Ne bacajte paklice od cigareta, razlog će vas oduševiti! Tri drugara imaju smetnje u razvoju, ali njihove ruke čine Srbiju čistijom i lepšom

10.12.2023

20:10

0

Udruženje nastaje u decembru 2021. godine, kao odgovor na nepostojanje sličnih programa

Ne bacajte paklice od cigareta, razlog će vas oduševiti! Tri drugara imaju smetnje u razvoju, ali njihove ruke čine Srbiju čistijom i lepšom
Zadrugarstvo - Copyright 24sedam/Ivan Mitić

Nikola, Ićko i Draganče su vredni trio koji reciklira paklice cigareta i od njih pravi papir. Oni su i drugari, pa im svaki radni dan prolazi u druženju, zajedničkom radu i pauzama za čaj ili kafu.

Svako od njih ima svoja interesovanja, Draganče je veliki ljubitelj narodnih pesama i zna ogroman broj stihova napamet, Nikola je fokusiran na posao i spreman da uskoro postane koordinator, a Ićko se oduševljava parfemima.

Zajedničko im je što su deo jedne posebne priče, socijalnog preduzeća “Zadrugarstvo” u centralnoj Srbiji, koje angažuje mlade sa smetnjama u razvoju. Sva trojica žele da budu korisni članovi društva i drago im je da na ovaj način to i mogu.

- Udruženje nastaje u decembru 2021. godine, kao odgovor na nepostojanje sličnih programa. Iako boravci po medicinskom modelu postoje i svakako predstavljaju značajan vid podrške, kako za osobe sa smetnjama u razvoju tako i za njihove porodice, socijalno preduzeće je mesto na kojem osobe sa smetnjama u razvoju mogu da razvijaju svoje veštine, da nađu posao i izvor prihoda - kaže koordinatorka Ana Vlašković za emisiju “24sedam sa Marom”.

24sedam/Ivan Mitić
 

Ovu divnu inicijativu prepoznali su i drugi pa je od samog početka udruženje naišlo na vrlo pozitivne reakcije okruženja, ali i fondacija koje su ih podržale.

Pobedili su na nacionalnom, ali i regionalnom konkursu fondacije “Trag” za Zelenu ideju, zbog čega su dobili značajna finansijska sredstva, koja su iskoristili za nabavku potrebne opreme za reciklažu papira.

Postavili su dva punkta za prikupljanje praznih paklica u Kragujevcu, ali su ubrzo “nikli” mnogi nezvanični punktovi, na kojima ljudi koji su upoznati sa njihovom idejom ostavljaju svoj skromni doprinos u vidu papirnog otpada. 

24sedam/Ivan Mitić
 

Izuzetno im znači i podrška mladih likovnih umetnika iz Kragujevca, koji im šalju svoje crteže, ilustracije i grafičke radove, koje oni štampaju na papir koji sami proizvode i na taj način, kroz reciklažu paklica, od otpada nastaju prava umetnička dela.

Prazne paklice cigareta su se pokazale najboljim, jer sadrže najveći procenat celuloze, pa se od njih dobija najkvalitetniji papir. Za sada su njihovi kupci umetnici, učenici umetničkih kola i učesnici slikarskih kolonija, ali je u planu da u svoju ponudu uvrste kalendare i vizit-karte, pa se nadaju proširenju kruga klijenata. Zajednica im svakako već pruža podršku donacijama i dopremanjem praznih paklica cigareta.

- Ja verujem da smo u ovom trenutku jako blizu toga da dostignemo ekonomsku održivost ovog preduzeća. Medijska pažnja koju smo imali jako je uticala kako na pozitivan odgovor lokalne zajednice, tako i na samoproizvodnu i prodajnu liniju, tako da verujem da je ekonomska održivost cilj udruženja. A verujem da smo svakako blizu toga - rekla je koordinatorka voditeljki Mariji Atanasković.

Kako ovi momci grade bolju budućnost i za sebe i za svoj grad, možete pogledati u novoj epizodi emisije “24sedam sa Marom”.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike