Lekari upozoravaju na sve veći broj "mortus pijane" dece! Doktor otkrio šta se dešava u telu i mozgu: Seli u gliser pa se prevrnuli u Dunavu

16.02.2024

07:40

0

Autor: I.K.

Doktor Hitne pomoći VMA primarijus dr Ivan Leković rekao je da zabrinjava broj primljenih alkoholisanih osoba mlađih od 15 godina

Lekari upozoravaju na sve veći broj "mortus pijane" dece! Doktor otkrio šta se dešava u telu i mozgu: Seli u gliser pa se prevrnuli u Dunavu
Tinejdžeri piju alkohol - Copyright Profimedia

Doktor Hitne pomoći Vojnomedicinske akademije primarijus dr Ivan Leković izneo je alarmantan, zabrinjavajući podatak da je čak dvanaestoro dece primljeno u tu ustanovu u teškom alkoholisanom stanju, do čak 2,8 promila alkohola u krvi. Od ukupnog broja primljenih alkoholisanih pacijenata, čak dvanaestoro su bila deca mlađa od 15 godina, upozorava lekar, i ističe da je to ozbiljno stanje, te da zabrinjava činjenica da maloletna lica dolaze u tako teškom stanju.

Kako je kasnije utvrđeno, sva deca su bila na žurki u poznatom beogradskom klubu i, po svemu sudeći, u pitanju je trovanje alkoholom, što će biti predmet dalje istrage o tome kako su maloletnici mlađi od 15 godina boravili u noćnom klubu, kako im je uopšte služen alkohol i šta su pili kad je došlo do masovnog trovanja.

Trend konzumacije alkohola kod mladih stalno je u porastu, i u svetu i kod nas. Prema podacima iz istraživanja Instituta za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, 20 odsto se povremeno opija, a njih sedam odsto redovno pije. Ovo istraživanje pokazuje da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13,5 godina, a najkasnije u 20. godini. 

Profimedia
 

 

Alkohol se kod mladih, u tinejdžerskom dobu, doživljava kao nešto prihvatljivo i poželjno, i oni najčešće slede model koji im nameće društvo, objasnila je, gostujući na RTS, dr Katarina Crnić, psihijatar u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti.

- To jeste jedna adolescentska kriza, jeste nešto što je odrastanje, ali moramo biti oprezni, moramo biti u dosluhu sa decom, slušati ih, pogotovo roditelji, nastavnici. Svi moramo biti uključeni u to da ih usmerimo kako na najbolji način da se prilagode društvu, da budu "in", ali uz neke druge stvari - kazala je ona, i poručila da je potrebno apelovati na roditelje da pripaze na decu, da razgovaraju sa njima, prihvate ih i dogovaraju se.

Stručnjaci su kod nas i u svetu saglasni u jednom - deci i mladima se savetuje da ne piju alkohol pre 18. godine. Zato je i zakonom regulisana zabrana prodaje alkoholnih pića mladima. Upotreba alkohola u tinejdžerskim godinama, pogotovo kod mlađih od 15 godina, može ozbiljno da ugrozi zdravlje, da utiče na normalan razvoj vitalnih organa i funkcija, uključujući mozak, jetru, kosti i hormone. Konzumiranje alkohola pre 14. godine može da dovede i do samoubilačkih misli i pokušaja da se oduzme život.

Profimedia
 

 

Pijenje alkohola u ranom dobu je povezano i sa rizičnim ponašanjem, kao što su nasilje, više seksualnih partnera, trudnoća, upotreba droga, problemi pri zapošljavanju i vožnja u alkoholisanom stanju.

Kako za 24sedam kaže dr Saša Milićević, pedijatar, deca često alkohol mešaju sa energetskim pićima ili psihoaktivnim supstancama, što dodatno pravi problem.

- Alkohol prvenstveno deluje na centralni nervni sistem, i onda u pijanstvu deca naprave druge probleme, dobiju "hrabrost" da sednu na motor, da voze auto... Sećam se jednog slučaja kada su deca sela u gliser i vozila se po Dunavu pa se prevrnula. Srećom, spaseni su svi. Konzumiranje alkohola, na duže staze, oštećuje bubrege i jetru ako se stalno koristi. Dovodi do poremećaja svesti, pa počnu da povraćaju. Može da dođe i do zapaljenja sluznice jednjaka i želuca od veće količine žestokog pića - upozorava dr Saša Milićević.

Profimedia
 

 

Dodaje da se to uglavnom dešava na žurkama, rođendanima, kada je tu puno drugara, te nemaju ni meru ni iskustvo za unošenje alkoholnih pića.

- To je po pravili akcidentalno trovanje. U tom stanju dolazi i do poremećaja rada ritma srca i do poremećaja krvnog pritiska. Inače, ovakvo ponašanje podjednako je zastupljeno i kod dečaka i kod devojčica. Najčešće ih na alkohol "nateraju" nesrećna, neuzvraćena ljubav, loša ocena ili ih je neko uvredio od drugova, ili se jednostavno prave važni. Treba naglasiti da posebno opasno ume da bude ako neko ima neko urođeno oboljenje ili manu, pa organizam ne može da se izbori sa novonastalom situacijom - apeluje dr Milićević. 

Zašto je alkohol toliko opasan za decu?

Za decu je jedna od najopasnijih posledica pijenja alkohola, nizak nivo šećera u krvi, što se obično ne dešava zdravim odraslim osobama koje piju alkohol. Nizak nivo šećera u krvi može da izazove napade i komu, jer mozak ne dobija dovoljno glukoze. Ako šećer u krvi bude suviše nizak, to može biti fatalno, upozorava se na poison.org.

Alkohol utiče i na centralni nervni sistemm, te deca mogu da se teturaju kada hodaju, da govore bez smisla ili izgledaju pospano. Dovodi i do povraćanja, a disanje i rad srca mogu se usporiti na opasan nivo. Krvni pritisak pada, što može da dovede do nesvestice, pa i smrti. Čak i male količine alkohola mogu da im naštete, jer se kod dece alkohol brže apsorbuje iz želuca u krvotok. 

Kako upozorava kidshealth, konzumiranje alkohola u mladom, tinejdžerskom dobu dovodi i do kasnijih problema sa alkoholom, do problema u školi... Zato roditelji igraju ključnu ulogu, jer su oni ti koji treba da razgovorom deci predoče sve opasnosti, ali i da daju savete i dogovaraju se o granicama koje se moraju postaviti kako bi dete nastavilo sa zdravim razvojem. 

Profimedia
 

 

Takođe, neophodno je da imaju slobodu da vam se povere ili vas pozovu da dođete po njih bez straha od mogućih posledica u smislu kažnjavanja. Roditelji moraju ispratiti ponašanje svog deteta, i ukoliko posumnjaju da ono ima problem, da razgovaraju sa njim ili mu ponude stručnu pomoć. 

Neophodno je znati sa kim se dete druži, treba imati čak i brojeve telefona njegovih prijatelja ili čak roditelja te dece. Posebno je poželjno odrediti sa njima sankcije ukoliko prekrše dogovor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike