Srbija 2027: Ulaganje u obrazovanje je izvor rasta jer se time ulaže u mlade i prilika je za investitore

22.01.2024

08:07

0

Autor: I.K.

Predsednik je istakao da je ulaganje u obnovu i izgradnju škola i vrtića izvor rasta, jer se time ulaže u mlade

Srbija 2027: Ulaganje u obrazovanje je izvor rasta jer se time ulaže u mlade i prilika je za investitore
Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče, predstavljujući plan i program "Skok u budućnost Srbija EXPO 2027" da će jedan od ključnih segmenata biti ulaganje u obrazovanje, u mlade. Već od ove godine krenuće izgradnja 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 67 škola u 55 lokalnih samouprava. Predsednik je istakao da je ulaganje u obnovu i izgradnju škola i vrtića izvor rasta, jer se time ulaže u mlade. 

Tv Pink Printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja program "Skok u budućnost - Srbija 2027"

 

Dodao je da će se graditi i dodatnih 30 škola, kao i da će prosvetni radnici imati veća primanja. Napomenuo je nastavak ulaganja i u škole na Kosovu i Metohiji, kako bi svako srpsko dete pohađalo novu ili renoviranu školu i imalo najsavremeniju opremu za učenje. Predsednik je prikazao i kako izgledaju neke od renoviranih i izgrađenih škola u Srbiji, te istakao da je samo u školu u Sjenici uloženo 15 miliona evra.

Tv Pink Printscreen
 

"Želeo sam da vidite kako u jednoj maloj Sjenici na jugozapadu Srbije u kojoj žive i Bošnjaci i Srbi, izgleda škola koju smo sada izgradili. Završili smo je i za dan ili dva počinju đaci da je koriste. Gotovo 15 miliona evra smo uložili u nju", rekao je Vučić.

Posebno je istaknuto ulaganje u dualno obrazovanje, kao i IKT sektor.

Dualno obrazovanje - prilika za privlačenje investitora

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić izjavila je tokom predstavljanja programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027", da se zahvaljujući dualnom obrazovanju, grade trening centri koji privlače strane investitore, kao i da se time otvaraju vrata kompanija i mogućnost da đaci uče u realnom radnom okruženju.

Prema njenim rečima, u procesu dualnog obrazovanja je 168 srednjih škola, 950 kompanija, ukupno 16.000 mladih.

-Takođe i 11 visokoškolskih ustanova je uključeno u dualno obrazovanje kroz 46 programa, 700 mladih akademaca sa 99 kompanija koji računaju na kreativnost, inovativnost i održivost budućeg razvoja Srbije, rekla je Grujić ističući da to predstavlja komparativnu prednost Srbije u odnosu na druge zemlje i pored činjenice da nismo članica Evropske unije, kao i da je dualno obrazovanje prilika da se privuku strani investitori.

Tv Pink Printscreen
Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić

 

Jedan od najvećih trening centara koji ćemo graditi je upravo podrška da proizvodimo motore u MTU Staroj Pazovi u vrednosti od 15 miliona evra.

-Vazduhoplovna Akademija je nova vrednost Srbije i razlika koju pravimo. Dakle, najveći centar u Evropi gde će se biti 150 pilota, aviona, helikoptera, aviomehaničara, kontrolora leta... Uložićemo 56 miliona evra. Imaćemo najsavremeniju opremu, Erbasove simulatore za pilote helikoptera i pilote aviona, Dajmondova tri nova aviona, rekonstruisanu pistu", rekla je Grujić.

Ona je najavila i osnaživanje vazduhoplovnog trening centra u Vršcu, dok će u novi trening centar u Pančevu biti uloženo 2,7 miliona evra, a biće sagrađen i novi trening centar u Vlasotincu.

Brnabić: Do 2027. godine u veštačku inteligenciju uložiće se oko 70 miliona evra

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je, na predstavljanju  programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" da će država do 2027. godine u oblast veštačke inteligencije uložiti oko 70 miliona evra, kao i da će superkompjuter u Srbiji ponovo biti dat na besplatno korišćenje mladim ljudima, koji će ponuditi rešenja za primenu veštačke inteligencije u oblastima kao što je državna uprava, saobraćaj, energetika, zdravstvo.

Premijerka je najavila dodatno ulaganje između 150 i 200 miliona evra u dodatnu naučnu, istraživačku, inovacionu infrastrukturu dodajući da će se do 2027. godine proširiti zgrada Naučno tehnološkog parka Niš, zatim u Čačku, Beogradu, u Novom Sadu...

"Era je digitalizacije i automatizacije. Sve se automatizuje. Pobednici će biti samo oni koji su najinovativniji, najkreativniji i oni koji su praktično najmaštovitiji. Zato što, kada sve automatizujete, izlaze vam kao pobednici oni koji mogu da stvore nešto novo, da smisle nešto novo, stvore neku dodatnu vrednost", rekla je Brnabić.

Tv Pink Printscreen
premijerka Ana Brnabić na predstavljanju programa do 2027. godine

 

Predsednica vlade je takođe najavila i ulaganje u deo prosvete, obrazovanja, kulture, dodajući da će do 2027. godine u Srbiji postojati zgrada Fakulteta muzičke umetnosti, zatim dodatni aneks Fakulteta likovne umetnosti, primenjenih umetnosti.

Ona je istakla i da se očekuje da ulaganjem u sektor Informaciono komunikacionih tehnologija (IKT), izvoz u ovom sektoru do 2027. godine bude 10 milijardi evra, a da je prošle godine iznosio između 3,5 i 3,6 milijardi evra.

Ono što će biti urađeno do 2027. godine, naglasila je premijerka, ''je kvantni skok'.

"U ovom sektoru će biti zaposleno 140.000 ljudi. Zaposlenost u ovom sektoru bila je 2012. otprilike 50.000 ljudi. Mi smo više nego duplirali", rekla je premijerka. 

Begović:BIO4 Kampus rezultat strateškog delovanja

Ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović rekle je na predstavljanju programa "Skok u budućnost - EXPO 2027" da je projekat BIO4 kampus rezultat strateškog razmišljanja i strateške odluke države da ulaže u mlade i da ulaže u nove tehnologije i najavila da će biti završen do kraja 2026. godine.

"Nastavljamo da gradimo okruženja koja će omogućiti našim najboljima, našim talentima, našim mladima da rade na identičan način, a možda i bolje, u odnosu na ceo svet. Ovo je najveće, pojedinačno, najveće ulaganje u nauku i mlade ikada u Srbiji, a mogu da kažem i u širem okruženju - 450 miliona evra će biti uloženo u izgradnju BIO4 kampusa", naglasila je minstarka.

Tv Pink Printscreen
ministarka nauke, inovacija i tehnološkog razvoja Jelena Begović

 

Kako je rekla, u okviru BIO4 kampusa radiće najbolji istraživači, najbolji profesori, studenti - više od 4.000 njih.

"Naši talenti, ali i naše kompanije. I radiće na poboljšanju kvaliteta života za naše građane. To znači unapređeno zdravstvo, brzu, efikasnu, modernu dijagnostiku. To znači dostupnost modernim lekovima, modernim terapijama, ali i efikasnu poljoprivredu, zdravu i kvalitetniju hranu, i zdravu životnu sredinu. Sve ukupno bolji kvalitet života naših građana", rekla je Begović. 

Naglasila je da će to omogućiti da se spreči odlazak najboljih i najpametnijih i da se mladi ljudi vrate u Srbiju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike