Porodilište je svetilište, muškarci tu padaju u nesvest! Doktorka Nikolina otkrila neispričane priče iz ginekoloških ordinacija

30.12.2023

20:01

0

Prisustvo oca na porođaju ume da bude "zanimljivo" iskustvo, jer nekada tatama treba veća pomoć nego mamama

Porodilište je svetilište, muškarci tu padaju u nesvest! Doktorka Nikolina otkrila neispričane priče iz ginekoloških ordinacija
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Mnogo se u poslednje vreme priča o akušerskom nasilju, tremanu žena u porođajnoj sali i našoj svesti o reproduktivnom zdravlju. U želji da o ovim temama saznamo više, ekipa portala 24sedam posetila je Bolnicu za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra Zvezdara i popričala sa načelnicom dr spec. Nikolinom Vulić.

Doktorka Vulić je imala trnovit, ali kako kaže, jedini pravi razvojni put do pozicije na kojoj je danas. Prvo radno mesto nakon studija, bilo je u seoskoj ambulanti u mestu Botoš kod Zrenjanina, gde je prošla sve - od rođenja do mrtvozorstva.

Od samog početka nije imala dilemu oko specijalizacije koja je jedino zanima, bila je to ginekologija. Preciznije, hirurgija u okviru ginekologije. Hirurgija je dugo bila specijalizacija rezervisana isključivo za muškarce i sama priznaje da je bilo onih koji su joj “dobronamerno” savetovali da hirurgija nije za ženu, čak i da ginekologija i porođajna sala nije za ženu. 

"Težak je fizički posao u sali. U operacionoj sali to je čista hirurgija. Zaista to moramo reći iskreno, nismo svi za sve i verovatno iz tih razloga, ja danas ne mislim tako, ali bilo je slučajeva, bilo je noći i stanja i svega, da nekad pomislite možda su bili u pravu. Pomislite, ali nikad ne odustanete”, izjavila je u emisiji “24sedam sa Marom”.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Na društvenim mrežama i po raznim forumima se mogu naći zaista jeziva iskustva žena koje tvrde da su prošli vređanje, zanemarivanje, neinformisanje o sopstvenom telu i procedurama koje se preduzimaju nad njim, pa čak i fizičko nasilje u vidu šamara na porođaju. Da li je moguće da nam se u 21. veku takve stvari događaju? 

“Porođaj je ozbiljna kategorija gde svaki iz fiziološkog stanja u milisekundi može da pređe u patološko stanje. Ja želim da verujem i verujem, počev od sebe, pa i svih mojih kolega da je jedini cilj da vama iz porodilišta izađe živa žena i živo dete. Da smo svi na broju, kako mi kažemo. To je posebno stanje, verujte mi, i prag bola koji je je zaista vrlo vrlo visok, ako ne i najviši na lestvici. Sve je to sublimacija u jednom momentu kod žene kada one nisu u pojedinim momentima ni svesne. Vama u porođaju treba žena, vi se ne možete za nju poroditi, vi ste tu da joj maksimalno pomognete, ali ona mora da se porodi. Nikoga ne želim ni da optužujem, ni da kažem nije, ni da kažem jeste, ali postoje stanja i momenti kada vi morate odreagovati da biste spasili i ženu i dete”, objasnila je dr Vulić voditeljki Mariji Atanasković.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Epidural je, kako dr Vulić kaže, napredak anestezije, a ne akušerstva. Žene se u fiziološkom smislu porađaju isto kao i pre 200 godina, samo što su danas na raspolaganju savremena saznanja i moderna tehnologija, da se rizici svedu na minimum. Ipak, dobro je znati da je u KBC Zvezdara danas svim porodiljama dostupan epidural na zahtev i besplatno, dok ranije zbog nedostatka anesteziologa to nije bilo tako.

Takođe je dozvoljeno prisustvo oca na porođaju, što ume da bude zanimljivo iskustvo, jer nekada tatama treba veća pomoć nego mamama.

24sedam/Nenad Vujanović
 

“Iskustva su razna, od junaka do manjeg junaka. Nekada su svojom voljom tu, nekad očigledno i nisu, nekada požute, nekada posive, nekada im stvarno nije dobro, a nekada se junače i kažu ne ne, super mi je, super mi je i posle minut mi nije super. A nas baš nema u ekipi toliko da baš možemo da brinemo i o njima, i o ženi koja se u tom momentu porađa. Tada ne bude simpatično nimalo, posle se svi smejemo kad prođe sve u najboljem redu i sve je to ok”, kaže dr Vulić.

Za nju lično, rad u porođajnoj sali i donošenje bebe na svet predstavlja najsvetiji trenutak. Kaže da je za nju ulazak u porodilište kao ulazak u svetilište i nema osećaja koji bi se mogao porediti sa tim kad nekome spasite život.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Danas su mnoge informacije kao o porođaju, tako i o zaštiti, lečenju i svim drugim aspektima zdravlja, lako dostupne zahvaljujući internetu, ali ljudi nekako biraju da se informišu na pogrešnim mestima. Zbog toga danas imamo problem sa maloletničkim trudnoćama, tumorima koji su redovnom prevencijom mogli biti sanirani na vreme, kao i neadekvatrnim načinima lečenja nekih klasičnih infekcija. 

“Bila je jedna situacija kad ja na ginekološkom pregledu pitam da li koristite neku vaginaletu, kaže ne. Ja lepo nešto napipam, a to beše čen belog luka! Kažu čitali na internetu da je dobro za neke vaginalne infekcije. Kad me pitaju pacijentkinje, ja samo kažem da to ne piše u mojim knjigama, jer ja zaista to ne znam, niti se u te stvari razumem”, zaključuje dr Vulić.

Da li se epiziotomija i Kristelerov zahvat češće izvode u Srbiji, nego u drugim zemljama, gde je to protivno preporukama Svetske zdravstvene organizacije, šta misli o porođaju ko od kuće i tvrdnji da su se nekad “žene porađale na njivi, pa nastavljale da kopaju”, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike