Nova žrtva velikog kašlja, preminula beba u Novom Sadu: Peta žrtva opake bolesti u Srbiji

02.02.2024

11:56

1

Beba je imala mesec i po dana i nije bila vakcinisana

Nova žrtva velikog kašlja, preminula beba u Novom Sadu: Peta žrtva opake bolesti u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu lekari se i dalje bore za život bebe obolele od velikog kašlja, dok je iz Novog Sada stigla informacija da je jedna beba izgubila bitku protiv bolesti.

To je trenutno peta poznata žrtva ove zaraze, a sve se desilo na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu u julu prošle godine.

Beba je imala mesec i po dana i nije bila vakcinisana a navodno je prva beba koja je u Srbiji u 2023. umrla od pertusisa. Posle nje preminule su još tri prošle godine i u prvom mesecu ove godine jedna.

Kako bi se pojačao kolektivni imunitet, lekari kažu da postoji namera da se uvede vakcina protiv velikog kašlja i posle završenog osmog razreda, to jest nakon navršenih 14 godina.

Prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić, rekao je da je veliki kašalj podmukla bolest a da su prve prijeme imali u junu.

- Krajem novembra i krajem januara umrle su četiri bebe s najtežom kliničkom slikom. Bile su uzrasta od 30 dana do dva meseca, nisu uspele da pobede ovu bolest, uprkos našim naporima da zaustavimo njenu progresiju - kazao je dr Vukomanović na TV Pink.

On je dodao da dete koje je sada na respiratoru pokazuje stabilno stanje s dobrom gasnom razmerom, cirkulacijom.

- Nadamo se da će to blizanče pregurati i ozdraviti - rekao je on.

Doktor je dodao i to da se u nekim zemljama, poput SAD, vakcinišu trudnice kako bi se zaštitila novorođena deca u prvim mesecima života, kada ne poseduju antitela.

Prema novim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 1. do 31. januara ove godine na teritoriji Srbije prijavljena su 253 slučaja pertusisa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike