 promila alkohola, koliko je nađeno kod nekih otrovanih, veoma ozbiljna.

- To je teško pijanstvo. Alkohol kada uđe u organizam brzo ulazi u mozak i menja se ponašanje čoveka, ne menja se primarna struktura ličnosti ali se menja ponašanje - istakao je on.

Podsetimo, 33 dece primljeno na toksikologiju VMA zbog alkoholisanog stanja, među njima je  Ono što je posebno šokiralo lekare, to je da su mnogi imali manje od 15 godina. 

 

 

Nakon toga pojavila se informacija da su deca u noćnom klub "Sinner" u Pariskoj ulici 1a masovno otrovana špiritusom, i da su ova deca zbrinuta na VMA zapravo iz tog kluba i dovezena na toksikologiju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet radi utvrđivanja svih okolnosti slučaja trovanja dece u noćnom klubu.

Tokom noći ispred kluba bile su jake policijske snage, kola hitne pomoći i unezverena deca.

Oglasili su se iz kluba, i na Instagram stranici objavili da je klub to veče bio iznajmljen za privatnu proslavu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike