Srbija postaje računarska sila: Imaćemo "zver" od 30 miliona evra! Evo šta je superkompjuter koji je najavila premijerka Brnabić!

22.01.2024

19:45

0

Autor: R.M.

Superkompjuteri su toliko jake mašine koje običan čovek ili firma ne mogu da kupe, a njihovi resursi su tako veliki da ih mogu iznajmljivati mnogi

Srbija postaje računarska sila:  Imaćemo "zver" od 30 miliona evra! Evo šta je superkompjuter koji je najavila premijerka Brnabić!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je na predstavljanju  programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" da će država do 2027. godine u oblast veštačke inteligencije uložiti oko 70 miliona evra i do kraja naredne godine imati superkompjuter.

- Na to, naravno, dolazi i sve ono što donosi privatni kapital, a što je već krenulo da dolazi u Srbiju. Imaćemo jedan superkompjuter. Na to ćemo uložiti dodatnih 30 miliona evra i to ćemo završiti do kraja 2025. godine - rekla je Brnabić.

Premijerka je onda objasnio da čak i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao jedna od najbogatijih zemalja, imaju samo dva superkompjutera, a da će superkompjuter u Srbiji ponovo biti dat na besplatno korišćenje mladim ljudima, koji će ponuditi rešenja za primenu veštačke inteligencije u oblastima kao što je državna uprava, saobraćaj, energetika, zdravstvo.

Međutim, mnogima je verovatno nejasno šta je to superkompjuter od 30 miliona evra i čemu služi? A, zapravo, radi se o projektu koji će mnogima uštediti veliku količinu novca ali i doneti ogroman broj radnih mesta.

Ušteda novca kroz rentanje resursa

IT stručnjak Vojislav Rodić kaže za 24sedam da su superkompjuteri, zapravo, veliki računarski resursi koji služe iznajmljivanju odnosno deljenju za potrebe raznih korisnika.

- To su jako veliki računarski resursi koji mogu da se dele. Znači, ne mora svako da kupuje sebi već se kupi najjače moguće i onda se deo kapaciteta ustupa. Od procesora preko memorije - kaže on.

Inače, takve stvari koriste gotovo svi ljudi iako toga nisu ni svesni.

- Na primer imate neku aplikaciju. I umesto da je držite na računaru, to je smešteno u nekom data centru i vi plaćate po konfiguraciji kako ste tražili. Ono što je razlika kod superkompjutera jeste da imaju izuzetno veliku procesorsku snagu, nekoliko puta veću u odnosu na ono što je danas komercijalno dostupno - objašnjava Rodić.

Pixabay
Ilustracija

U praksi bi to značilo da neka firma može da kupi 10 računara za rad, ali joj ne treba investicija u server koji bi ih povezao, već taj kapacitet zakupi na superkompjuteru.

 

Ono što je bitno je da superkompjutere koriste firme i pojedinci koji se bave izuzetno velikim izračunavanjima.

- Imate čak i stvari koje su proste računice ali zahtevaju puno prostora. Recimo, ako se radi o smeštanju video i fotomaterijala. Ili su neke baze gde ne treba velika procesorska snaga već treba dosta prostora da se upisuju silni neki podaci - rekao je Rodić.

Umesto u prirodi, simulacija na računaru

Ono što je izrazito ogromno jesu, kaže naš sagovornik, naučne simulacije.

- Vi umesto da vršite fizičke eksperimente, možete da preko odgovarajućeg softvera simulirate nešto. Sve što je vezano za razvoj uključujući tehnologiju, farmaciju, vojnu primenu.... sve što ste nekada morali da radite u fizičkom prostoru, veliki deo možete da simulirate ali vam treba malo jači računar i procesor - kaže on.

Rodić je rekao da je mnogo optimalnije da država investira u jedan ovakav superkompjuter, nego da pojedinci investiraju ogroman novac u novu opremu.

Profimedia
Ilustracija

- I onda svi oni koji imaju dobru ideju, ali ne mogu da nađu dovoljno para da kupe sebi taj hardver za početak, mogu da ga iznajme - naglasio je on.

Što se tiče industrija koje bi mogle da koriste ovaj superkompjuter tu su od vojne, preko farmacije, finansijske, filmske, građevinarstva...

Naravno, ovakvi projekti jesu skupi ali Rodić naglašava da ako investirate u superkompjuter onda se novac vraća kroz sve korisnike koji nema šanse da kupe nešto takvo, ali zato plaćaju zakup kapaciteta.

- Recimo, hoćete da letite avionom pa sad svako mora da ima svoj jednomotorac ili je bolje da kupite kartu pa sednete u avion sa trista mesta? - objasnio je naš sagovornik.

Veštačka inteligencija

Rodić objašnjava da superkompjuteri mogu da se nadograđuju i verovatno je prilično brzo isplativo.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će za nekoliko godina SAD i Kina, ako budu sarađivale, uz pomoć veštačke inteligencije doneti lek protiv raka i da je veštačka inteligencija bila glavna tema na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. 

Rodić ne isključuje da bi deo resursa superkompjutera i naša država mogla koristiti za slične projekte.

- Tu su dva aspekta. Jedan je modelovanje, kako ćete osmisliti algoritme za to. A drugi je, upravo, veoma jak hardver. Jer i ovo sad što se koristi za to je potrebna izuzetno jaka hardverska osnova i potrošnja struje, a ovaj superkompjuter bi se mogao koristiti, između ostalog, i za to - objasnio je Rodić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike